Μάχη για μια Γραμματεία που ήδη καταργήθηκε!

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, καθώς η μάχη αυτή ξεκίνησε επί υπουργίας Χρήστου Πρωτόπαπα! Κάθε φορά επιθυμία της κυβέρνησης είναι να στελεχώσει τα Γραφεία Τύπου του εξωτερικού με δημοσίους υπαλλήλους, αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Στο παλιό σχέδιο της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και μετά στο σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είχαν αντιδράσει οι δημοσιογράφοι και δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Το ότι δεν ορίστηκε γενικός γραμματέας Ενημέρωσης στη θέση του Π. Λειβαδά προκάλεσε τις πρώτες υποψίες. Οι δημοσιογράφοι πληροφορήθηκαν πως ο υφυπουργός Εξωτερικών ενημερώνει τα στελέχη για μεταφορά τους από τη Γενική Γραμματεία στο υπουργείο Εξωτερικών.
Την περασμένη εβδομάδα οι δημοσιογράφοι στις Γενικές Γραμματείες πραγματοποίησαν γενική συνέλευση, στην οποία έλαβαν μέρος και όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Η ενημέρωση πάντως από τη Γενική Γραμματεία είναι αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης. Δηλώνεται πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σκοπεύει να αναθέσει την ενημέρωση σε δημοσίους υπαλλήλους, ότι τα επιχειρήματα περί εξοικονόμησης χρημάτων δεν ευσταθούν, ότι η έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση είναι έργο των δημοσιογράφων. Καταγγέλλεται ότι η κυβέρνηση προωθεί τη «δημοσιο-υπαλληλοποίηση της ενημέρωσης και άρα τον άμεσο έλεγχό της».
Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε πως τα κείμενα που έρχονται από δημοσίους υπαλλήλους προς ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ είναι «συχνά παραποιημένα», «κακομεταφρασμένα», «λείπει η ιεράρχηση» και η υπογράμμιση των ειδήσεων. Οι δημοσιογράφοι της Γενικής Γραμματείας με κείμενό τους στην ΕΣΗΕΑ ζητούν να στελεχωθούν τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας με δημοσιογράφους που θα επιλέγονται με διαφανή κριτήρια και θα έχουν συγκεκριμένα προσόντα.
Συμφωνούν με την εξοικονόμηση χρημάτων και έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Συμφωνούν επίσης με την κτιριακή συστέγαση των Γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας και των πρεσβειών. Συμφωνούν τέλος να πάψουν επιτέλους τα ΓΤΕ να είναι γραφεία βολέματος και αργομισθίας.


Σχολιάστε εδώ