Η γνωστή, γνωστότατη Ντόρα αντεπιτίθεται!

Όσοι παρακολουθούν με προσοχή και αδιάπτωτο ενδιαφέρον τα πολιτικά δρώμενα από την ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ του 1965 και εντεύθεν, ψυχανεμίζονται τι θα επακολουθήσει μετά την επαναδραστηριοποίηση –και μάλιστα με σαφέστατες και προσβλητικές αιχμές εναντίον του Αντώνη Σαμαρά– της θυγατέρας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Η κ. Μπακογιάννη, αρχομανής και μωροφιλόδοξη, προετοιμάζεται πυρετωδώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Το ισχυρίζομαι αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι περίπτωση επανάκτησης της αρχηγίας του περί ου ο λόγος κόμματος εκ μέρους της ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.
Οι αράδες αυτές γράφονται Πέμπτη μεσημέρι, δύο ημέρες δηλαδή πριν από τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, κατά την οποία η κ. Μπακογιάννη θα ζητήσει τον λόγο, προκειμένου να αναπτύξει τις προσωπικές της απόψεις που θα διαφοροποιούνται προδήλως από τις εκπεφρασμένες θέσεις του αρχηγού της. Εκείνο που μένει να διαπιστωθεί είναι τόσο ο βαθμός όσο και η οξύτητα της διαφοροποίησής της. Εικάζεται επίσης μετά βεβαιότητας ότι θα την αβαντάρουν αρκετά από τα τσιράκια της. Άγνωστο πάντως παραμένει πώς θα αντιδράσει η πλευρά Σαμαρά, η οποία πιθανολογείται ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δεν πρόκειται να ρίξει λάδι στη φωτιά.
«Δεν σχολιάζω δηλώσεις άλλων», είχε απαντήσει η θυγάτηρ Μητσοτάκη με ύφος δώδεκα καρδιναλίων όταν ρωτήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για την αναφορά του Αντώνη Σαμαρά στον «Επενδυτή» το περασμένο Σάββατο ότι τη θέλει «στην πρώτη γραμμή» δίπλα του και όχι ηττημένη. Αποτυπώνοντας πλήρως τις διαθέσεις της κ. Μπακογιάννη απέναντι στον πανηγυρικά εκλεγέντα νέο ηγέτη της ΝΔ, το «Ποντίκι» στο τρέχον φύλλο του την εμφανίζει σε ένα επιτυχέστατο φωτομοντάζ να απαντά σε δημοσιογράφους στο ερώτημα «ένα σχόλιο για τις δηλώσεις Σαμαρά…» ως εξής: «Σαμαράς; Α, για τον φορ της Σέλτικ λέτε; Παιχταράς!».
Θα κυλήσει αρκετό νερό κάτω από τις γέφυρες του Σηκουάνα έως ότου πληροφορηθεί η κοινή γνώμη τις εξελίξεις στον χώρο της ΝΔ. Και αυτό επειδή επίκειται το Συνέδριο της ΔΑΚΕ, η εκλογή νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και η εκλογή νέου προέδρου της ΟΝΝΕΔ και μάλιστα από τη λαϊκή βάση του κόμματος, όπως προανήγγειλε ο κ. Σαμαράς. Γεγονότα και τα τρία σημαντικής εμβέλειας που θα κρίνουν εν πολλοίς τους συσχετισμούς δυνάμεων στην κεντροδεξιά παράταξη.
Το εάν και πότε θα υπάρξει αναμέτρηση Σαμαρά – Μπακογιάννη θα κριθεί πρωτίστως, κατά τη γνώμη μου, ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ. Εφόσον το στενά επιτηρούμενο ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξακολουθεί να διατείνεται, ασυστόλως ψευδόμενο, ότι θα τηρήσει στο ακέραιο ΟΛΕΣ τις προεκλογικές του υποσχέσεις, βρεθεί σε δεινή και μη αντιστρέψιμη θέση, ανοιχτή αναμέτρηση Σαμαρά – Μπακογιάννη δεν θα αποτολμηθεί – τουλάχιστον από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Αντίθετα, η αρχομανής κ. Μπακογιάννη, ο «απλός στρατιώτης» της παράταξης, σύμφωνα με δήλωσή της που ηχεί ακόμα στα αυτιά όλων των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποκλείεται να τα σπάσει υστεροβούλως.
