Έντονες κόντρες στην ΟΝΝΕΔ

Ιστορική χαρακτηρίστηκε από τους περισσότερους η έβδομη σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ο χαρακτηρισμός ιστορική αποδίδεται διότι δρομολόγησε τις εξελίξεις για εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση, όπως πρώτοι σας γράψαμε σε αυτήν την εφημερίδα ότι θα γίνει. Επίσης διότι ήταν η πρώτη φορά που ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε σε όργανο της ΟΝΝΕΔ μετά την εκλογή του. Και τέλος ήταν ιστορική διότι πολλά στελέχη της ΟΝΝΕΔ, συμπληρώνοντας το όριο ηλικίας ή ολοκληρώνοντας μακρά θητεία, αποχωρούν από τα όργανα της γαλάζιας νεολαίας. Μάλιστα η συνεδρίαση απέκτησε ήδη το παρατσούκλι «η σύνοδος των αποχαιρετισμών»! Με βαρύ, ακόμη, το κλίμα από την εκλογική ήττα, αλλά και ανοιχτές τις πληγές που δημιούργησε η εσωκομματική διαδικασία στο κόμμα, η ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, υπό το σύνθημα «Η στιγμή της Ελπίδας», αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω στην ιστορία και την εξέλιξη της οργάνωσης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε, ύστερα από μακρά συζήτηση, η ΟΝΝΕΔ προχωρά σε έκτακτο συνέδριο προκειμένου να αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας της ώστε να προβλέπεται εκλογή αρχηγού από τη βάση. Έπειτα από αυτό, θα γίνουν τόσο η εκλογή προέδρου όσο και το τακτικό συνέδριο. Θα γίνουν επίσης κάποιες περιφερειακές συνδιασκέψεις στον δρόμο προς την εκλογή. Όλα αυτά αποφασίστηκαν όχι συγκεκριμένα, αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα! Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ, σε συνεννόηση με το κόμμα, θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες. Το έργο ανέλαβε μια Οργανωτική Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από το απερχόμενο Εκτελεστικό Γραφείο, την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή και όποιον (!) άλλον ενδιαφέρεται, περιλαμβανομένων εκπροσώπων των υποψηφίων προέδρων. Σημειώνουμε ότι δεν αποφασίστηκε ο τρόπος που θα προκύψουν οι υποψήφιοι, οπότε υποθέτουμε ότι και αυτό θα πάει στο έκτακτο συνέδριο.

Ιστορική συνεδρίαση
Σύμφωνα με παρατηρητές, η σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «περίπου» συνεδρίαση. Αυτό διότι η πλειοψηφία των παρόντων μάλλον δεν ήταν μέλη της ΚΕ και κάποιοι ομιλητές επίσης δεν ήταν μέλη της ΚΕ! Επίσης η κατάληξη της συζήτησης από τον πρόεδρο της οργάνωσης δεν περιείχε όσα είπαν οι ομιλητές αλλά όσα ήταν περίπου προαποφασισμένο να βγουν από τη συνεδρίαση. Πολλοί σύνεδροι ζήτησαν εκλογή όλων των αιρετών οργάνων από τη βάση. Άλλοι ομιλητές επέμειναν στην ανάγκη εκλογής από τη βάση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου που προΐστανται μαζικών τμημάτων. Άλλοι τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει εκλογή των προέδρων των ΝΟΔΕ από τα μέλη. Τέθηκε επίσης σε συζήτηση το θέμα του ορίου ηλικίας της ΟΝΝΕΔ, που σήμερα είναι στα 32, να κατέβει στα 30 ή ακόμη και στα 28. Ο πρόεδρος της οργάνωσης όμως, με μία λαμπρή «πιρουέτα» εκ του βήματος, αναγνώρισε την προσφορά των ομιλητών και παρέπεμψε τις αλλαγές στις ελληνικές καλένδες, μετά το έκτακτο συνέδριο!

