Παμπούκης – Παπακωνσταντίνου αντιδρούν για το καπέλωμα από τον Πάγκαλο

Μια απόφαση που εκ πρώτης άποψης ούτε περίεργη φαίνεται, ούτε θα έπρεπε να έχει τόσες και τέτοιες παρενέργειες, αφού ο Πάγκαλος είναι έτσι κι αλλιώς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οπότε δεν φαίνεται αφύσικο να χρίζεται υπεύθυνος συντονιστής για την παρακολούθηση της οικονομίας και ειδικότερα της υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Γ. Παπανδρέου αφενός και η καχυποψία και αντιπαράθεση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών αφετέρου, οδήγησαν σε υπόγειες -προς το παρόν- έριδες και αντιπαραθέσεις.
Και όχι μόνο. Ακόμα και εκφράσεις του τύπου «ο Γιώργος παρέδωσε την κυβέρνηση στον… Πάγκαλο, εκχώρησε τις αρμοδιότητές του για να μη φθαρεί ο ίδιος», έχουν ακουστεί από χείλη κυβερνητικών στελεχών!
Βέβαια όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Γιώργου δεν εξεπλάγησαν. Γι’ αυτούς δεν είναι περίεργο, αντίθετα φαίνεται φυσιολογικό το να αναδεικνύεται απ’ τον πρωθυπουργό κάποιο στέλεχος του επιτελείου του τη μια και την άλλη να πέφτουν οι μετοχές του.
Ωστόσο, όταν ο Γιώργος πριν από λίγες εβδομάδες έχριζε ως «αντ’ αυτού» τον Χ. Παμπούκη, είχε περάσει η αίσθηση ότι ο υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ ήταν ντε φάκτο το «νούμερο δύο» στην κυβέρνηση. Οπότε η αναβάθμιση του Παγκάλου τώρα προέκυψε ωσάν αντίφαση…
Με αποτέλεσμα να αισθάνονται θιγμένοι και να αντιδρούν οι:
• Χ. Παμπούκης, ο οποίος από «αντ’ αυτού» βρέθηκε αίφνης στη θέση του να πρέπει να βρίσκεται κάτω απ’ τον Πάγκαλο! Μάλιστα στην πρώτη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών που έγινε το βράδυ της Τετάρτης με αντικείμενο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο Παμπούκης δεν πήρε μέρος. Ενώ είναι γεγονός ότι θεωρεί εαυτόν «ριγμένο» απ’ την ανάθεση των συγκεκριμένων συντονιστικών καθηκόντων στον Πάγκαλο και αισθανόμενος αποδυναμωμένος εκφράζει ενόχληση…
• Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θεωρεί ότι «καπελώνεται» απ’ τον Θ. Πάγκαλο και από πανίσχυρος «τσάρος» στο εξής θα πρέπει να λογοδοτεί στον… νέο «αντ’ αυτού»!
Βεβαίως αυτά τα σκαμπανεβάσματα στην ιεράρχηση των στελεχών του επιτελείου του Γιώργου είναι σύνηθες φαινόμενο για όσους γνωρίζουν το πώς λειτουργεί. Θέλει να δείχνει με κάθε τρόπο «ποιος είναι το αφεντικό» και έτσι με τη μέθοδο του «ασανσέρ» αντιμετωπίζει και τους συνεργάτες του.
Φυσικά στην ανάθεση επιτελικών και συντονιστικών καθηκόντων στον Πάγκαλο έπαιξε ρόλο και η διάθεση του Γ. Παπανδρέου να αποστασιοποιηθεί απ’ τους χειρισμούς στην οικονομία, ώστε να μην εισπράξει και ο ίδιος κόστος από μια διαφαινόμενη αποτυχία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Θέλει να μείνει στο απυρόβλητο και να μην ασχολείται εμφανώς με θέματα αντιδημοφιλή που συνεπάγονται και πολιτικό κόστος, όπως ακριβώς έκανε και ο Καραμανλής όταν ήταν πρωθυπουργός.
Οπότε το παίζει… υπεράνω και (δείχνει ότι) ασχολείται με… υψηλή πολιτική. Και κινείται στη διεθνή σκηνή!
Ενώ, όπως λένε, είναι πάρα πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει τηλεφωνικά υπουργός με τον πρωθυπουργό…


Σχολιάστε εδώ