Μπλόκα θα στήσουν στους δήμους

Πολλοί δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι αν οι συγχωνεύσεις και οι συνενώσεις που προωθεί «εν κρυπτώ» ο αρμόδιος υπουργός Γ. Ραγκούσης θίγουν τις περιοχές τους και ξεσηκώνουν τον κόσμο, δεν θα διστάσουν να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες στους δήμους τους με βυτιοφόρα ή απορριμματοφόρα και φυσικά με κόσμο, προκειμένου να ανατρέψουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Όπως υποστήριζαν μάλιστα και σημαίνοντες παράγοντες της ΤΑ, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη» που έγινε την περασμένη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ο Γ. Ραγκούσης έκανε πολύ άσχημα που δεν αποκάλυψε τις διαθέσεις του (κατ’ άλλους αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί) για τις συνενώσεις των δήμων, γιατί οι δήμαρχοι δεν πρόκειται να μείνουν αδρανείς αν ο σχεδιασμός τούς αδικεί, όσο κι αν δεν υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια. Θα αντιδράσουν δυναμικά, θα κλείσουν τα δημαρχεία, θα κλείσουν με απορριμματοφόρα, βυτιοφόρα και μηχανήματα τους δρόμους και θα παραλύσουν μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου και της επαρχίας!
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, προειδοποίησε ότι θα είναι «casus belli» οι συνενώσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να τις ανακοινώσει αμέσως, ενώ πολλοί δήμαρχοι έλεγαν ότι έχουν τη σύμφωνη γνώμη τοπικών βουλευτών, φορέων, συλλόγων και κατοίκων των πόλεών τους για να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν ο «Καλλικράτης» δημιουργήσει προβλήματα!
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, με την κατάργηση οργανισμών των δήμων που έχει ήδη προαναγγελθεί, 70.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους και θα μείνουν… στον δρόμο!
Όπως έλεγαν όμως την Τετάρτη δήμαρχοι της Αττικής, αν νομίζει ο υπουργός Εσωτερικών ότι θα τους… παγιδεύσει είναι μακριά νυχτωμένος, αφού «έχουν γνώση οι φύλακες». Και δεν θα αφήσουν να περάσουν τα σχέδια που δεν θα έχουν τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Κόντρα δημάρχων
Κόντρα σε δύο… δόσεις μεταξύ του δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του δήμαρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη σημειώθηκε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, τόσο για το ψήφισμα που θα εκδιδόταν όσο και για τους μητροπολιτικούς δήμους.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκρινε ότι το κείμενο του ψηφίσματος ήταν υπέρ το δέον ενδοτικό και υποστηρικτικό προς την κυβέρνηση, αφού δεν ανέφερε καμία από τις θέσεις των διαφωνούντων.
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατηγόρησε τον Κακλαμάνη με σκληρές εκφράσεις. Σε κάποια στιγμή μάλιστα του είπε ότι όταν είχε φέρει η ΝΔ τον «Καποδίστρια» τον είχε πολεμήσει έντονα και τώρα με τον «Καλλικράτη» δεν λέει… κουβέντα και είναι έτοιμος να αποδεχθεί τα πάντα! Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή; Τι έγινε; Προ των αντιδράσεων, σε σύσκεψη διαμορφώθηκε το ψήφισμα σε ένα ισορροπημένο κείμενο.
Το άλλο σημείο τριβής των δύο κορυφαίων δημάρχων ήταν οι μητροπολιτικοί δήμοι.
Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, επειδή προφανώς θα ήθελε να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, εφόσον γίνει μητροπολιτικός με τον «Καλλικράτη», ζήτησε από το προεδρείο να τεθεί και θέμα μητροπολιτικών δήμων. Επέμενε μάλιστα να ασκηθεί και πίεση από πλευράς ΚΕΔΚΕ για να εφαρμοστεί μαζί με τον «Καλλικράτη».
Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, παίρνοντας τον λόγο, τόνισε ότι το θέμα των μητροπολιτικών δήμων θα πρέπει να συζητηθεί σε δεύτερη φάση, γιατί αυτό που «καίει» τώρα τους δήμους είναι οι συνενώσεις, για τις οποίες κρατάει κλειστά τα χαρτιά της η κυβέρνηση, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα που θα ανακύψουν.