Η παρουσία Σαμαρά
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ήταν το μεγάλο γεγονός της συνεδρίασης. Αυτό συνέβη διότι τα γαλάζια παιδιά περίμεναν να δουν πώς θα τοποθετηθεί για το θέμα της ΟΝΝΕΔ, ενώ οι δημοσιογράφοι και τα στελέχη της ΝΔ ανέμεναν το πολιτικό στίγμα της ομιλίας του. Πάντως, ευτυχώς που υπήρχε το γραπτό κείμενο της ομιλίας, διότι οι ΟΝΝΕΔίτες με συνεχή συνθήματα δεν επέτρεψαν μία αξιοπρεπή τηλεοπτική κάλυψή της! Η ομιλία έγινε με συνεχή υπόκρουση τα συνθήματα «Ελλάς, Ελλάς, Αντώνης Σαμαράς», «Πιο ψηλά, πιο ψηλά, με Αντώνη Σαμαρά», «Αντώνη, γερά και χρόνια σου πολλά» (με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής) και τη «μεγάλη επιτυχία»: «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, η ΟΝΝΕΔ και η κοινωνία με Αντώνη Σαμαρά, το ποτάμι πίσω δεν γυρνά»! Ενδεικτικό του πάθους που μετέδιδαν είναι ότι σε κάποια φάση της ομιλίας, σαν κερκίδα γηπέδου, ρωτούσε η μία πλευρά: «Θα γυρίσει;», απαντούσε η άλλη «Όχι!» και επαναλάμβαναν. Οπότε πριν προλάβουν να ξεκινήσουν το σύνθημα απαντά ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, με χαμόγελο: «Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά…». Πάντως η εικόνα που μεταδόθηκε από την ομιλία Σαμαρά, πέρα από το περιεχόμενο, ήταν τελείως οπαδική, στα όρια της γραφικότητας, μια και οι ΟΝΝΕΔίτες πανηγύριζαν χωρίς να ακούνε τι έλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Τι είπαν τα στελέχη
Αρκετά μετά την αναχώρηση Σαμαρά από την αίθουσα της συνεδρίασης και αφού μεσολάβησαν πολλές συζητήσεις, καφέδες και ζυμώσεις στο λόμπι του ξενοδοχείου, συνεχίστηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής με τοποθετήσεις των ομιλητών. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στις ομιλίες στελεχών που φαίνεται ότι θα παίξουν ρόλο στην εκλογή προέδρου, όπως οι Ζογανάς, Χατζής, Παπαμιμίκος, Σμυρλής, Τσίγκας, ενώ εντύπωση προκάλεσε ότι δεν μίλησε ο Δημήτρης Βολουδάκης. Από την «κερκίδα» κατά τη διάρκεια των ομιλιών διαφάνηκε ότι τη μεγαλύτερη -μακράν- αποδοχή είχαν οι Παπαμιμίκος και Χατζής. Βέβαια, όπως σας είπαμε, η αίθουσα ήταν γεμάτη από ΟΝΝΕΔίτες που δεν ήταν μέλη της ΚΕ, οπότε καταλαβαίνετε το κλίμα… Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε ένα πρώτο κομμάτι του πολιτικού προτάγματος της υποψηφιότητας Παπαμιμίκου, που παρουσίασε ο ίδιος και το οποίο αναμένουμε να παρουσιαστεί αναλυτικά στις συνδιασκέψεις. Όμως η συνεδρίαση έγινε υπό τη σκιά πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας «VETO» που αναφερόταν σε γνωστές σε όλους (και στους αναγνώστες μας) υποθέσεις του Ανδρέα Παπαμιμίκου στη Θεσσαλονίκη. Με ιδιαίτερο νόημα τόνιζαν ορισμένοι ότι το δημοσίευμα υπέγραφε δημοσιογράφος που μέχρι πρόσφατα ήταν κεντρικό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και υπεύθυνος του περιοδικού της («NUEVO»). Πάνω σε αυτές τις κατηγορίες απάντησε από του βήματος ο Ανδρέας Παπαμιμίκος από τη σκοπιά του και θεωρεί ότι έκλεισε το θέμα. Ο Νίκος Ζωγανάς απάντησε στον Παπαμιμίκο ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Υπαινισσόμενος μάλιστα τις συνεργασίες μελών της «Κίνησης Νέων» με βουλευτές και υπουργούς της ΝΔ, ανέφερε ότι τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης που πλήγωσαν την παράταξη φταίνε σε μεγάλο βαθμό για την απώλεια της κυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, ο Γιάννης Σμυρλής έκανε μια ελαφρώς υποτονική ομιλία όπου περιέγραψε επιτυχίες στις διεθνείς σχέσεις της ΟΝΝΕΔ και της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (του οποίου διετέλεσε πρόεδρος επί διετία) και συνόψισε με απόψεις όπως «όλοι μαζί», «εγγύηση ενότητας» και «μακριά από παρέες»… Εντυπωσιακή, όπως σχεδόν πάντα, ήταν η ομιλία και το πάθος του Κώστα Χατζή, η οποία είχε και γενικό πολιτικό περιεχόμενο. Προσπάθησε να εμφανιστεί ως γνήσιος εκπρόσωπος της πλευράς Σαμαρά, εντάσσοντας στην ομιλία του σχεδόν όλα τα πολιτικά προτάγματα της προεδρίας Σαμαρά και καλλιεργώντας ένα γνήσιο δεξιό και μαχητικό προφίλ. Στη συνεδρίαση μίλησαν πολλά μέλη του απερχόμενου Εκτελεστικού (Σπηλιωτοπούλου, Σκιαδόπουλος κ.λπ.) αλλά αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ευθύμης Τσίγκας, στην αποχαιρετιστήρια (;) ομιλία του γνώρισε την αποθέωση από τους εκπροσώπους του Λεκανοπεδίου ενώ ήταν συγκινητική η αποδοχή από το σύνολο της αίθουσας της Πόπης Παππά, υπεύθυνης ΑμεΑ της ΟΝΝΕΔ.

