Επιμένει το ΚΚΕ στη γραμμή «η κάλπη υποτάσσεται στη στρατηγική μας»

Με αυτήν τη βασική πολιτική εκτίμηση η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ συνοψίζει τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το κόμμα για τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, βασιζόμενη σε εκθέσεις των μεγάλων κομματικών οργανώσεων και στη συζήτηση που έγινε σε όλη την κλίμακα των οργανώσεων του ΚΚΕ.
Η Κεντρική Επιτροπή σημειώνει ότι η συζήτηση που έγινε σε όλο το κόμμα έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των μελών συμφωνεί με τις βασικές εκτιμήσεις που έκανε το κορυφαίο όργανο του κόμματος στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του Οκτωβρίου και τις εμπλούτισε με διάφορες παρατηρήσεις, προτάσεις και υποδείξεις.
Για την απώλεια ψήφων της τάξης των 70.000 σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2007, το ΚΚΕ εκτιμάει ότι πρόκειται για ψηφοφόρους που ψήφισαν για πρώτη φορά ΚΚΕ σε συνθήκες που το ΠΑΣΟΚ ζούσε τη φθορά της εκλογικής του ήττας. Η επιστροφή αυτών των ψηφοφόρων (του ΚΚΕ) στο ΠΑΣΟΚ αποδίδεται στην υποχώρηση στη λογική του «μικρότερου κακού» σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αναδεικνύει την ανάγκη οι νέες δυνάμεις που προσεγγίζουν το ΚΚΕ, έστω και εκλογικά, να δένονται μαζί του «και με ιδεολογικούς δεσμούς».
Στην αναδίπλωση αυτών των 70.000 ψηφοφόρων, κατά την ανάλυση της Κεντρικής Επιτροπής, επέδρασαν δύο παράγοντες: το χαμηλό σε σχέση με τις σημερινές απαιτήσεις επίπεδο της πολιτικής ωρίμασης της εργατικής τάξης και γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων και το γεγονός ότι το ΚΚΕ, παρά την αναμφισβήτητη πρόοδο που έχει σημειώσει στη δράση του, δεν έχει φτάσει ακόμα σε ένα σχετικά πιο υψηλό επίπεδο ικανότητας να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τις δυσκολίες που γεννάει η παρούσα συγκυρία.
Ωστόσο, παρά την παραπάνω κριτική αποτίμηση, το ΚΚΕ εκτιμάει ότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές το κόμμα «επέδειξε αντοχή, κατάφερε να παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς να το βγάλουν από την τρίτη θέση, να ασκήσουν ιδεολογική πίεση, να αφαιρέσουν όσο γίνεται μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής και της εκλογικής του επιρροής».
Η οριακή υποχώρηση στα εκλογικά αποτελέσματα του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να το οδηγήσει σε αλλαγή της τακτικής και της στρατηγικής του. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είναι ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει σε ένταση των προσπαθειών για τη διάδοση και εξειδίκευση της στρατηγικής του ΚΚΕ, με σταθερό γνώμονα ότι «η κάλπη υποτάσσεται στη στρατηγική μας και όχι το αντίθετο».
Στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, παρά την οριακή εκλογική υποχώρηση η Κεντρική Επιτροπή διαπίστωσε και μια σειρά από ελπιδοφόρα στοιχεία, που μπορεί να αποτελέσουν την υποδομή για τη συνολική βελτίωση της δουλειάς του κόμματος.
Τέτοια είναι το ότι αρτιότερα από κάθε άλλη φορά προβλήθηκε ο βασικός πολιτικός άξονας του κόμματος, που αφορά «τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου για την πάλη για τη λαϊκή εξουσία». Επίσης το ότι αναδείχθηκαν η ουσία και οι αιτίες της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ενώ στην προεκλογική περίοδο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των στελεχών -ιδιαίτερα των νέων σε ηλικία- που έδωσαν την εκλογική μάχη με καλύτερη ποιότητα σχετικά με την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ σε μεγάλα λαϊκά προβλήματα.


Σχολιάστε εδώ