Με δύο 24ωρες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι στα κυβερνητικά μέτρα

Με δύο εικοσιτετράωρες πανελλαδικές απεργίες των εργαζομένων θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση μέσα στον Φεβρουάριο, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει με το δυναμικό και εκτεταμένο μέτωπο που άνοιξε με τους αγρότες της χώρας. Έτσι:
– Στις 10 Φεβρουαρίου θα εκδηλωθεί η απεργία που διοργανώνει η
ΑΔΕΔΥ και η οποία υποστηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ την ίδια μέρα δεκάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία που «ελέγχονται» από το ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιήσουν επίσης εικοσιτετράωρη απεργία.
– Τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου η ΓΣΕΕ, με πλειοψηφία των εκπροσώπων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, προκηρύσσει εικοσιτετράωρη, επίσης πανελλαδική απεργία, την οποία θα στηρίξουν και οι παρατάξεις ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση που αρχικώς είχαν ταχθεί υπέρ της κήρυξης της κινητοποίησης στις 10 Φεβρουαρίου ώστε να είναι κοινή η αντίδραση των εργαζομένων απέναντι στα προβλήματα και την περιστολή των δικαιωμάτων τους. Στον χώρο του Δημοσίου τα συνδικαλιστικά στελέχη, είτε περιμένουν είτε όχι την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για ξεχωριστή απεργία, δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για την εξέλιξη αυτή, εκτιμώντας ότι η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανώσεων αποδυναμώνει τον κοινό αγώνα των εργαζομένων και καθιστά λιγότερο αποτελεσματικό το συνδικαλιστικό κίνημα. Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Βρεττάκος, αφού επισημαίνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι τα πρώτα «θύματα» στην πολιτική λιτότητας που υιοθετείται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, προειδοποιεί για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα μιλούν για μείωση των αποδοχών τους έως και 400 ευρώ εξαιτίας της περικοπής επιδομάτων και του παγώματος στους μισθούς.
Ήδη μεγάλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων εκπέμπουν SOS στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ και καλούν τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους να κινητοποιηθούν, προκειμένου να προλάβουν τις οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις καθώς, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, είναι θέμα χρόνου «να οδηγηθούν στην εξαθλίωση». Στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ, που μέχρι πρότινος τάσσονταν υπέρ της επίδειξης ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση, τώρα ανοικτά μιλούν για διάψευση προσδοκιών και επανάληψη πολιτικών που έχουν ήδη αποτύχει στο παρελθόν. Στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου θα συμμετάσχουν και οι μηχανικοί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που υπολογίζουν τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας συνολικά το 2009 στο 16,5% και ακόμη μεγαλύτερη τη μείωση στον τομέα μελετών ιδιωτικών έργων – συνδυασμός που θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην απασχόληση. Σε επίπεδο ηγεσίας της
ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, για διαφορετικούς λόγους η κάθε παράταξη, κατέληξαν σε πρόταση για απεργία στις 22 ή στις 23 Φεβρουαρίου, λίγο πριν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ, παρά την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης. Η πρόταση αυτή αναμένεται να εγκριθεί σε συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ τις επόμενες μέρες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος με δηλώσεις του κάλεσε τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε απεργία ώστε «να σταθούν ανάχωμα στις εξοργιστικές πιέσεις των αγορών», ενώ ζήτησε και από τους εργοδότες να «προχωρήσουν σε επενδύσεις».
Το ΠΑΜΕ κατηγόρησε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι προσπαθεί να «αποπροσανατολίσει και να παρεμποδίσει την έκφραση ενιαίας απάντησης της εργατικής τάξης». Το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ οργανώνεται στις 10 Φεβρουαρίου, στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.


Σχολιάστε εδώ