Έλεγχος της εισφοροδιαφυγής και… κουπόνια!

Τα μέτρα και οι δράσεις που θα αναληφθούν τόσο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής όσο και για τον έλεγχο των δαπανών, θα ανακοινώσουν την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος, ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης και ο γενικός γραμματέας Ροβ. Σπυρόπουλος.
Η συνέντευξη, που είναι εκτός πλαισίου του διαλόγου που εξελίσσεται για τη (νέα) αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, πραγματοποιείται μία μόλις εβδομάδα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί η δέσμη των προτάσεων της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στο μεταξύ, επιτροπή της ΝΔ επεξεργάζεται την πρόταση για τη χρηματοδότηση του συστήματος, που θα καταθέσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς μόλις ξεκινήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο για την οικονομική στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης (σ.σ.: υπενθυμίζεται ότι τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους).
Σημειώνεται πως το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης χρειάζεται περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως για να λειτουργεί ομαλά και φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην είσπραξη των 2 δισ. από την εισφοροδιαφυγή και τους ελέγχους και άλλων 2 δισ. από νέους πόρους ή φόρους… Και ακριβώς αυτά τα 2 δισ. από πόρους-φόρους πρόκειται να ανακοινώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό.
Ήδη, το ενδεχόμενο επιβολής νέου φόρου αποκλείουν και απορρίπτουν κατηγορηματικά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση, ενώ παρόμοια είναι και η τοποθέτηση του γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων της ΝΔ Γιάννη Μανώλη.
Υπενθυμίζεται ότι στελέχη της ΠΑΣΚΕ δεν απορρίπτουν την επιβολή προοδευτικού φόρου σε ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ και άνω, όμως το θέμα έχει ήδη διχάσει την παράταξη – όπως γενικά η αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού προκαλεί διαφοροποιήσεις και σε κυβερνητικό αλλά και σε κομματικό επίπεδο.
Παρόμοιες διαφοροποιήσεις υποβόσκουν και στον χώρο της ΔΑΚΕ, αφού ηγετικά στελέχη της θεωρούν ότι οι κυβερνητικές επιλογές κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πράγματι μακροχρόνιας αντιμετώπισης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Απορριπτική είναι η συνδικαλιστική Αριστερά (ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) που ήδη κατέθεσε προτάσεις «μακριά από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική αντίληψη, που εκτιμάται
ότι ακολουθεί και η κυβέρνηση του
ΠΑΣΟΚ».
Η ασφυκτική οικονομική κατάσταση της χώρας, λόγω των επιλογών που προκρίνονται για τη διαχείριση της κρίσης, που μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες κοινωνικές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις απειλώντας το ομαλό πολιτικό κλίμα, είναι δυνατόν να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδεχθεί να δανείσει 27 δισ. ευρώ στη χώρα μας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και καταβάλει μέρος αυτού του δανείου, π.χ. 10 ή 15 δισ. ευρώ.
Η πιθανότητα αυτή είναι προφανές ότι θα καταφέρει το τελειωτικό χτύπημα όχι μόνο στο ζήτημα του Ασφαλιστικού, αλλά και σε βάρος του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.
Το ενδεχόμενο αυτό τελικώς φαίνεται να οδηγεί τον κ. Παπακωνσταντίνου στην Κίνα για να προετοιμάσει το έδαφος για συμπλήρωση του ποσού που η χώρα μας επιδιώκει να δανειστεί από την ΕΕ (το σύνολο των δανείων για το 2010 ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ).
Και ενώ οι απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί, δήμοι κ.λπ. δεν ανταποκρίνονται σε υποχρεώσεις τους, σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση για καθιέρωση «κουπονιού» για την πληρωμή των οικιακών βοηθών και των εργαζομένων σε αγροτικές δουλειές (αλλοδαποί οι περισσότεροι).
Ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης αποδέχεται ότι το εγχείρημα αυτό παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή του, όμως η εξοικονόμηση του οποιουδήποτε ποσού εισφορών (θα κατευθυνθεί προς το ΙΚΑ και τον ΟΓΑ για την ενίσχυση των φορέων αυτών) κρίνεται αναγκαία. Η καθιέρωση του κουπονιού θα περιληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να καταρτιστεί Μάρτιο ή Απρίλιο, παρά τις αντιδράσεις που παρατηρούνται από ομάδες εργοδοτών.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη:
– Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα κουπόνια από τις τράπεζες ή τα ΚΕΠ και αργότερα από τα περίπτερα. Τα κουπόνια θα εκδίδονται σε διάφορες τιμές (π.χ. 10, 20 ή 50 ευρώ). Ο εργοδότης θα δίνει το κουπόνι στον εργαζόμενο ο οποίος θα το καταθέτει σε τράπεζα ή υποκατάστημα του ΙΚΑ ή του ΟΓΑ. Το Ταμείο θα κρατά το ποσό που αναλογεί στις εισφορές (θα αναγράφεται στο κουπόνι) και στη συνέχεια θα καταβάλλει στον εργαζόμενο τα υπόλοιπα χρήματα.
Ειδικά για τον ΟΓΑ προβλέπεται πως όσοι απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες πρέπει να καταβάλλουν 450 ευρώ ετησίως. Όταν συμπληρωθεί το ποσό αυτό δεν θα υπάρχει επιπλέον παρακράτηση για εισφορές.
Ο υφυπουργός προτείνει και προωθεί την καθιέρωση κινήτρων προς τους εργοδότες, όπως είναι για παράδειγμα η έκπτωση του ποσού της εισφοράς από την εφορία.


Σχολιάστε εδώ