Απογοητευμένος ο Χριστόφιας από τις συνομιλίες

ΠΕΝΙΧΡΕΣ διαφαίνονται και αυτήν τη φορά οι ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς υπό το βάρος των επικείμενων εκλογών στα Κατεχόμενα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ
υιοθετεί αδιάλλακτη στάση, ενώ οι προτάσεις που κατέθεσε προεξοφλούν το «ναυάγιο» και αυτού του γύρου συνομιλιών.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είχε επενδύσει πολλές προσδοκίες λόγω και της προσωπικής σχέσης που τον συνδέει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, εμφανίζεται απογοητευμένος και απαισιόδοξος ως προς την έκβαση του διαλόγου, κάτι που δεν έκρυψε κατά τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, τόσο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά (στη συνάντηση ήταν παρών και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ιδιότητα του Τομεάρχη Εξωτερικών). Ο κ. Χριστόφιας ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να επισκεφθεί την Κύπρο προκειμένου να παραστεί σε ειδική συνεδρίαση του
Εθνικού Συμβουλίου, με σκοπό να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών αφενός και αφετέρου να συναποφασισθεί η τακτική που θα ακολουθηθεί στη συνέχεια, ώστε να μη «βαλτώσει» εκ νέου η υπόθεση. Με την παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Χριστόφιας θα επιδιώξει να κατευνάσει τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από ορισμένα κόμματα για την τακτική που ακολουθεί.
Το ταξίδι του κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «ΠΑΡΟΝ», θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή παράγοντες της Κύπρου χαρακτηρίζουν καθυστερημένη την απόφαση των κ. Παπανδρέου και Χριστόφια να συσταθεί ομάδα νομικών, οι οποίοι θα λειτουργούν υποστηρικτικά στις προσπάθειες της Λευκωσίας για την προώθηση των ελληνοκυπριακών θέσεων. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι στην ομάδα πρέπει να ενταχθούν νομικοί διεθνούς κύρους και με μακρά εμπειρία σε ανάλογα ζητήματα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Λευκωσία σε πολιτικό επίπεδο είναι και το γεγονός ότι, αμέσως μετά τον κ. Χριστόφια, έφθασε στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης, ενώ αύριο θα είναι εδώ ο Γ. Ομήρου. Λίγες μέρες νωρίτερα από τον κ. Παπανδρέου, αναμένεται να αφιχθεί στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους κ. Χριστόφια και Ταλάτ.
Την ίδια στιγμή η Άγκυρα αξιοποιεί επικοινωνιακά την υπόθεση του Κυπριακού, καταθέτει προτάσεις που φαινομενικά δείχνουν ότι μπορούν να υλοποιηθούν και εν κατακλείδι εμφανίζεται διατεθειμένη να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.
Στο μεταξύ, για πρώτη φορά στα χρονικά, το κατοχικό καθεστώς διά στόματος του επί των Οικονομικών «ψευδοϋπουργού» ανακοινώνει ότι ο πληθυσμός του «ψευδοκράτους» ανέρχεται σε 400.000. Αριθμός ο οποίος αμφισβητείται από τη Λευκωσία, όπου εκτιμούν ότι ο αριθμός αυξάνεται σταθερά, καθώς την υπηκοότητα του κατοχικού καθεστώτος αποκτούν αυτόματα αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που υπηρετούν στις δυνάμεις εισβολής. Επιπλέον, εργάτες που φθάνουν από την Τουρκία εμφανίζονται να έχουν συνάψει γάμους με ντόπιες γυναίκες, και παίρνουν την υπηκοότητα.


Σχολιάστε εδώ