Τα οικονομικά της ΟΝΝΕΔ
Κυρίως από την πλευρά Παπαμιμίκου τέθηκε με ένταση το ζήτημα, ως προγραμματική υπόσχεση, της οικονομικής διαφάνειας στην ΟΝΝΕΔ. Υποσχέθηκε μάλιστα ότι την επόμενη της εκλογής προέδρου η Νεολαία θα έχει ΑΦΜ και δημόσια οικονομικά, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η οικονομική της αυτοτέλεια. Το ίδιο ζήτησαν, με άλλα λόγια, και άλλοι ομιλητές, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στον απογαλακτισμό της οργάνωσης σε επίπεδο διοίκησης, Τοπικών αλλά και Σχολών από επιχειρηματικά και προσωπικά συμφέροντα που έχουν σχέση με τη νύχτα και τα ταξίδια! Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμέναμε τα ίδια τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ να ασχοληθούν από το βήμα της ΚΕ με το ζήτημα που αποτελεί βασική κατηγορία των αντιπάλων τους στις σχολές. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι το ζήτημα της ξεχωριστής νομικής και λογιστικής οντότητας της ΟΝΝΕΔ (ύπαρξη ΑΦΜ) είναι λίγο σύνθετο, καθώς σύμφωνα με νομικούς οι πολιτικές νεολαίες καλύπτονται από ρητή συνταγματική αναφορά στο άρθρο περί κομμάτων και ακολουθούν τις δικές τους λογιστικές διατάξεις, οι οποίες όλοι γνωρίζουμε ότι δεν φημίζονται για τη διαύγειά τους…

