Καχυποψία στην Κύπρο για την ομάδα νομικών του ελληνικού ΥΠΕΞ

Το παράδοξο
Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι στόχος της ομάδας είναι να μελετήσει πώς μπορούν να δικαιολογηθούν οι αποκλίσεις από το κεκτημένο, αντί του πώς θα εφαρμοστεί πλήρως στην περίπτωση της λύσης. Αυτή η προσέγγιση εκτιμάται ότι είναι λανθασμένη, λαμβάνοντας υπόψη ότι η τουρκική πλευρά, στο έγγραφο που επέδωσε στον Πρόεδρο Χριστόφια διά του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ζητά να έχουν οι τούρκοι πολίτες που θα διαμένουν στην Κύπρο όλα τα δικαιώματα που θα έχουν και οι έλληνες πολίτες. Δηλαδή να γίνουν οι τούρκοι πολίτες πολίτες της ΕΕ μέσω Κύπρου και να συνεχιστεί ο εποικισμός με τη σφραγίδα των Ελληνοκυπρίων, της Ελλάδας και της ΕΕ. Πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκφράζουν την ανησυχία τους επειδή τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του, όπως ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δημήτρης Δρούτσας, ήταν υποστηρικτές του Σχεδίου Ανάν και ότι η ελληνική ομάδα των νομικών θα είναι της ίδιας σχολής σκέψης.
Η εμπλοκή
Μέχρι πρότινος, ο κύπριος Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας είχε ζητήσει από τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να μην εμπλέκεται ουσιαστικά στο Κυπριακό, του οποίου ήθελε την αποκλειστική διαχείριση. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις –δηλαδή την κατάθεση του απαράδεκτου τουρκικού εγγράφου, που προνοεί διχοτομική συνομοσπονδία– αρχίζει να κατανοεί ότι δεν είναι εύκολη η λύση του Κυπριακού μόνο και μόνο επειδή έχει μια μακράν φιλία με τον κ. Ταλάτ και ότι χρειάζεται τη στήριξη των Αθηνών, οι οποίες, όμως, λόγω του κ. Παπανδρέου και της υποστήριξης που έδωσε στο Σχέδιο Ανάν, αντιμετωπίζονται από την κυπριακή κοινή γνώμη και τους πολιτικούς με καχυποψία.
Συνεδρίαση με Παπανδρέου
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί μεν θετική εξέλιξη τη σύσταση ομάδας νομικών, όμως, από την άλλη, διερωτάται πώς γίνονταν συνομιλίες την τελευταία διετία χωρίς την παροχή νομικών συμβουλών από ειδικούς. Ενδέχεται το θέμα της ομάδας των νομικών και η σύνθεσή της να τεθεί κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και του έλληνα πρωθυπουργού όταν θα μεταβεί στην Κύπρο. Η απόφαση έχει ληφθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κύπριου Προέδρου στην Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε. Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με την παρουσία του κ. Παπανδρέου ήταν αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Ακόμη, δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα είναι συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου με την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού ή συνεδρίαση πολιτικών αρχηγών. Στην Κύπρο πάντως η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η συνεδρίαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου για να δοθεί περισσότερο κύρος σε όσα θα λεχθούν και σε αποφάσεις οι οποίες τυχόν θα ληφθούν. Και να μην αποκλειστούν φωνές που δεν είναι ευχάριστες, όπως του αγωνιστή και ασυμβίβαστου Βάσου Λυσσαρίδη.


Σχολιάστε εδώ