ΣΚΟΤΕΙΝA ΣΕΝAΡΙΑ ΣΥΝΑIΝΕΣΗΣ

Βασικός πυλώνας των σχεδίων τους είναι η αποτυχία ή έστω η αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα οξύτατα προβλήματα, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό και κοινωνικό, καθώς η κρίση από την οικονομία θα διαχυθεί σε όλα τα επίπεδα. Να περιέλθει η χώρα σε αδιέξοδο και τότε ακριβώς επιχειρηματίες, εκδότες και… λοιποί συνεργάτες τους να σπεύσουν ως… «από μηχανής θεοί» να ζητήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, ΛΑΟΣ και όποιων άλλων, προκειμένου όλοι μαζί και από κοινού να λάβουν τα αναγκαία και επώδυνα μέτρα με τις λιγότερο δυνατές, όπως θέλουν να πιστεύουν, κοινωνικές αναταράξεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε τον πολιτικό αφανισμό του Γ. Παπανδρέου, καθώς θα είχε χρεωθεί μια μεγάλη αποτυχία, ενώ παράλληλα θα έβαζε ταφόπλακα στις πολιτικές φιλοδοξίες του Αντ. Σαμαρά. Ο τελευταίος θα χρεωνόταν το κόστος των οδυνηρών για την κοινωνία αποφάσεων. Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια τέτοια «σύμπλευση» θα προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις και θα απελευθερώσει δυνάμεις σε τέτοιον βαθμό, που θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία των δύο μεγάλων κομμάτων.

Την κινητικότητα που αναπτύσσεται παρασκηνιακά γνωρίζουν τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στη Ρηγίλλης και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Μάλιστα ο πρωθυπουργός, που ρωτήθηκε σχετικά στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συνεργασία σε κοινοβουλευτικό η πολιτικό επίπεδο, αλλά όχι και στο μοίρασμα της εξουσίας! Στη Ρηγίλλης μάλιστα αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά απεύχονται μια τόσο «δραματική εξέλιξη».

Τη φημολογία που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα ήρθε να ενισχύσει το δείπνο που οργανώθηκε στο Ζάππειο προς τιμήν –υποτίθεται– του Λ. Κύρκου, ο οποίος αφού έπλεξε το εγκώμιο του Γ. Παπανδρέου, επισήμανε την ανάγκη εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία –μεταξύ άλλων– συγκεκριμένων επιχειρηματιών (Μελισσανίδης, Λαυρεντιάδης, Κυριακίδης, Παπαλεξόπουλος κ.ά.) με επιρροή και στα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ διακρίνονται και για τις πολύ καλές σχέσεις τους με πέραν του Ατλαντικού παράγοντες.

Το σκηνικό που είχε στηθεί αντιλήφθηκε εγκαίρως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και δεν προσήλθε στην εκδήλωση, ενώ στην πρόσκληση δεν ανταποκρίθηκε, πιθανόν για τον ίδιο λόγο, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. Την παρουσία των επιχειρηματιών (ανεξήγητη για πολλούς) επισήμανε τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο και η Αλ. Παπαρήγα. Μάλιστα η γραμματέας του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό το δείπνο δεν ήταν τυχαίο, ότι «ψήνεται το κλίμα συναίνεσης».

Προειδοποίησε δε ότι αν αυτή η συναίνεση «αγκαλιάσει τον λαό, τότε θα μετράμε φοβερές απώλειες που θα είναι μπροστά μας για 10-20 χρόνια».

Υπενθυμίζεται ότι για την… ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας μίλησε πρώτος (και μάλιστα δύο φορές σε συνεντεύξεις του) ο Μ. Ανδρουλάκης, στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα πρότεινε και ονόματα (Σημίτη, Παπαδήμο, Αλ. Παπαδόπουλο) για τη… σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου!

Σε επόμενη παρέμβασή του δήλωσε ότι είναι πρόθυμος, αν του ζητηθεί, να βοηθήσει κι ο ίδιος. Για ανεξακρίβωτους λόγους υπέρ μιας τέτοιας κυβέρνησης τάχθηκε και ο Γ. Καρατζαφέρης. Προσδοκά άραγε πολιτικά οφέλη (από τη φθορά της Ν. Δημοκρατίας) ή μήπως προσωπικά, ελπίζοντας ίσως ότι θα κληθεί να συνεισφέρει στην κυβέρνηση που θα σχηματισθεί;

Τις προηγούμενες ημέρες εμφανίσθηκε… αίφνης και δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 76% (!) των Ελλήνων συμφωνεί με τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι τα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας θα έρχονται συχνά-πυκνά στο προσκήνιο και θα αναζωπυρώνονται σε περιόδους που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες, μέχρι να επιβληθούν…


Σχολιάστε εδώ