Οι κινήσεις των γαλάζιων υποψηφίων
Ο Κώστας Χατζής προβάλλεται ως σίγουρος υποψήφιος των «πρώιμων» σαμαρικών. Από άλλες πλευρές μάς λένε όμως, με επιμονή, ότι δεν θα φτάσει μέχρι την κατάθεση υποψηφιότητας. Εναλλακτικά παίζουν τα ονόματα Ζωγανά και Μαλαπέτσα, όπως σας έχουμε γράψει, από τους οποίους ο πρώτος δείχνει ότι θέλει αλλά δεν «τραβάει» και ο δεύτερος ότι δεν θέλει αλλά έχει μεγαλύτερη αποδοχή. «Πατερούλης» της συγκεκριμένης κίνησης φέρεται γνωστό γαλάζιο στέλεχος, πρώην πλέον ΟΝΝΕΔίτης, εξ Ιωαννίνων, που έχει απασχολήσει ποικιλοτρόπως την οργάνωση. Η περίπτωση Βολουδάκη μάλλον υποχωρεί και θα εξεταστεί σε περίπτωση που λόγω της έντασης της διαμάχης «καούν» άλλες υποψηφιότητες. Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι τις διαδικασίες ανέλαβε να τρέξει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος πολύ θα ήθελε να δει στον προεδρικό θώκο έναν εκ των Βολουδάκη ή Τσίγκα, αλλά δύσκολα θα του βγει το παιχνίδι. Μεγάλο παιχνίδι φαίνεται τις τελευταίες ημέρες ότι κάνει η ομάδα Άρη Σπηλιωτόπουλου. Με επικεφαλής τον Δημήτρη Καραγιάννη αλλά μπροστάρη, ως πιθανό υποψήφιο, το στέλεχος της νεώτερης γενιάς Ανδρέα Τσώκο, κινούνται έντονα. Πιθανότατα με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της ΟΝΝΕΔ, όποτε και αν αυτή προκύψει, θέλουν να καταγράψουν δυναμική. Εμείς, σε νεκρό πολιτικά χρόνο, σας είχαμε προϊδεάσει ότι κάποια ομάδα ετοιμάζει στέλεχος νεώτερης γενιάς για υποψήφιο… Πάντως ακούμε συνεχείς φημολογίες για μετεγγραφές ομαδαρχών και αλλαγές στρατοπέδων με αντάλλαγμα ακόμη και χρήματα!

Αλλαγή στάσης
από Ντορικούς;
Από τη συνεδρίαση της ΚΕ ακόμη διαφάνηκε μια ελαφρά αλλαγή στάσης από το στρατόπεδο των (αμιγώς) Ντορικών. Ο εκφραστής του χώρου και μέλος του απερχόμενου ΕΓ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «πάντα ήμουν και θα είμαι παρών», χωρίς κανείς να καταλάβει τι ακριβώς εννοεί. Από έμπειρα στελέχη της ΟΝΝΕΔ όμως λέγεται ότι αποτελεί ελιγμό για να μη φύγουν από το στρατόπεδο όλες οι δυνάμεις. Μήπως είναι στριμωγμένοι επειδή όσοι συμμάχησαν με τη μητσοτακική ομάδα αρχίζουν σιγά σιγά να πηγαίνουν προς το στρατόπεδο της ηγεσίας του κόμματος; Οι εκτιμήσεις επιμένουν ότι η στάση τους είναι προσαρμογή του γνωστού παιχνιδιού της διαπραγμάτευσης που πάντα παίζει η πλευρά Μπακογιάννη στη γαλάζια νεολαία. Πάντως μέσα στην εβδομάδα, επιβεβαιωμένα, έγινε συνάντηση των στενών συνεργατών της Ντόρας, με παρουσία της ίδιας και με οριστική μετεγγραφή τον πρώην πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Οικονόμου. Στη συνάντηση εξετάστηκε και το θέμα της ΟΝΝΕΔ. Τα κουκιά όμως δεν βγαίνουν ούτε καν για αξιοπρεπή παρουσία, χωρίς ευρείες συμμαχίες. Και αυτό ίσως οδηγήσει στον να μην υπάρξει υποψήφιος από την πλευρά της Ντόρας αλλά να στηριχθεί ένας από τους υποψηφίους που θα προκύψουν. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει, αναλόγως των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή και της έντασης που τυχόν θα λάβει η διαμάχη Αντώνη – Ντόρας το αμέσως επόμενο διάστημα (σ.σ.: δεν ξέρουμε τι έχει γίνει στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ομάδες φαίνεται να έχουν γίνει και οι ίδιοι οι «παραδοσιακοί» Ντορικοί. Από τη μία πλευρά συντάσσονται οι Γεωργόπουλος και Παπανικολόπουλος ενώ από την άλλη Δραγουμάνος και φίλες δυνάμεις. Ο Παπαγγελόπουλος φέρεται να είναι απλώς ο μπροστάρης της υπόθεσης. Αντιλαμβάνονται πάντως ότι η μόνη ρεαλιστική τακτική, αλλά ταυτόχρονα δύσκολη να επιτευχθεί, είναι η δημιουργία ευρύτερης συμμαχίας ανάμεσα σε Ντορικούς, δυνάμεις Κουρούση και ομάδα Άρη.

