Τελεσίγραφο Σαμαρά
Η διαφοροποίηση κομματικών στελεχών (Χατζηγάκης, Κιλτίδης κ.ά.) από την επίσημη γραμμή του κόμματος και η έλλειψη συντονισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Ρηγίλλης, όσο κι αν στενοί συνεργάτες του προέδρου επιχείρησαν να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις.
την ομιλία του στη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την πρώτη από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επρόκειτο να καταστήσει σαφές ότι η παράταξη πρέπει να διαθέτει ενιαία γραμμή σε σημαντικά ζητήματα, ενώ θα επεσήμαινε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των αρμόδιων κομματικών παραγόντων, έτσι ώστε όταν το κόμμα καταλήγει σε μια θέση ή απόφαση, κανείς να μην μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να αποκλίνει. Και με απόλυτη σαφήνεια θα προειδοποιούσε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει ακόμη και σε διαγραφές!
Το μήνυμα που θέλει να στείλει προς όλες τις κατευθύνσεις ο κ. Σαμαράς είναι ότι κανείς δεν δικαιούται να «θολώνει» την επίσημη πολιτική του κόμματος με προσωπικές στρατηγικές. Αντιλαμβάνεται δε ότι αν δεν βάλει φρένο «εδώ και τώρα» σε τέτοιου είδους φαινόμενα, θα δώσει την εικόνα ενός ηγέτη που δεν τολμάει να συγκρουστεί, με αποτέλεσμα να χάσει εντελώς τον έλεγχο.
Ορισμένα στελέχη φαίνεται να πήραν το μήνυμα, όπως π.χ. ο βουλευτής Κ. Κιλτίδης, ο οποίος ενώ αρχικά είχε δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα δάση παρά την απόφαση του κόμματος να το υπερψηφίσει, έσπευσε στη συνέχεια να διευκρινίσει ότι τελικώς θα… συμμορφωθεί. Ορισμένοι άλλοι όμως είναι πιο επίφοβοι, όπως π.χ. η φίλα προσκείμενη στην Ντ. Μπακογιάννη, Ελ. Παπαζώη, η οποία δήλωσε ότι «η ΝΔ ποτέ δεν ήταν αγέλη προβάτων».
«Αγκάθι» για τον κ. Σαμαρά αποτελεί και η λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της οποίας η εικόνα τις τελευταίες εβδομάδες ελάχιστα απέχει από τον χαρακτηρισμό «ασκέρι» που της απέδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός και καθένας κινείται καταπώς νομίζει, με συνέπεια να παρατηρείται πολυσπερμία απόψεων, φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις (Μητσοτάκης, Μαρκόπουλος) προσλαμβάνει διαστάσεις διαμάχης και τροφοδοτεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και τα βραδινά δελτία των τηλεοπτικών σταθμών.
Έτσι εξηγούνται άλλωστε και οι γκρίνιες για το έργο που επιτελεί -ή για την ακρίβεια που δεν επιτελεί- ως γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Γ. Τραγάκης. Από τη Ρηγίλλης είχαν αρχικά αναγγείλει ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα διεξάγονταν εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του, αλλά η υπόθεση καθυστερεί. Μάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει καμία βιασύνη, καθώς αρμόδιοι κομματικοί παράγοντες κρίνουν ότι αυτό θα γίνει σίγουρα πριν από το Συνέδριο, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τον Ιούνιο, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετατεθεί για αργότερα, ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο.
Πονοκέφαλο στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υπουργών Οικονομίας των κυβερνήσεων Καραμανλή (Γ. Αλογοσκούφη – Γ. Παπαθανασίου), οι οποίοι διαπληκτίζονται δημόσια για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Στη διαμάχη είναι πιθανό να εμπλακεί και ο Γ. Σουφλιάς, καθώς ο κ. Αλογοσκούφης τον χαρακτηρίζει συνυπεύθυνο. Δεν είναι ωστόσο το μοναδικό «βαρίδι» της κυβερνητικής θητείας της Νέας Δημοκρατίας.
Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν στη Βουλή οι διαδικασίες για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών σε πέντε υποθέσεις, τέσσερις από τις οποίες αφορούν τα πεπραγμένα στελεχών της παράταξης την περίοδο 2004-09 και μία τον ίδιο τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Σαμαράς οφείλει να υπερασπιστεί την… τιμή της παράταξης, χωρίς να δώσει την εντύπωση ότι επιχειρεί να συγκαλύψει τυχόν ευθύνες υπουργών της.
Βασική προτεραιότητα του κ. Σαμαρά αποτελεί η ιδεολογική και οργανωτική ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας, με απώτερο στόχο να υλοποιήσει τη δέσμευσή του για «ανοιχτό κόμμα» και «ανοιχτές διαδικασίες». Αυτή άλλωστε ήταν και η απαίτηση των 800.000 πολιτών που πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές και οι οποίοι θέλουν ένα κόμμα απαλλαγμένο από «πολιτικά τζάκια» και «μηχανισμούς». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ από τη βάση, ενώ κατά τον ίδιο τρόπο θα αναδειχθούν οι επικεφαλής των Νομαρχιακών Οργανώσεων. Μιλώντας στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα δώσει χρίσμα στους μικρούς δήμους, αλλά θα καλέσει τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν τους υποψήφιους.