Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Παράλογες χαρακτηρίζει τις αναπροσαρμογές ενοικίων επαγγελματικής στέγης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και ζητά να προβούν οι αρμόδιοι υπουργοί σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία οι αυξήσεις να προσδιορίζονται βάσει του πληθωρισμού, όπως προκύπτει ετησίως από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξαρτήτως του ιδιωτικού συμφωνητικού που έχουν συνάψει οι επαγγελματίες με τους ιδιοκτήτες.
>Για την επαναλειτουργία των διοδίων στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί του ΠΑΘΕ παρά το γεγονός ότι τα Τέμπη παραμένουν κλειστά μετά την κατολίσθηση, διαμαρτύρονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Η. Διώτη, Δ. Παπαδημούλης, Γρ. Ψαριανός και Μ. Κριτσωτάκης. Σημειώνουν ότι είναι πραγματικό «χαράτσι» να πληρώσουν οι οδηγοί την ΠΑΘΕ για να την παρακάμπτουν, θυμίζουν ότι η εταιρεία συστηματικά δεν τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, και θεωρούν το γεγονός πρόκληση απέναντι στους πολίτες που ταλαιπωρούνται.
>Το θέμα της επικείμενης φορολόγησης αγροτεμαχίων θέτει με ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Ζητά ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το ενδεχόμενο συνυπολογισμού και των αγροτεμαχίων στον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, καθώς και διευκρινίσεις για το αν θα υπάρξει κάποιο ξεχωριστό αφορολόγητο όριο για τα αγροτεμάχια, αν η αξία των αδρανών επί της ουσίας αγροτεμαχίων θα ενταχθεί στο συνολικό αφορολόγητο ποσό που θα καθοριστεί για την ακίνητη περιουσία και εάν τελικά έχει νόημα, εφόσον ισχύσουν όλα αυτά, να έχει κάποιος τέτοια αγροτεμάχια στο όνομά του.
>Με αφορμή τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός του μηνός Δεκεμβρίου ανήλθε σε 2,6%, και δεδομένων των εξαγγελιών της κυβέρνησης για ονομαστικές αυξήσεις στους χαμηλόμισθους της τάξης του 1,5%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ερωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας αν σκοπεύουν να αναπροσαρμόσουν την εισοδηματική τους πολιτική ώστε να καλύπτει τον τρέχοντα πληθωρισμό. Ζητά επίσης να μάθει πότε σκοπεύουν να αναβαθμίσουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού θεσμοθετώντας την ειδική αντιμονοπωλιακή αρχή για την παρακολούθηση των εναρμονισμένων πρακτικών των καρτέλ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους.
>Για την επιχορήγηση των Ιδρυμάτων πρώην πρωθυπουργών ερωτά τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης. Επισημαίνει ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης συνεχίζεται η κρατική επιχορήγηση των Ιδρυμάτων αυτών, ενώ με απόφαση της κυβέρνησης περιορίστηκε το ποσό αυτό κατά 10% για το 2010. Δεδομένων των επανειλημμένων κυβερνητικών δεσμεύσεων για περιστολή κρατικών δαπανών, ερωτάται ο πρωθυπουργός αν θεωρεί ικανοποιητική τη μείωση του ύψους της επιχορήγησης.
>Άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας ζητούν από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του
ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, Ευαγ. Αμμανατίδου Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη, Μιχ. Κριτσιωτάκης και Νίκος Τσούκαλης. Σημειώνουν ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ιδιαίτερα από το 1992 και μετά, σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, έχουν λειτουργήσει σωρευτικά και έχουν αποδιαρθρώσει πλήρως την ελληνική γεωργία. Με δεδομένο ότι πέρυσι ο σημερινός πρωθυπουργός ζητούσε να δοθεί στους αγρότες τουλάχιστον 1 δισ. ως άμεση ενίσχυση, από τα 28 δισ. που δόθηκαν στις τράπεζες, την ερωτούν αν προτίθεται να ζητήσει έκτακτη οικονομική στήριξη από την ΕΕ, αύξηση των δαπανών για τη γεωργία και ριζική αλλαγή της ΚΑΠ προς όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών.
>Με αφορμή το ότι ο γραμμικός επιταχυντής της Μονάδας
Ακτινοθεραπείας του ΑΧΕΠΑ δεν λειτουργεί διότι δεν υπάρχει επιτροπή για να τον εγκρίνει, όπως ορίζει ο νόμος, ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος ερωτά την υπουργό Υγείας γιατί δεν διατήρησε την προηγούμενη επιτροπή μέχρι τον διορισμό της νέας και της ζητά να καταθέσει τα έγγραφα βάσει των οποίων η επιτροπή θεωρείται διαλυμένη.
>Το ζήτημα της εργασιακής ανασφάλειας και ομηρίας των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών θέτει στην υπουργό Παιδείας η βουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ. Επισημαίνει ότι η πρόθεση της υπουργού να τροποποιήσει τη διαδικασία πρόσληψης των εκπαιδευτικών αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ προκαλεί αγανάκτηση στους αδιόριστους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα βρεθούν πάλι πίσω στο σημείο από το οποίο ξεκίνησαν, χάνοντας όλα τα πλεονεκτήματα που θα τους εξασφάλιζε η προϋπηρεσία τους. Προσθέτει ότι η έκπληξή τους είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας του ότι η κ. Διαμαντοπούλου είχε συνυπογράψει στις 26-2-2008, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης, αντίστοιχη ερώτηση προς τον τότε υπουργό Παιδείας υπερασπιζόμενη με σθένος τα δικαιώματα των αδιόριστων εκπαιδευτικών, τα οποία σήμερα ως υπουργός τους αρνείται!
>Να μεταφερθεί ο ειδικός φρουρός Στάθης Λαζαρίδης, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επέμβαση της ΕΛΑΣ στα Ζωνιανά, στο 424 ΓΣΝΕ της Θεσσαλονίκης ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Τονίζει ότι, είκοσι έξι μήνες μετά τον τραυματισμό του, εξακολουθεί να είναι καθηλωμένος σ’ ένα κρεβάτι του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, με αποτέλεσμα η οικογένειά του, που ζει μόνιμα στην Κοζάνη, να έχει εξαντληθεί οικονομικά και ψυχικά από την απόσταση.


Σχολιάστε εδώ