Αποτυχημένη κόντρα
σε Σαμαρά
Σας είχαμε γράψει τις πληροφορίες μας ότι ο Αντώνης Σαμαράς δέχτηκε εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμη παραπέρα από την εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Όντως είχε τις εισηγήσεις. Αλλά ένα περιστατικό τον προβλημάτισε πολύ και αποφάσισε στην ομιλία του να αναφερθεί, σε μία μόνο παράγραφο, στις διαδικασίες της ΟΝΝΕΔ και να αφήσει τους νεολαίους να συμφωνήσουν για τις διαδικασίες. Θεώρησε ότι η απόφασή του θα γινόταν εύκολα δεκτή τόσο από τους δικούς του ανθρώπους όσο και από τον μηχανισμό της ΟΝΝΕΔ. Όμως τα μηνύματα δεν ήταν αυτά. Μάλιστα παράγοντας της ΟΝΝΕΔ που τον επισκέφθηκε φέρεται αρχικά να συμφώνησε μαζί του και ακολούθως να ξανασυναντήθηκε μαζί του για να του εκφράσει τις ενστάσεις πολλών στελεχών για εκλογή προέδρου από τη βάση. Όμως, όπως σας είχαμε εγκαίρως πληροφορήσει ότι θα συμβεί, η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν: «Σας άκουσα, αλλά θα προχωρήσουμε όπως είπαμε». Έτσι και έγινε, απλώς χωρίς να θελήσει ο Αντώνης Σαμαράς να προκαταλάβει την ΟΝΝΕΔ στα υπόλοιπα θέματα. Και μεταφέρθηκε αρμοδίως η εντολή ότι θα υπάρξει πρόβλημα με όσους αντιδρούν για εκλογή προέδρου της ΟΝΝΕΔ από τη βάση…

Ροκ γαλάζιες καταστάσεις
Στο Hard Rock Cafe της Φιλελλήνων έγινε ένα πάρτι υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά μετά την εκλογή. Στο ίδιο μαγαζί, υπό τους ήχους μουσικής ροκ, έγινε και πάρτι νέων στελεχών Σαμαρά. Πάλι στο Hard Rock Caf? έγινε συνάντηση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ με δημοσιογράφους και άλλους. Σίγουρα βολεύει επειδή είναι κοντά στο Σύνταγμα και έχει ξεχωριστό χώρο για τέτοιες συναντήσεις, αλλά μήπως μας στέλνουν μήνυμα ότι θέλουν πιο ροκ καταστάσεις; Η πληροφορία ότι το πάρτι – συνάντηση των «αυθεντικών» Σαμαρικών νεαρών στελεχών θα γίνει, ως απάντηση, σε μέταλ μπαράκι ελέγχεται ως ανακριβής, διότι γνωρίζουμε από παλιά ότι προτιμούν τα λαϊκά…

***

ΟΝΝΕΔ
και ΜΚΟ
Υπό τον τίτλο «δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη συζήτηση που προέκυψε αιφνιδίως εκ του βήματος της ΚΕ για το θέμα των ΜΚΟ και τη σχέση της ΟΝΝΕΔ με αυτές. Αφορμή αποτέλεσε η κατηγορία εναντίον του Παπαμιμίκου ότι συμμετέχει σε γαλάζιες ΜΚΟ οι οποίες πήραν κρατική χρηματοδότηση. Ο ίδιος επέμεινε ότι ασχολείται με τις ΜΚΟ και θα συνεχίσει να το κάνει γιατί πιστεύει σε μια ενεργή κοινωνία πολιτών. Ο Κώστας Χατζής, όμως με τη σειρά του, απάντησε ότι δεν είναι όλες οι ΜΚΟ το ίδιο, καθώς από τη μια υπάρχουν οργανώσεις που έχουν σεβαστό και μεγάλο έργο, ενώ από την άλλη υπάρχουν ΜΚΟ που απεργάζονται αντεθνικά σχέδια και υπονομεύουν την πατρίδα! Χοντρό καρφί, σύμφωνο με την πολιτική του άποψη, αλλά χωρίς περιεχόμενο για τον «αντίπαλο». Πάντως, ειλικρινά, το τελευταίο που περιμέναμε ήταν να ασχοληθεί η ΟΝΝΕΔ μέσα σε εκλογικές διαδικασίες με τις ΜΚΟ…

