Τι συμβαίνει με την επένδυση Αράπογλου στα νησιά Κέιμαν;

Όπως αποκάλυψε το «Π» στην υπεράκτια εταιρεία μετέχουν η Εθνική και η ελβετική Credit Suisse (με 50,1% η πρώτη και με 49,9% η δεύτερη) και έχει χρηματοδοτηθεί συνολικά με περίπου 700 εκατ. ευρώ από την Εθνική και με ελαφρώς μικρότερο ποσό από την CS. Χάρη στη θυγατρική αυτή, που είχε ανακοινωθεί από τη διοίκηση Αράπογλου ότι επενδύει σε ομόλογα, η Εθνική «φούσκωνε» τα κεφάλαιά της τεχνητά σχεδόν κατά 700 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας τα κεφάλαια της μειοψηφίας, δηλαδή αυτά που είχαν τοποθετηθεί από την ελβετική τράπεζα.
Το περασμένο καλοκαίρι, αυτό το τρικ αμφισβητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό της κεφαλαιακής επάρκειας, καθώς η διεθνής τάση θέλει πλέον τις τράπεζες να εμφανίζουν πιο «στέρεη» κεφαλαιακή βάση. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που υποχρέωσαν τον κ. Αράπογλου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ, ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, παρότι λίγο νωρίτερα κορυφαία στελέχη της ΕΤΕ διαβεβαίωναν ξένους επενδυτές ότι η τράπεζα είχε μια από τις ισχυρότερες κεφαλαιακές βάσεις στην Ευρώπη!
Το ερώτημα που καλείται τώρα να απαντήσει ο κ. Ταμβακάκης είναι αν θα συνεχίσει και επί των ημερών του να λειτουργεί αυτή η περίεργη υπεράκτια θυγατρική, που εξακολουθεί να «διογκώνει» τεχνητά τα κεφάλαια της Εθνικής. Θα έχει την τόλμη να αποφασίσει το κλείσιμό της ή θα επιμείνει στις λογιστικές «αλχημείες» του παρελθόντος;
Σημειώνεται ότι η διοίκηση Αράπογλου, όταν είχε αποκαλυφθεί το θέμα από το «Π», είχε ισχυρισθεί ότι η επίμαχη θυγατρική επενδύει αποκλειστικά σε ομόλογα. Συνεπώς, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει πλέον ο κ. Ταμβακάκης είναι πόσο δόκιμο θεωρεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας να διατηρεί μια θυγατρική σε υπεράκτιο παράδεισο για να επενδύει σε ομόλογα, αντί να ακολουθήσει την ορθόδοξη μέθοδο της πραγματοποίησης τέτοιων συναλλαγών από την Αθήνα.


Σχολιάστε εδώ