Στο σημείο αυτό ο Β. Παπαγεωργόπουλος αντέδρασε έντονα και αντηλλάγησαν και πάλι βαριές εκφράσεις, αλλά στο τέλος ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε: «Νομίζετε ότι θέλω εγώ μητροπολιτικό δήμο; Δεν θέλω! Άλλα πρέπει να γίνουν πρώτα. Και κυρίως να βρεθούν τα λεφτά που χρωστάει η κυβέρνηση στους δήμους. Αν δεν μας τα δώσει, να τους κλείσουμε»!
Πάντως το συνέδριο κινήθηκε σε… ρηχά νερά, αφού οι διαφωνίες αφορούσαν πράγματα που δεν είχαν τεθεί προς συζήτηση, όπως το χωροταξικό.
Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης» και οι δήμαρχοι της ΝΔ δήλωσαν ότι υπό προϋποθέσεις είναι αναγκαία η διοικητική μεταρρύθμιση, αρκεί όμως να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση που υπολογίζεται σε 4,5 δισ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει… σάλιο, γιατί αυτή ήταν η θέση που είχε διατυπώσει δημόσια ο Αντώνης Σαμαράς και βέβαια δεν θα μπορούσαν να πουν κάτι διαφορετικό.
Οι δήμαρχοι του ΣΥΝ ζήτησαν να δοθούν πρώτα τα χρήματα και μετά να εφαρμοστεί το σχέδιο, και μόνο το ΚΚΕ τάχθηκε καθαρά ενάντια στον «Καλλικράτη».
Χωρίς πόρους
Μιλώντας στο συνέδριο, ο τέως υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση αντί να δρομολογεί τον «Καλλικράτη», τον υπονομεύει με τις πράξεις της.
Συγκεκριμένα είπε:
«Η κυβέρνηση Παπανδρέου, αγνοώντας προκλητικά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και κάνοντας επίδειξη πολιτικής ανευθυνότητας και ασυνέπειας έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχωρά στη διοικητική μεταρρύθμιση που ξεκίνησε η κυβέρνηση Καραμανλή:
= Χωρίς ίχνος ουσιαστικού διαλόγου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.
=Χωρίς καμία ενίσχυση των πόρων, χωρίς προηγούμενη πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων από το ΠΑΣΟΚ και ενώ έχει παρακρατήσει το ΠΑΣΟΚ ήδη μέσα σε τρεις, μόλις, μήνες πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
=Χωρίς τη διαμόρφωση και τη θεσμοθέτηση των απαραίτητων για τη μεταρρύθμιση αυτή υποδομών.
=Χωρίς την πρόσληψη ή, έστω, τον σχεδιασμό πρόσληψης, του απαραίτητου, ιδίως τεχνοκρατικού, προσωπικού».
Οι όροι της ΚΕΔΚΕ
Μετά το τέλος του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, συνοψίζοντας τα όσα ακούστηκαν, είπε μεταξύ άλλων:
«Κατ’ αρχάς προσερχόμεθα στον διάλογο. Από σήμερα και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θέλουμε να έχουν αποδοθεί τα 331 εκατ. ευρώ του 2009, όπως αυτά προβλέποντο στον Προϋπολογισμό. Να έχει καταβληθεί η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων, των 214 εκατ. ευρώ, και βεβαίως να υλοποιηθεί με πράξεις η υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός των νέων δήμων θα έχει –με κοινή διαβούλευση– παρουσιαστεί μέχρι τότε, προκειμένου να τον στείλουμε σε όλους τους συναδέλφους. Θέλω να πιστεύω ότι το όνειρο αυτό της μεταρρύθμισης, το οποίο ήταν κατ’ αρχάς όνειρο της αυτοδιοίκησης, θα το δουν όλοι ως τέτοιο, προκειμένου να το κάνουμε πράξη».
Δάκτυλος Πατούλη
Από έγκυρες πηγές μαθαίνουμε ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ήταν αυτός που στη σύσκεψη των «γαλάζιων δημάρχων» κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ έγειρε την πλάστιγγα
υπέρ της «γραμμής» να μην υπάρξει άμεση σύγκρουση με την κυβέρνηση για το σχέδιο «Καλλικράτης».
Υποστήριξε ότι πρέπει «να πετάξουν οι δήμοι το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και να την υποχρεώσουν να παρουσιάσει πρώτα ολοκληρωμένο το σχέδιό της και κυρίως τη γεωγραφική διαίρεση των νέων δήμων και το οικονομικό πλαίσιο στήριξης της διοικητικής μεταρρύθμισης.


Σχολιάστε εδώ