***

Πράσινα διαδικτυακά ερωτήματα
Ερωτήματα απευθύνονται από φίλους της στήλης προς τους «γκουρού» του διαδικτύου και συνεργάτες του ΓΑΠ, όπως ο Παναγιώτης Βρυώνης και η Αίγλη Μπαλαμάτση. Αληθεύει ότι ο προϋπολογισμός της νέας ιστοσελίδας της Βουλής ανέρχεται στο ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ; Θυμάστε ότι είχε γίνει θέμα (από εσάς τους ίδιους) με το κόστος του portal του Δήμου Αθηναίων; Θυμάστε ότι είχατε ζητήσει να δημοσιεύονται online τα πόθεν έσχες των βουλευτών; Ελπίζουμε να μην αλλάζετε στάση τώρα που γίνεστε κυβερνητικοί…

Διεθνείς σχέσεις για όλους
Μία πρωτόλεια αλλά πολλά υποσχόμενη προσπάθεια ξεκίνησε το τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Με μία αναλυτική έκδοση, με τη συμμετοχή πολλών μελών, θα ενημερώνει το σύνολο των οργανώσεων και των στελεχών για τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και τις θέσεις του κόμματος και της Νεολαίας. Ελπίζουν με αυτό να καλύψουν ένα κενό ενημέρωσης και ανάλυσης για τις παγκόσμιες εξελίξεις που αφορούν την πράσινη Νεολαία. Τους ευχόμαστε μακροημέρευση και καλή επιτυχία!

Δουλειά στην Ιπποκράτους
Συνεδρίασαν χθες Σάββατο στην Ιπποκράτους τομείς της Νεολαίας, στο πλαίσιο της υλοποίησης του κεντρικού προγραμματισμού της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και των ειδικότερων προγραμματισμών των Τομέων, όπως ψηφίστηκαν στη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας στα μέσα Νοέμβρη. Προσπαθούν μάλιστα να επιτύχουν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο συνεδριάσεων της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε τομεακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα γινόταν συζήτηση πολιτικών κειμένων και δρομολόγηση για το επόμενο διάστημα εκδηλώσεων σχεδόν σε όλους τους Τομείς της Νεολαίας. Στο πλαίσιο του Τομέα Διεθνών θα υπάρξει μέσα στον Φεβρουάριο εκδήλωση με τον υφυπουργό Σπύρο Κουβέλη. Επίσης στον αγροτικό χώρο θα υπάρξει συγκεκριμένη εκδήλωση με την ηγεσία του υπουργείου, όπως και στον χώρο της Παιδείας. Παράλληλα στον Τομέα Αυτοδιοίκησης συζητείται η νέα διοικητική μεταρρύθμιση με επικέντρωση στο θέμα των Τοπικών Συμβουλίων Νεολαίας και στη θεσμοθέτησή της. Στον Τομέα Κοινωνικών Κινημάτων θα συγκεκριμενοποιηθεί η βοήθεια και οι δράσεις προς την Αϊτή, καθώς και οι πρωτοβουλίες για το νομοσχέδιο για τους μετανάστες. Σε ό,τι αφορά τους τομείς του ΠΑΣΟΚ, όπου έρχονται αλλαγές, οι πράσινοι νεολαίοι έχουν κρατήσει την τοποθέτηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη, στη συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, ότι θέλει να στελεχώσουν οι νέοι άνθρωποι τους Τομείς του ΠΑΣΟΚ.

