Αντʼ αυτού ο Μπορίσοφ!

α απουσιάζουν απ’ τον χειρισμό μεγάλων κρίσεων τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί και να καλούνται προς επίλυσή τους διάφοροι άλλοι παράγοντες, στη συγκεκριμένη δε περίπτωση ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ!
Ουδέποτε μέχρι σήμερα, στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, είχε ξανασυμβεί αυτό το πρωτοφανές:
= Ένας πρωθυπουργός όμορης χώρας να παρεμβαίνει προκειμένου να επιλυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα της χώρας μας! Και μάλιστα να πετυχαίνει να δημιουργηθούν έστω πρόσκαιρα προϋποθέσεις διαλόγου, ακόμα και επίλυσης του προβλήματος αυτού, την ίδια στιγμή που ο έλληνας πρωθυπουργός, οι υπουργοί του, τα κομματικά του στελέχη (πλην μιας παρέμβασης του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκρ. Ξυνίδη, άνευ αποτελέσματος…) απουσίαζαν παντελώς απ’ τον χειρισμό αυτής της κρίσης!
Πράγματι ήταν κωμικοτραγική η εικόνα της χώρας μας, να συνδιαλέγεται με τους ξεσηκωμένους αγρότες ο πρωθυπουργός μιας άλλης χώρας, στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα τους, ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός όλες αυτές τις μέρες των κινητοποιήσεων περιορίστηκε σε μια… σύσκεψη και μια επικοινωνιακή εμφάνιση στη Βουλή και περισσότερο ασχολήθηκε με τη… μεσογειακή διατροφή και την οδική ασφάλεια!
Ενώ, την ίδια περίοδο, η αρμόδια υπουργός και εκ των πουλέν του πρωθυπουργού Κατερίνα Μπατζελή περιορίστηκε σε τηλεοπτικές εμφανίσεις και τη μια μέρα άφηνε να διαρρεύσει πως θα πάει στα μπλόκα και την άλλη το αναιρούσε. Η δε επικοινωνιακή της φούσκα για τη… φιέστα στο Ζάππειο (αύριο) γινόταν περίγελος και εισέπραττε το ηχηρότατο ΟΧΙ των αγροτών, πλην ελαχίστων αγροτοπατέρων!
Ενώ πολλοί κυβερνητικοί βουλευτές, καθώς και οι περισσότεροι υπουργοί και υφυπουργοί καταφέρονται εναντίον της αρμόδιας υπουργού και της καταλογίζουν ανεπάρκεια και επί της ουσίας απουσία από τον χειρισμό της κρίσης…
Ενώ όλες αυτές τις μέρες της κρίσης ο αρμόδιος υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης ήταν ουσιαστικά απών -με εξαίρεση μια συνάντηση με αγρότες απ’ την Κρήτη…- επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι δεν είναι… ευτυχής με την πολιτική του προϊσταμένη!
Όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε, αναδεικνύουν ένα γενικότερο κυβερνητικό έλλειμμα, μιας κυβέρνησης ανήμπορης να χειριστεί σοβαρές κρίσεις και απούσας από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, περιοριζόμενης δε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς…
Τα κόλπα του Μπορίσοφ!
Απ’ την άλλη μεριά και εξαιτίας ακριβώς της κυβερνητικής ανικανότητας δόθηκε η ευκαιρία στον βούλγαρο πρωθυπουργό να «κάνει παιχνίδι» και μάλιστα προκλητικό. Και όλα αυτά αν και μόλις μία βδομάδα νωρίτερα είχαμε δει… αγάπες και λουλούδια μεταξύ Παπανδρέου – Μπορίσοφ και ένα κλίμα εντελώς διαφορετικό απ’ τον «τσαμπουκά» που πούλησε η Βουλγαρία εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ελλήνων αγροτών.
Και μιλάμε για τσαμπουκά, αφού:
– Η Βουλγαρία προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας μάλιστα αποζημίωση 3 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε μέρα που πλήττονταν απ’ τις κινητοποιήσεις βούλγαροι φορτηγατζήδες, διακινητές προϊόντων κ.λπ.!
– Κατά την προετοιμασία της συνάντησης του βούλγαρου πρωθυπουργού με τους αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα, οι Βούλγαροι είχαν υποβάλει και ιταμά αιτήματα, όπως να παρευρίσκονται και ο Εισαγγελέας και ο αστυνομικός διευθυντής, ωσάν να επρόκειτο να δικαστούν οι ξεσηκωμένοι αγρότες!
Αλλά φαίνεται ότι έτσι η γειτονική μας χώρα «απάντησε» στην αμέριστη ελληνική υποστήριξη τόσο για την είσοδό της στην ΕΕ όσο και για την είσοδό της στο ΝΑΤΟ κ.λπ….
Πιάστηκαν στον ύπνο!
Βεβαίως η προκλητικότητα της Βουλγαρίας ουσιαστικά είχε αφετηρία την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να παρέμβει. Κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο!
Μάλιστα η αρμόδια υπουργός Κατ. Μπατζελή είχε πριν από λίγες εβδομάδες πει σε δημοσιογράφους να… μην περιμένουν αγροτικές κινητοποιήσεις επί των ημερών της! Τόση διορατικότητα!
Αλλά και όταν ξέσπασε η κρίση η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο εμφανίστηκαν αμήχανοι στο να τη χειριστούν με στοιχειώδη σοβαρότητα. Έφτασε στο σημείο η κυρία Μπατζελή να καλεί μέσω… «κοινών γνωστών» (!) εκπροσώπους αγροτών για να συζητήσουν!
Φυσικά, απ’ την άλλη μεριά, και σ’ αυτήν την κρίση εμφανίστηκαν τα φαινόμενα έλλειψης αλληλεγγύης που ταλανίζουν την κυβέρνηση απ’ την επομένη του σχηματισμού της, αφού οι περισσότεροι υπουργοί επέλεξαν την αποστασιοποίηση και τη διαφοροποίηση ακόμα απ’ την κ. Μπατζελή. Το ίδιο και οι περισσότεροι βουλευτές, οι οποίοι απουσίασαν από οποιονδήποτε διάλογο με τους αγρότες των περιοχών τους…
Και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό, που προέκυψε ως αποτέλεσμα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων:
• Σηματοδοτήθηκε και το τυπικό τέλος αγροτικών οργανώσεων που έτσι κι αλλιώς είχαν εκφυλιστεί σε «καρέκλες» και «σφραγίδες», αφού οι αγρότες ξεπέρασαν και την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΑΣΕ, που πλέον έχουν εκμετρήσει το -συνδικαλιστικό- ζην!


Σχολιάστε εδώ