Στο τσακ αποτράπηκε σύγκρουση Βενιζέλου – Λοβέρδου

Βγήκαν στην κόντρα ο άλλοτε «αρχηγός» και ο «υπαρχηγός» του, αναγκάζοντας το Μαξίμου να «σημάνει συναγερμό», καθώς φαίνεται πως δύσκολα πια θα αντέξει άλλη μια ενδοκυβερνητική κόντρα χωρίς «τα βόλια να πάρουν» τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.
Λίγα μόλις λεπτά μετά το «άδειασμα» του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου από τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τις δηλώσεις του για τις συντάξεις των στρατιωτικών, συγκλήθηκε εκτάκτως σύσκεψη των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο Μαξίμου προκειμένου να διαχειριστούν το νέο καυτό ενδοκυβερνητικό μέτωπο, που αν απλωνόταν περισσότερο θα έβαζε «μπουρλότο» και στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις έγινε γνωστή η αντίδραση-βέτο του Ευ. Βενιζέλου στο Μαξίμου φοβήθηκαν για «χοντρή ρελάνς» του Ανδρέα Λοβέρδου και γι’ αυτό έσπευσαν αμέσως να παίξουν τον ρόλο του πυροσβέστη, με συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες και με τον υπουργό Εργασίας και με τον υπουργό Άμυνας.
Κυριάρχησε εκνευρισμός και ένταση ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, καθώς πλέον έχει γίνει κατανοητό απ’ όλους σχεδόν πως «δεν πάει άλλο η κατάσταση με τις ενδοκυβερνητικές κόντρες» και ότι «όλα μπορούν να τιναχτούν ανά πάσα στιγμή στον αέρα λόγω των εύθραυστων ισορροπιών στην κυβέρνηση».
Κατόπιν έντονων πιέσεων και διαρκών διαπραγματεύσεων οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου κατάφεραν να βρουν μια «συμβιβαστική φόρμουλα» για να εκτονωθεί έστω και προσωρινά η κατάσταση, με τη μορφή κοινής δήλωσης των κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου ότι «κάποιοι κύκλοι επιχειρούν να παρερμηνεύσουν ή να προσδώσουν άλλες διαστάσεις σε πρόσφατες δηλώσεις μας…».
Πάντως έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και υπουργοί, με αφορμή τον νέο αυτόν καβγά, έθεταν ανοικτά το θέμα συντονισμού της κυβέρνησης και την έλλειψη ενός ενιαίου κέντρου, που όχι μόνο θα δίνει τις πολιτικές κατευθύνσεις σε κάθε σοβαρό θέμα αλλά και θα φροντίζει να ενοποιεί πολιτικά όλο το κυβερνητικό σχήμα.
«Δίνουμε εικόνα μη σοβαρότητας. Είμαστε σαν το φτερό στον άνεμο», παρατηρούσε υπουργός και τόνιζε ότι «αν σε ένα μείζον θέμα όπως το Ασφαλιστικό δεν υπάρχει μια ενιαία κατεύθυνση, μια κοινή συνισταμένη, μια έστω και πρόχειρα επεξεργασμένη θέση και τσακώνονται δημόσια δύο κορυφαίοι υπουργοί, σκεφτείτε τι έχει να γίνει σε λίγο, όταν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές αντιδράσεις».
Άλλος υπουργός επεσήμαινε χαρακτηριστικά: «Και να σκεφτεί κανείς πως Λοβέρδος και Βενιζέλος πορεύτηκαν μαζί στη δύσκολη εσωκομματική αναμέτρηση, είναι φίλοι, και δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους». Τόνιζε ακόμα πως «αυτό είναι ενδεικτικό για το ότι δεν λειτουργεί ένα κέντρο που να μπορεί να οργανώνει ή και να καναλιζάρει τους προβληματισμούς των υπουργών και όλα είναι χύμα».
Πάντως αρκετά στελέχη (ανάμεσά τους υπουργοί και «παροικούντες» στο Μαξίμου) είναι προβληματισμένα για το «πού το πάει ο Ανδρέας Λοβέρδος». Όπως λένε, «σχεδόν κάθε μέρα ανοίγει και ένα μέτωπο με κάποιον υπουργό, χωρίς προσυνεννόηση ή προηγούμενη συζήτηση, ώστε να καταλάβει και ο άλλος πως κάτι τρέχει και πρέπει να συζητηθεί». Εκτιμούν επίσης πως ο υπουργός Εργασίας και τέως υπαρχηγός του Ευάγγελου Βενιζέλου στη μάχη για τη διαδοχή «έχει πλέον απασφαλίσει για τα καλά» και κινείται σχεδόν «αυτόνομα», με βάση κάποια δική του στόχευση. «Βάλλει κατά πάντων με πρόσχημα θέματα που άπτονται του Ασφαλιστικού», υπογραμμίζει κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως είναι πιθανό «να νιώθει συμπιεσμένος στη δύσκολη καρέκλα του υπουργείου Εργασίας και να καίγεται με τις σκληρές ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού».
Αναζητεί, τόνιζε το ίδιο στέλεχος, έναν ασφαλή τρόπο διαφυγής, είτε αλλάζοντας πόστο είτε διεκδικώντας τη θέση του εκλεγμένου περιφερειάρχη Αττικής (με υπερεξουσίες) είτε ακόμα μένοντας, αν χρειαστεί, και εκτός κυβέρνησης και «μαζεύοντας» υπέρ του σιγά σιγά τη δυσαρέσκεια που δημιουργείται για την κυβέρνηση. Σε όλη αυτή την προσπάθειά του, προσθέτει το ίδιο στέλεχος, επιχειρεί να καλλιεργήσει ένα συγκεκριμένο προφίλ, που θα τον βοηθήσει στα επόμενα βήματά του.
Σε ό,τι αφορά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αρκετά στελέχη θεωρούν πως κερδίζει πόντους με την προσεκτική στάση που κρατά αλλά και με το ότι διατυπώνει τον όποιο προβληματισμό του με θεσμικό τρόπο και μέσα από θεσμικές διαδικασίες.
«Ο Βαγγέλης κατάλαβε, μετά το πρώτο διάστημα από την εσωκομματική αντιπαράθεσή του με τον Γιώργο Παπανδρέου, πως για αρκετό καιρό μόνο ”συνυπάρχοντας” με τον Γιώργο μπορεί να προχωρήσει ή και να ελπίζει για μια γερή επιστροφή, με ό,τι αυτό σημαίνει».
Τόνιζαν μάλιστα πως ο κ. Βενιζέλος πήρε πόντους από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε και ανέδειξε το θέμα με την τροπολογία για τις γονικές παροχές, καθώς στην ουσία με τα νομικά – συνταγματικά επιχειρήματα που προέβαλε δικαιώθηκε πλήρως από την εξέλιξη (απόσυρση) και τελικά ήταν πολιτικά κερδισμένος.


Σχολιάστε εδώ