Ένα δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζει η καθυστέρηση του δανεισμού μας!

Όπως τονίζουν οικονομικοί παράγοντες και έγκυροι οικονομικοί κύκλοι, η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει και η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο, με την αγορά να πνέει τα λοίσθια.

Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν, είναι το γεγονός ότι η αβελτηρία της κυβέρνησης να δανειστεί έγκαιρα, από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, επιβαρύνει τη χώρα με 1 δισ. ευρώ τον χρόνο παραπάνω, λόγω της διαφοράς του spread μεταξύ του Οκτώβρη και σήμερα.

Δηλαδή αν η κυβέρνηση, η οποία ήξερε τι παραλάμβανε στην οικονομία και ήταν σίγουρο ότι θα κατέφευγε σε δανεισμό, δανειζόταν τότε χρήματα, θα… γλιτώναμε 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, τον άλλο μήνα η Ελλάδα θα μπει σε αυστηρή οικονομική επιτήρηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκαταστήσει πιθανότατα δικό της άνθρωπο στη Στατιστική Υπηρεσία, ο οποίος θα ελέγχει τα πάντα και θα μας βάλει να… σφίξουμε το ζωνάρι μέχρι εκεί που δεν παίρνει! Η αγορά βυθίζεται με γεωμετρική πρόοδο και η κορύφωση της κρίσης τοποθετείται Μάρτη με Απρίλη. Δηλαδή μαύρο Πάσχα μάς περιμένει.

Μέσα σ’ ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον, όπου η φτώχεια και η ανέχεια θα κυριαρχούν, δύσκολα θα αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη. Ήδη έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ξεκάθαρα ότι είναι αναμενόμενη μια κοινωνική έκρηξη. Με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες φυσικά συνέπειες… Από την άλλη, το κράτος δεν κάνει τίποτε για να ενεργοποιήσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του. Οι εφορίες ουσιαστικά βρίσκονται σε στασιμότητα, αφού 4 μήνες μετά τις εκλογές δεν έχουν αλλάξει οι έφοροι και παραμένουν ακόμα εκείνοι που είχε διορίσει η ΝΔ. Οπότε, αφού περιμένουν ότι σύντομα θα αντικατασταθούν, δεν κάνουν τίποτε! Κάτι που σημαίνει ότι το τέλμα στις εφορίες θα συνεχιστεί τουλάχιστον για 6 ακόμα μήνες, αφού τόσος χρόνος απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι αντικαταστάσεις αυτές. Εξάλλου προβληματισμός και ανησυχία έχει καταλάβει και τους εφοριακούς υπαλλήλους, οι οποίοι με τη φορολόγηση των επιδομάτων τους θα χάσουν από 870 ευρώ τον μήνα!


Σχολιάστε εδώ