εδώ Βρυξέλλες

wΤη δημοσιοποίηση των εισοδημάτων των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία η φορολογική δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το έτος 2008 ανερχόταν σε 4.051.949 ευρώ, αφορολόγητα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ή φορολογούμενα αυτοτελώς, με πολύ μικρό συντελεστή, όπως επισημαίνει ο κ. Χουντής.
Να μην το γρουσουζεύουμε, αλλά εδώ ο κ. Τρισέ δεν μας απάντησε τι δάνεια πήραν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, θα μας απαντήσει πόσα λεφτά παίρνει το σινάφι του;
wΝα επαναπροσδιοριστεί η έννοια των «αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων» (μπλοκάκια) και να καταρτιστεί ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης των εργασιακών τους ζητημάτων που να τους διασφαλίζει από την κατάχρηση εξουσίας των εργοδοτών, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Πουπάκης. Τόνισε επίσης το θεσμικό έλλειμμα που υπάρχει στις διακρατικές εργολαβικές αναθέσεις του Δημοσίου, έτσι όπως αυτό εκδηλώθηκε στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις υποθέσεις Λαβάλ, Βίκινγκ και Ρούφερτ, τριών εταιρειών που καταπατούσαν το εθνικό εργατικό δίκαιο των κρατών μελών στα οποία δραστηριοποιούνταν, υιοθετώντας το δικό τους, που τους έδινε τη δυνατότητα να υποαμείβουν τους εργαζομένους τους. Για να αποφευχθούν λοιπόν παρόμοια φαινόμενα, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την Επιτροπή να ζητήσει από τα κράτη μέλη να κυρώσουν τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας Νο 94, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε εργολαβικές αναθέσεις.
wΤην παρουσίαση του Άτλαντα Ευρωπαϊκών Θαλασσών μέσα στον επόμενο χρόνο προανήγγειλε η επίτροπος για την Αλιεία Μαρία Δαμανάκη, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου. Όσον αφορά το ζήτημα της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων της με αυτές του επιτρόπου για τις Μεταφορές, η κ. Δαμανάκη είπε ότι η μεταξύ τους συνεργασία θα εξαλείψει αυτό το ενδεχόμενο.
wΤην ανάγκη να θεσπιστεί ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των πεζών, ώστε να μη συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ έργα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους, επισήμανε με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας ότι το νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την Αστική Κινητικότητα ελάχιστα αναφέρεται στο θέμα αυτό.


Σχολιάστε εδώ