Παίζει με τη φωτιά η Ντόρα

Στη Ρηγίλλης τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, αποφεύγοντας οποιοδήποτε σχόλιο, σε μια προσπάθεια να διακριβώσουν αν όλα αυτά αποτελούν απλώς «παρενέργειες» της ήττας που υπέστη η οικογένεια Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές ή μέρος ενός σχεδίου που προσεγγίζει τα όρια της αμφισβήτησης (υπονόμευσης) της νέας ηγεσίας.
Ωστόσο στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τις διαφορετικές απόψεις που εξέφρασε η κ. Μπακογιάννη τόσο στο Μεταναστευτικό όσο και στο Σχέδιο «Καλλικράτης», ενώ αναμένουν άλλη μία για τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Επιπλέον στη Ρηγίλλης έχουν πληροφορηθεί ότι σε ιδιωτικές συνομιλίες με βουλευτές και δημοσιογράφους η πρώην υπουργός διατυπώνει «απαξιωτικές», ενίοτε και «ειρωνικές» αναφορές για πρωτοβουλίες του κόμματος, αλλά ακόμη και του ίδιου του κ. Σαμαρά. Οι ψυχραιμότεροι αυτών αντιπαραβάλλουν τη δήλωση του προέδρου ότι «θέλει την Ντόρα πλάι του και στην πρώτη γραμμή» και τη δική της απάντηση ότι «δεν σχολιάζει δηλώσεις άλλων». Οι πιο «θερμόαιμοι» υποστηρίζουν ότι με την τακτική της «υπονομεύει» τον αρχηγό, ενώ την καλούν, «αν δεν συμφωνεί με τη γραμμή του κόμματος, τουλάχιστον να σιωπήσει», σε διαφορετική περίπτωση… «ας φύγει από τη Νέα Δημοκρατία κι ας κάνει δικό της κόμμα»! Στη φάση αυτή οι συγκεκριμένες «κατηγορίες» διατυπώνονται πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί την επόμενη φορά που η κ. Μπακογιάννη θα διαφωνήσει δημόσια ή θα αμφισβητήσει ανοιχτά συγκεκριμένη απόφαση του κόμματος.
Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις της, έχει προκαλέσει αναμφίβολα προβληματισμό, αλλά και αντιδράσεις η κινητικότητα που αναπτύσσει εσχάτως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Την περασμένη Δευτέρα ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με κομματικά στελέχη που στήριξαν την εκλογή της και τα διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουν μαζί». Αυτές ακριβώς οι φράσεις αποτέλεσαν αντικείμενο ερμηνειών και σχολίων, με ορισμένα στελέχη να σημειώνουν ότι «η Ντόρα επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα που υπήρχε κατά την προεκλογική περίοδο» και δείχνει «να μην έχει αποδεχτεί την ήττα της». Αυτό το Σαββατοκύριακο είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Κρήτη για να ευχαριστήσει, υποτίθεται, όσους την ψήφισαν για αρχηγό, ενώ στη Ρηγίλλης διατυπώνουν το κρίσιμο ερώτημα: «Τι νόημα έχουν αυτές οι περιοδείες;».
Το βέβαιο είναι ότι η «συμβίωση» Σαμαρά – Ντόρας στη Νέα Δημοκρατία θα περάσει από Συμπληγάδες, θα είναι από πολλές απόψεις επώδυνη και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί και το κυριότερο πού θα καταλήξει, δεδομένου ότι η κ. Μπακογιάννη δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με το «σιωπητήριο» που θέλει να της επιβάλει η Ρηγίλλης. Συνεργάτες της εξηγούν ότι θα μιλάει κάθε φορά που έχει κάτι να πει και θα εκφράζει ανοιχτά τις απόψεις της. «Ύστερα από είκοσι χρόνια στην πολιτική και με θητεία σε σημαντικά υπουργεία, δεν είναι δυνατόν να μεταβληθεί ξαφνικά σε άβουλο όργανο», λένε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη εκτιμά ότι η πρωτοφανής οικονομική κρίση θα πυροδοτήσει κοινωνικές αναταράξεις, σε σημείο που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό. Παράλληλα πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που κάτω από αυτές τις συγκυρίες δημιουργεί η θέση του.
Αντιδράσεις προκαλούν εξάλλου και οι διαδοχικές παρεμβάσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει πλέον… αποποιηθεί τον τίτλο του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (για να μη θυμάται ότι αρχηγός της είναι ο Αντ. Σαμαράς) και μιλά ως πρώην πρωθυπουργός. Υπερασπίζεται το… έργο (;) του την τριετία 1990-93, ασκεί δριμύτατη κριτική στην πρωθυπουργία του Κ. Καραμανλή, από «άχτι» που δεν αντιμετώπισε σοβαρά τις προτάσεις του, και τέλος προβλέπει… σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διατυπώνουν το θεωρητικό ερώτημα αν θα έλεγε όσα λέει σήμερα στην περίπτωση που πρόεδρος του κόμματος ήταν η κ. Μπακογιάννη. Αναμφισβήτητα ο κ. Μητσοτάκης μετά και την αποτυχία της Ντόρας να εκλεγεί αρχηγός αισθάνεται απαλλαγμένος από κάθε δέσμευση και θα συνεχίσει να παρεμβαίνει δημόσια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Πυροδοτώντας κάθε φορά σενάρια και φήμες.


Σχολιάστε εδώ