Λίγο πριν από τον πανικό…

ΥΠΟ την αυστηρή επιτήρηση των Βρυξελλών βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, μετά και την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας. Πρόγραμμα που αντιμετωπίσθηκε με επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τις διεθνείς αγορές, καθώς εξακολουθούν να αμφισβητούν τόσο τη συνέπεια της χώρας μας όσο και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Άλλωστε η Κομισιόν θα ελέγχει σε μηνιαία βάση την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, ενώ από τον Ιούνιο, κατά δήλωση του Χοακίν Αλμούνια, κάθε απόφαση της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει την έγκριση των Βρυξελλών. Ο επικεφαλής του Γιουρογκρούπ Ζαν Κλοντ Τρισέ παρατήρησε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε η κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά στην πορεία θα φανεί αν επαρκεί για την αντιμετώπιση του δημοσίου ελλείμματος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Ενδεχόμενο που… προανήγγειλε κι ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, με τις πληροφορίες να εστιάζουν στην αύξηση του φόρου στα καύσιμα και στην περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών. Στο Γιουρογκρούπ ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας, ζητώντας μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει εκπρόσωπό της! Αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ισχύει αναδρομικά από τη 1/1/2010 το μέτρο της περικοπής επιδομάτων στο Δημόσιο, που θα επιφέρει σημαντική μείωση στις αποδοχές χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Κατά τα λοιπά, η χώρα δανείσθηκε με ακόμη πιο υψηλό επιτόκιο, ενώ το Χρηματιστήριο βρίσκεται σταθερά σε καθοδική πορεία. Σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα… πριν από τον πανικό.
Στα μπλόκα
ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα για την κυβέρνηση οι κινητοποιήσεις των αγροτών, τα μπλόκα των οποίων σε αρκετά σημεία του εθνικού οδικού δικτύου έχουν παραλύσει τη χώρα. Βασικά αιτήματά τους η καταβολή των επιδοτήσεων, το «πάγωμα» των χρεών για τρία χρόνια, η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και η αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή απηύθυνε στους επικεφαλής των αγροτών πρόσκληση για διάλογο σήμερα και αύριο στο Ζάππειο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για παροχές. Εντός κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ διατυπώνονται αιχμές για τους χειρισμούς της κ. Μπατζελή, ενώ η Βουλγαρία ζήτησε την παρέμβαση της Κομισιόν προκειμένου να τερματισθεί ο αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οι αγροτοσυνδικαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το κλείσιμο των δρόμων, ενώ τη διαφωνία της εξέφρασε και η Νέα Δημοκρατία. Σε αντίθετη γραμμή το ΚΚΕ, που σημειώνει ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για τους αγρότες. Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Δικαιοσύνη, μετά την παρέμβαση εισαγγελέα που προανήγγειλε διώξεις σε βάρος αγροτών για «παρακώλυση συγκοινωνιών».
Επιμένουν
ΚΟΙΝΗ γραμμή Αθήνας και Λευκωσίας στην επίλυση του Κυπριακού χάραξαν Γ. Παπανδρέου και Δ. Χριστόφιας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Αθήνα. Αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι προτάσεις που κατέθεσε προ ημερών ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι απαράδεκτες και δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν, σημείωσαν ωστόσο ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχισθεί. Τα περιθώρια είναι στενά, καθώς οι επικείμενες εκλογές στα κατεχόμενα δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στον κ. Ταλάτ. Στο Αμπού Ντάμπι ο Κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα. Η σχετική πρόσκληση θα περιλαμβάνεται στην επιστολή του Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Ερντογάν. Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα στην Τουρκία αναφέρουν ότι το 2003 ομάδα στρατιωτικών σχεδίαζε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα στο Αιγαίο, προκειμένου να ανατρέψει τον Τ. Ερντογάν. Το σχέδιο προέβλεπε πτώση τουρκικού αεροσκάφους και επιβολή πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.
Παραφωνίες
Η ΚΑΚΗ εικόνα που υπάρχει στην κοινή γνώμη για τη Νέα Δημοκρατία και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι το μόνο πρόβλημα που προκαλεί πονοκέφαλο στη Ρηγίλλης. Αντικείμενο προβληματισμού αποτελεί τις τελευταίες ημέρες η επανεμφάνιση της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία πήρε αποστάσεις από τον Αντ. Σαμαρά για το Σχέδιο «Καλλικράτης», αλλά και το Μεταναστευτικό. Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε και στις δυο περιπτώσεις ευρύ διάλογο για να υλοποιηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η Ρηγίλλης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Το βέβαιο είναι ότι τηρεί στάση αναμονής προκειμένου να δει αν η πρώην υπουργός θα συνεχίσει να κινείται αυτόνομα, κάτι που αναμφίβολα θα προκαλέσει τριβές, θα τροφοδοτεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και θα πυροδοτεί εσωκομματικά σενάρια. Ο κ. Σαμαράς έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και τα κρούσματα παραφωνίας που πύκνωσαν τις τελευταίες ημέρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νομοσχέδιο για τα Δάση κινήθηκε σε αντίθετη γραμμή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κ. Μαρκόπουλο και ο Σωτ. Χατζηγάκης τάχθηκε υπέρ των αγροτικών μπλόκων, ενώ η Ρηγίλλης είναι κατηγορηματικά αντίθετη.
Πρόβα
ΩΣ… «ΠΡΟΒΑ διάσπασης» του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται το τελευταίο «θερμό επεισόδιο» με τον Φ. Κουβέλη, καθώς οι σχέσεις με τον ΣΥΝ βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο. Η ομόφωνη απόφαση-ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να παράσχει πλήρη στήριξη στον κ. Κουβέλη, μετά τη δήλωση 23 μελών της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν την απομάκρυνσή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, δεν έκλεισε το θέμα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να ζητήσει εκ νέου τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, ενώ στο παρασκήνιο υπάρχουν «ζυμώσεις» και εξελίσσονται συζητήσεις ακόμη και για αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΝ. Το βέβαιο είναι ότι η ενότητα βρίσκεται σε κίνδυνο, ορισμένοι μάλιστα προβλέπουν εξελίξεις τους αμέσως προσεχείς μήνες.


Σχολιάστε εδώ