«Μπλοκάρουν» το Συνέδριο του ΣΥΝ Ανανεωτική Πτέρυγα και Αριστερό Ρεύμα

Αφορμή οι θέσεις του για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και για στήριξη της επανεκλογής του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Μπορεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να απέρριψε το τελεσίγραφο για την παραίτηση Κουβέλη, ωστόσο το κλίμα στη βάση του ΣΥΝ -πόσω μάλλον του ΣΥΡΙΖΑ- είναι βαρύ για το ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. Δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι ο Φ. Κουβέλης αποφάσισε να «διαβεί τον Ρουβίκωνα» και να εγκαταλείψει τον ΣΥΝ, ενώ οι πιο ακραίοι λένε ότι μπορεί σε μια μεσοπρόθεσμη πορεία να δούμε τον Φ. Κουβέλη κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ, ίσως και από κορυφαία θέση. Ο ίδιος βέβαια σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι είναι ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς και εάν ήθελε κυβερνητικές καρέκλες, είχε την ευκαιρία όλα αυτά τα χρόνια να τις αποκτήσει.
Οι -με έντονο τρόπο- διαφοροποιήσεις του Φ. Κουβέλη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την εκλογή Παπούλια και τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές, και η συμμετοχή του στο περίφημο «δείπνο Κύρκου» δεν είναι αυτονόητο ότι τυγχάνουν της αποδοχής όλων των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Τα στελέχη που συμμερίζονται απόλυτα τις θέσεις του και ενδεχομένως να τον ακολουθήσουν και στα επόμενα πολιτικά του βήματα είναι σίγουρα ο Δ. Χατζησωκράτης, ο Σ. Λυκούδης και ο βουλευτής Αχαΐας Ν. Τσούκαλης, ενώ επιφυλακτικά είναι άλλα στελέχη της κίνησης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Δ. Παπαδημούλη. Ο τελευταίος, αν και εξέχων στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας, επέλεξε να μην παραστεί στο «δείπνο Κύρκου», και όλα δείχνουν ότι σε ενδεχόμενη αποχώρηση στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας από τον ΣΥΝ θα αναλάβει την ηγεσία της τάσης και σε αυτή την επιδίωξή του έχει τη συμφωνία του Α. Τσίπρα, ο οποίος θέλει σε κάθε περίπτωση να αποτρέψει τη διάλυση του «μαγαζιού». Βέβαια σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι πρέπει ο ΣΥΝ να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκλείοντας κάθε περίπτωση έμμεσης μετατροπής του σε ενιαίο κόμμα.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι σχέσεις των συνιστωσών με την ηγεσία του ΣΥΝ είναι πλέον «υπό το μηδέν». Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι πίσω από την κίνηση των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την παραίτηση Κουβέλη είναι ο Α. Αλαβάνος, ο οποίος στην περίπτωση της αποχώρησης του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα επανακάμψει στο πολιτικό προσκήνιο αναλαμβάνοντας την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου δηλώνει απλό μέλος.
Στην «κινούμενη άμμο» του ΣΥΝ η κρίση αγγίζει όλες τις εσωκομματικές τάσεις, ακόμα και το κυρίαρχο Αριστερό Ρεύμα, που τυπικά στηρίζει τον Α. Τσίπρα. Στελέχη του «Ρεύματος» σε κάθε ευκαιρία αντιτίθενται στην επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΝ να προχωρήσει το κόμμα σε συνέδριο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, αφού φοβούνται ότι έπειτα από ένα συνέδριο θα αποδυναμωθούν τα ιστορικά στελέχη του «Ρεύματος» και στη θέση τους θα αναδειχθούν στελέχη της νέας γενιάς που είναι κοντά στον Α. Τσίπρα. Ο τελευταίος δεν κρύβει την ενόχλησή του από τη στάση των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν την παραίτηση του Φ. Κουβέλη, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του σχήματος ανοιχτά και δεν αποκλείεται στην περίπτωση «εκρηκτικών εξελίξεων» να προτιμήσει τη συμμαχία με τον Δ. Παπαδημούλη προκειμένου να κρατήσει τον ΣΥΝ στα πόδια του εάν υπάρξουν αποχωρήσεις τόσο από την Ανανεωτική Πτέρυγα όσο και από αριστερά στελέχη που θα προτιμήσουν τη συμπόρευσή τους με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ του Α. Αλαβάνου.
Ο Α. Τσίπρας, αφού είδε ότι οι επαναλαμβανόμενες προτάσεις του για την πραγματοποίηση συνεδρίου του κόμματος προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα απορρίπτονταν από τους «ελέφαντες» του κόμματος ανεξαρτήτως τάσεων, προώθησε τη διαδικασία των περιφερειακών συσκέψεων του ΣΥΝ, σε μια προσπάθεια να «εκβιάσει διά της βάσης» την πραγματοποίηση του συνεδρίου. Οι μέχρι τώρα διαδικασίες φαίνεται να τον δικαιώνουν, αφού στις περιφερειακές συσκέψεις που έχουν γίνει το κλίμα είναι ότι πρέπει επιτέλους το κόμμα να απαλλαγεί από τη «δικτατορία των τάσεων», που μοιράζουν τα αξιώματα στον ΣΥΝ, κι όλα αυτά να λυθούν μέσα από το συνέδριο. Συνέδριο που δεν επιθυμεί ούτε η Ανανεωτική Πτέρυγα, που θα δει -λόγω της αλλαγής των συσχετισμών στη βάση του κόμματος- την επιρροή της να μειώνεται περαιτέρω, αλλά ούτε και το Αριστερό Ρεύμα, που φοβάται την αποστρατεία μιας σειράς ιστορικών του στελεχών.


Σχολιάστε εδώ