Ανακολουθία της υπουργού
Προγραμματίζει Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και Επαγγελματικών Δικαιωμάτων αλλά αφήνει την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση στις ελληνικές καλένδες, όταν σε άλλες χώρες αποτελεί μία από τις βάσεις του αντίστοιχου σχεδιασμού. Η υπουργός έκανε σύσκεψη για την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και υπηρεσιακών παραγόντων και ανακοίνωσε ότι έχει προβλήματα (άντε καλέ…) και ότι θα γίνουν αλλαγές από τον Σεπτέμβρη του 2011! Πάλι στα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα Κολέγια θα εξαντλήσουμε τον διάλογο κυρία υπουργέ; Οι τεχνίτες που βγαίνουν από τα ΤΕΕ και αποτελούν την παραγωγική βάση της χώρας θα είναι και πάλι δεύτερης κατηγορίας πολίτες; Είναι σαν να τους λέτε ότι αφού δεν έχουν αξιόπιστη συνδικαλιστική εκπροσώπηση (ούτε οι καθηγητές ούτε οι μαθητές ούτε οι απόφοιτοι), αυτά θα παθαίνουν…

Διαφάνεια στο ΥΠΕΠΘ
για τα πτυχία
Το διαχρονικό κρατικό «μπάχαλο» ή καλύτερα «σούργελο» με την αναγνώριση πτυχίων της αλλοδαπής είναι γνωστό. Τελευταίο επεισόδιο είναι η δικαίωση κολεγίου που συνεργάζεται με γαλλικό πανεπιστήμιο, από τη Δικαιοσύνη, σε αγωγή αποζημίωσης από το Δημόσιο για προσβολή της φήμης και του κύρους του λόγω της μη αναγνώρισης επαγγελματικής και ακαδημαϊκής ισοτιμίας των αποφοίτων του. Το προηγούμενο επεισόδιο όμως που προέκυψε στις αρχές της εβδομάδας είναι ακόμη πιο ενδεικτικό του «μπάχαλου». Ξέραμε ότι η ειδική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας (και καθηγήτρια πανεπιστημίου) Θάλεια Δραγώνα είναι απόφοιτη του Κολεγίου Deree και δεν διαθέτει άλλον τίτλο βασικών σπουδών, παρότι έχουν αναγνωριστεί ο μεταπτυχιακός και ο διδακτορικός της τίτλος. Μάθαμε όμως από τα επίσημα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή ότι ούτε ο μεταπτυχιακός της τίτλος έχει αναγνωριστεί, κυρίως επειδή δεν αναγνωρίζεται ο τίτλος του κολεγίου ως βασικό πτυχίο. Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι το τότε ΔΙΚΑΤΣΑ έκρινε (όχι κατά περίπτωση, αλλά πάγια) ότι το διδακτορικό εξετάζεται κατά περίπτωση και μπορεί να αναγνωριστεί ακαδημαϊκά ακόμη και αν δεν αναγνωρίζονται οι προηγούμενοι τίτλοι σπουδών! Δεν εξετάζουμε το παράλογο του πράγματος. Είναι επιλογή του κράτους και είναι σαφής. Η δική μας απορία είναι γιατί αυτή η διαδικασία να μη γίνεται γνωστή σε όλους! Δεν θα μπορούσε το κράτος να λέει ότι «δεν αναγνωρίζω απόφοιτους κολεγίων, αλλά αν προσκομίσετε αξιόπιστο διδακτορικό τίτλο σπουδών θα μπορώ να σας αναγνωρίσω»; Ρωτάμε ευθέως: Σε πόσες περιπτώσεις έχει ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία; Η αδιαφάνεια στο συγκεκριμένο κομμάτι μήπως εξυπηρετεί συμφέρονται και ρουσφέτια; Δεν τίθεται σαφώς ζήτημα διαφάνειας;

