Καμιά έκπτωση στις συνομιλίες

Η απόφαση βάζει φρένο στον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και θέτει το περιουσιακό στην πραγματική του βάση: Το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των ελληνοκύπριων προσφύγων είναι αλώβητο και οι παράνομοι σφετεριστές υποχρεούνται να κατεδαφίσουν ό,τι έχουν οικοδομήσει επί ελληνοκυπριακών περιουσιών και να αποζημιώσουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Η κατεδάφιση
Το ζεύγος είχε αγοράσει από τις κατοχικές αρχές γη στην περιοχή της Κερύνειας που ανήκει στον Μελέτη Αποστολίδη. Επί της γης που παρανόμως αγόρασαν οι Όραμς οικοδόμησαν κατοικία, πισίνα και ταυτοχρόνως περιέφραξαν τον χώρο. Ο Μελέτης Αποστολίδης προσέφυγε στα κυπριακά δικαστήρια, τα οποία αποφάνθηκαν ότι οι Όραμς θα πρέπει να κατεδαφίσουν την εξοχική τους κατοικία, την πισίνα και τον φράκτη, να αποζημιώσουν τον Αποστολίδη για τη χρήση της ιδιοκτησίας του και να του την επιστρέψουν.
Αποφάσεις και νομολογία
Ακολούθως, ο Αποστολίδης απευθύνθηκε στα βρετανικά δικαστήρια, καθότι οι αντίδικοί του είναι άγγλοι πολίτες. Στη νομική ομάδα υπεράσπισης των Όραμς συμμετείχε και η σύζυγος του τέως βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. Το βρετανικό δικαστήριο σε πρωτόδικο επίπεδο αποφάνθηκε ότι δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, οπότε δεν θα μπορούσε να λάβει σχετική με το θέμα απόφαση. Όμως, παρέπεμψε το ζήτημα για γνωμάτευση στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του Λουξεμβούργου, το οποίο υιοθέτησε όσα είχε αποφασίσει το κυπριακό δικαστήριο, τονίζοντας ότι η απόφαση μπορεί να είναι εκτελεστή σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Την περασμένη Τρίτη το βρετανικό Εφετείο επικύρωσε την απόφαση του κυπριακού και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναφερόμενο σε τουρκική εισβολή και σε «Αρχές» στον βορρά υποτελείς στον τουρκικό στρατό. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και αποτελεί, πλέον, νομολογία.
Οι συνομιλίες
Στην Κύπρο και την Ελλάδα η απόφαση χαιρετίστηκε με ικανοποίηση και γίνονται αναφορές στις πολιτικές της διαστάσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε διά του εκπροσώπου της Στέφανου Στεφάνου ότι το θέμα και θα χρησιμοποιηθεί στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί, με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι λανθασμένος ο χρόνος της έκδοσης της εν λόγω απόφασης και ότι θα δυσκολέψει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Συμμόρφωση
Οι Όραμς, με συνέντευξή τους σε αγγλόφωνη εφημερίδα της Κύπρου την περασμένη Τετάρτη, δήλωσαν ότι θα κατεδαφίσουν το εξοχικό τους στην κατεχόμενη Κύπρο, διότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα υποστούν τις επιπτώσεις από τη μη συμμόρφωσή τους με την απόφαση. Όμως, δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο φέρουν τους Όραμς να ισχυρίζονται ότι θα επιχειρήσουν να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και ότι εντός των ημερών θα βρίσκονται στην Κύπρο για να συζητήσουν το όλο ζήτημα με αρμοδίους. Χωρίς να διευκρινιστεί με ποιους.
Φρένο
Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου προσδοκάται ότι θα βάλει φρένο στον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, εφόσον οι αγορές και οι οικοδομές είναι παράνομες με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του βρετανικού Εφετείου και είναι εκτελεστές σε όλη την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, καθίσταται πλέον σαφές ότι το ζήτημα δεν είναι εάν θα έχει ο ελληνοκύπριος ιδιοκτήτης τον πρώτο λόγο ή όχι, αλλά εάν θα διεκδικήσει η κυπριακή κυβέρνηση ή όχι την πλήρη εφαρμογή της απόφασης, που σημαίνει ότι οι ελληνοκύπριοι πρόσφυγες όχι μόνο θα πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, αλλά και ότι όσοι παρανόμως τις έχουν σφετερισθεί θα πρέπει να πληρώσουν αποζημιώσεις και να κατεδαφίσουν ό,τι παρανόμως έχουν οικοδομήσει.


Σχολιάστε εδώ