Στα μαχαίρια για τα καλά ΔΗΚΟ – ΑΚΕΛ

Παρόλο που η ηγετική ομάδα του ΔΗΚΟ δεν εκδηλώνει διαθέσεις αποχώρησης από την κυβέρνηση Χριστόφια, το διαζύγιο είναι πλέον θέμα χρόνου. Κι εν πάση περιπτώσει, οι σχέσεις μεταξύ του ΑΚΕΛ και ομάδας στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος βρίσκονται επί ξυρού ακμής, εάν δε δεν υπάρξουν «πυροσβεστικές παρεμβάσεις», θα είναι αναπόφευκτες οι αποσυνθετικές εξελίξεις.
Η σύγκρουση παίρνει διαστάσεις κι εκδηλώνεται με οξύτητα χαρακτηρισμών και διαξιφισμών μεταξύ της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και αξιωματούχων της λεγόμενης «Τασσοπαπαδοπουλικής» πτέρυγας του συγκυβερνώντος ΔΗΚΟ. Με αποτέλεσμα ο γ.γ. του ΑΚΕΛ να ξεσπαθώσει και να καλέσει το ΔΗΚΟ να ξεκαθαρίσει τη θέση του, εάν δηλαδή θέλει να βρίσκεται στο κυβερνητικό σχήμα, ή αλλιώς νʼ αποχωρήσει.
Ιδιαίτερα σκληρός ως προς τις σχέσεις των δύο εταίρων είναι ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης, ο οποίος θέτει ζητήματα αρχής που σχετίζονται με τη γραμμή και τις επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες υποχωρήσεις, με τη μονομερή αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας και της παραμονής μεγάλου αριθμού εποίκων και μετά την τυχόν λύση.
Τριβές υπάρχουν και με την ΕΔΕΚ, αλλά σε ηπιότερους τόνους, χωρίς βεβαίως να λείπουν οι μεμονωμένοι διαξιφισμοί σε επίπεδο στελεχών, υπό το φως δε αυτών αναμένεται ότι θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις πολύ σύντομα. Κι εν πάση περιπτώσει μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, οπόταν και θα ξεκαθαρισθούν παλιές υποθέσεις ως προς το ποιος θα είναι στο πηδάλιο των διαπραγματεύσεων από πλευράς Τουρκοκυπρίων. Και έτσι θα φανούν οι προθέσεις τους από άποψη μεθοδεύσεων και τακτικής.
Την ίδια ώρα και οι σχέσεις του Χριστόφια (και του ΑΚΕΛ) με τον ΔΗΣΥ μπαίνουν σε περίοδο μεγάλης όξυνσης. Η ηγεσία του κεντροδεξιού σχηματισμού (που είναι και ο μεγαλύτερος ως προς τα εκλογικά ποσοστά) κλιμακώνει την κριτική της για όλα τα ζητήματα εν όψει και των εκλογικών αναμετρήσεων που έρχονται.


Σχολιάστε εδώ