Λέω υστεροβούλως και προσθέτω: ΔΙΤΤΑ ΥΣΤΕΡΟΒΟΥΛΩΣ. Διότι, αφενός δεν θα αποδεχθεί ποτέ να κυβερνήσει τη χώρα ο Σαμαράς, στερώντας του τμήμα της συνολικής δύναμης της Νέας Δημοκρατίας από χαιρεκακία, και αφετέρου λόγω των υπογείων σχέσεών της με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Εάν υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν τα από καιρό θρυλούμενα σενάρια περί ΔΙΠΛΗΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ, σύμφωνα με τις επιθυμίες του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας και του εξωτερικού παράγοντα που μας υπονομεύει. Προσωπικά δεν πιστεύω σε τέτοια σενάρια, που για να ευδοκιμήσουν θα έπρεπε να συνασπιστεί το σκάρτο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ με το σκάρτο κομμάτι της ΝΔ.
Το υφιστάμενο πλέγμα εξουσίας θα διατηρηθεί κι ας έχει τα τρωτά του. Σ’ αυτό το πλέγμα εξουσίας, το οποίο μόνο εκ των ένδον μπορεί να αναγεννηθεί, δεσπόζει ένας χαρισματικός ηγέτης με ευδιάκριτο πολιτικό εκτόπισμα: ο Αντώνης Σαμαράς. Ο οποίος είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ και διαθέτει ευρύτατη μόρφωση. Αντίθετα, η κ. Μπακογιάννη, που διακατέχεται από το σύμπλεγμα ιδιοκτησίας του κόμματος στο οποίο πρωθυπούργευσε ο πατέρας της, αλλά και του ίδιου του κράτους, θα έλεγα, εάν ήταν εφικτό, διαθέτει μόνο ΕΜΠΕΙΡΙΚΕΣ γνώσεις, έχοντας αποτύχει παταγωδώς ως υπουργός Εξωτερικών, όπως έχω αποδείξει λεπτομερώς σε σειρά εμπεριστατωμένων άρθρων μου.
Ο Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο ανέδειξε επικεφαλής της ΝΔ μια πρωτοφανής λαϊκή έκρηξη –η κομματική του αντίπαλος είχε προσπαθήσει να αποφύγει με κάθε τρόπο την ετυμηγορία των νεοδημοκρατών– έχει αφουγκραστεί τις απαιτήσεις της ευρύτατης βάσης του κόμματός του που τον εξέλεξε, αλλά πολύ περισσότερο τις ανάγκες του τόπου. Ανάγκες ζωτικές, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπου η Ελλάδα και ο Ελληνισμός αναζητούν τον βηματισμό τους προς το μέλλον.
Είναι βέβαιο ότι η Μεταπολίτευση έχει εκμετρήσει το ζην και ότι όποιος πολιτικός ανοίξει τον δρόμο της επομένης ημέρας της πολιτικής μας ζωής θα είναι ο κυρίαρχος της επόμενης ημέρας και αυτού του ελπιδοφόρου νέου κύκλου. Ο Αντώνης Σαμαράς, για να ανταποκριθεί στον ηγετικό του ρόλο, πρέπει να ανοίξει τον νέο κύκλο, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ανοίξει τον εξαντλημένο πια κύκλο της Μεταπολίτευσης.
Ο Σαμαράς –πρέπει να το ξέρει και ο ίδιος– οφείλει να καταπιαστεί με τα μεγάλα και όχι με τα μικρά. Πράγμα που σημαίνει πως ή θα αναδειχθεί ηγέτης μεγάλου διαμετρήματος ή θα προσμετρηθεί στους αναλώσιμους «ηγέτες» που παρήλασαν τα τελευταία χρόνια πάνω στην πολιτική μας πασαρέλα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα για να μην πέσει στην παγίδα –και δεν θα πέσει ασφαλώς– της μικροπολιτικής και της ίντριγκας που είναι το… ευγενές άθλημα του Μητσοτακαίικου.
Όσο για τις στημένες δημοσκοπήσεις εις βάρος του που άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που αναμένεται να συνεχιστούν, δεν πρόκειται να τον αγγίξουν ούτε ξώφαλτσα.


Σχολιάστε εδώ