Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να μην έχει κάποιος ελπίδα, αυτό είναι να διαψεύδονται οι όποιες ελπίδες του.
δ Ίσως βέβαια να είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για διάψευση ελπίδων, εξάλλου η κυβέρνηση μόλις και πρόλαβε να «μετρήσει» μέχρι στιγμής τις πρώτες της 100 ημέρες στα… πράγματα, αλλά το ζητούμενο είναι πόση ανοχή, πόση υπομονή θα είναι διατεθειμένοι να επιδείξουν οι εταίροι, οι πιστωτές μας και κυρίως οι ξένοι επενδυτές, που ουσιαστικά κρατάνε και τα ηνία και τα… κλειδιά της χρηματιστηριακής μας αγοράς.
δ Μέχρι τώρα το οικονομικό επιτελείο έδειξε πως έχει κάθε καλή πρόθεση να αλλάξει ριζικά τα κακώς κείμενα. Και πρόλαβε μάλιστα να νομοθετήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Το κακό όμως είναι ότι αυτές τις πρωτοβουλίες – παρεμβάσεις τις πήρε πίσω, υπό το βάρος ακόμα και εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων. Αυτά τα «είπα ξείπα» είναι που χαλάνε την εικόνα μας, πρωτίστως όμως «χαλάνε» την… ψυχολογία των ξένων επενδυτών και διαχειριστών…
δ Η εβδομάδα ούτως ή άλλως δεν ξεκίνησε καλά, πλην όμως και πάλι δεν δικαιολογείται η απόλυτη απαξίωση της Τρίτης στο ΧΑ, με άλλη μια συνεδρίαση απόλυτης «παραίτησης» (ξανά στο -5%, χωρίς να μας έχουν δα κηρύξει και πόλεμο!), με το θέμα των αναξιόπιστων στατιστικών στοιχείων να επανέρχεται στο προσκήνιο, με τα γνωστά και μη εξαιρετέα διεθνή ΜΜΕ να «κάνουν παιχνίδι» και να μιλάνε ακόμα και για αποβολή της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ και, τέλος, με το νέο «χτύπημα» της Moody’s, που κάνει λόγο για «αργό θάνατο» της ελληνικής οικονομίας να δίνουν πολλαπλά «χαστούκια» στην ψυχολογία των επενδυτών. Οk, το καταλάβαμε, δεν πάμε καλά. Αλλά με τόση απαξίωση δεν θα απομείνει και τίποτε αξιόλογο στα κάθε λογής ξενόφερτα «επενδυτικά κεφάλαια» για να αποκομίσουν από το ΧΑ έτσι όπως το πάνε…
δ Προφανώς πάντως δεν βοηθάνε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε, πολύ περισσότερο την αγορά μας οι «πολεμικές» κατά των όποιων προσπαθειών του οικονομικού επιτελείου. Και δεν μιλάμε για τις πολιτικές κόντρες και τις δεδομένες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά για τις «τοποθετήσεις» παραγόντων της αγοράς. Φευ…
δ Σε κάθε περίπτωση και αφού κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι πως η έξωθεν καλή μαρτυρία είναι εκ των ων ουκ άνευ για το… «ευ ζην» του ΧΑ, καλό θα ήταν να προστατευθεί με κάποιον τρόπο η περαιτέρω λειτουργία της αγοράς μας. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επί χρόνια η μονομέρεια στις όποιες κινήσεις. Δεν είναι δυνατόν να κλείνει συνεδρίαση με το 89% του ημερήσιου τζίρου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε τίτλους του FTSE 20 κι εμείς να πανηγυρίζουμε για το θετικό πρόσημο στον Γενικό Δείκτη. Δεν είναι δυνατόν να συγκεντρώνεται το 30%, το 40% ή και μεγαλύτερο ποσοστό του συνολικού τζίρου μιας ημέρας σε ΕΝΑΝ μόνο τίτλο (συνήθως στην Εθνική Τράπεζα) κι εμείς να κοιτάμε διαγράμματα, τεχνικές αναλύσεις και λοιπά επουσιώδη -γιατί τέτοια τα καταντήσαμε δυστυχώς- στοιχεία. Και σε τελική ανάλυση δεν είναι δυνατόν μέσα σε δύο συνεδριάσεις ο Δείκτης να επιστρέφει στο επίπεδο των αρχών του Δεκεμβρίου του 2009 και κανείς να μην προβληματίζεται!


Σχολιάστε εδώ