***

Το χρίσμα
και ο εκλεκτός
Έντονες είναι οι φήμες για χρίσμα που θα δώσει ο Αντώνης Σαμαράς σε κάποιον από τους υποψηφίους. Μάλιστα στελέχη της ΟΝΝΕΔ τηλεφωνούν από τα κομματικά γραφεία και δηλώνουν ότι έχει δώσει ήδη χρίσμα. Ωστόσο στελέχη που τον ζουν και τον ξέρουν χρόνια, και έχουν χειριστεί αντίστοιχες διαδικασίες στο παρελθόν, υποστηρίζουν με σιγουριά ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν πρόκειται να δώσει χρίσμα. Ούτε βέβαια να πάει αντίθετα σε αυτό που επιθυμούν τα περισσότερα μέλη της βάσης. Υπάρχει βέβαια περίπτωση, αν ξεφύγει η μάχη των υποψηφίων από τα όρια, να τους ζητήσει να αποχωρήσουν για το καλό της οργάνωσης και του κόμματος και να προκριθεί εναλλακτική λύση. Μέχρι εκεί όμως. Δεν θα θελήσει, μας λένε, να παίξει τον ρόλο ομαδάρχη της νεολαίας ενώ είναι πρόεδρος του κόμματος. Άλλωστε όλοι του οι πιστοί φίλοι βρίσκονται κοντά του όχι λόγω παρέας ή κλίκας, αλλά λόγω κοινών αγώνων και μιας σχέσης που χτίστηκε στα δύσκολα, και αυτό δείχνει ότι οι σχέσεις του δομούνται με πολιτικούς όρους.

***

Γαλάζια ερωτήματα
= Καραμανλικό ερώτημα
Αγαπητέ μακροβιότερε αλλά υπηρεσιακέ πρόεδρε Γιώργο Παπανικολάου, ανέφερες στην ομιλία σου ότι το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γύρισε από μακρόχρονη εξορία. Ρωτούν οι θαυμάστριές σου ποιος τον εξόρισε…
= Σαμαρικό ερώτημα
Οι «πρώιμοι» Σαμαρικοί έχουν τη στήριξη των «αυθεντικών» Σαμαρικών ή να κοιτάξουμε προς άλλες κατευθύνσεις;
= Προεδρικό ερώτημα
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ υπήρξε «τοποτηρητής» του Αντώνη Σαμαρά που πήγε μάλιστα μετά την αναχώρηση του προέδρου της ΝΔ για να μην τους δουν μαζί και «καρφωθούν»; Αληθεύει ότι το στέλεχος παρέμεινε μέχρι τέλους και «σημείωνε» τα σημαντικότερα;
= Ευρωβουλευτικό ερώτημα
Υπάρχει κόντρα μεταξύ Παπανικολάου και Αλογοσκούφη; Ρωτάμε διότι ο ευρωβουλευτής πλέον Παπανικολάου έκανε ερώτηση για τη Microsoft και τα προβλήματα ασφαλείας που δημιουργεί στο διαδίκτυο, ενώ ο Αλογοσκούφης ως υπουργός έδενε την Ελλάδα μακροχρόνια στο άρμα της συγκεκριμένης εταιρείας για το λογισμικό του δημόσιου τομέα…
= Επιχειρηματικό ερώτημα
Αληθεύει ότι ορισμένα νεαρά στελέχη της καραμανλικής εποχής της Ρηγίλλης πρόλαβαν και έφτιαξαν ήδη εταιρεία που ασχολείται με το διαδίκτυο, εκμεταλλευόμενοι τις εμπειρίες και τις γνωριμίες που αποκόμισαν από τη σχετική ενασχόληση στα κεντρικά της ΝΔ;
= Δημοσιογραφικό ερώτημα
Θα συνεχίσουν όλους τους επόμενους μήνες τα κατά παραγγελία δημοσιεύματα για την ΟΝΝΕΔ; Θα γίνουν οι εφημερίδες και τα μπλογκ ο κύριος μοχλός χτυπημάτων κάτω από τη ζώνη μεταξύ των υποψηφίων προέδρων; Προσέξτε μην πάτε για μαλλί και βγείτε κουρεμένοι! Ποιος θέλει να είναι πρόεδρος σε μια πλήρως απαξιωμένη και ηθικά καταρρακωμένη οργάνωση; Αφήστε που ο Αντώνης έχει ευαισθησία σε αυτά τα θέματα…
= Και μία ΟΝΝΕΔίτικη παρατήρηση…
Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, μακροβιότερε. Να μην ξεχνιόμαστε…


Σχολιάστε εδώ