Σιωπητήριο με την απειλή πρόωρων εκλογών με λίστα!

Ζορίζουν τα πράγματα για την κυβέρνηση με τις διαφωνίες και τις γκρίνιες υπουργών και βουλευτών. Έτσι το Μαξίμου –σχετικά νωρίς– αρχίζει να θέτει τα εκβιαστικά διλήμματα για να σφίξει τα λουριά και να αρχίσει να συμμαζεύει την κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά.
Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε πλέον πάνω του το παιχνίδι και έστειλε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο προς τους βουλευτές, τα στελέχη του, αλλά και προς όλες τις κατευθύνσεις. Ότι είναι αποφασισμένος να πάει σε πρόωρες εκλογές με λίστα σε περίπτωση που υπάρξει «αντάρτικο» ή «καταψήφιση» από κάποιους κυβερνητικούς βουλευτές των δύο μεγάλων –κατά τον ίδιο– μεταρρυθμίσεων που προωθεί, δηλαδή του «Καλλικράτη» και του νέου εκλογικού νόμου (γερμανικό μοντέλο).
Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα επέλεξε να στείλει αυτό το μήνυμα και να θέσει το εκβιαστικό δίλημμα, με έναν αρκετά συμβολικό τρόπο. Στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε την περασμένη Πέμπτη (την επομένη της συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο) σε διευθυντές και διευθυντικά στελέχη εφημερίδων. «Νόμος που δεν ψηφίζεται, πέφτει η κυβέρνηση» είπε με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από διευθυντή εφημερίδας στη διάρκεια του γεύματος για το τι θα κάνει αν η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν εγκρίνει τις δύο μεγάλες αλλαγές που προωθεί, δηλαδή τον «Καλλικράτη» και τον νέο εκλογικό νόμο. Ο κ. Παπανδρέου έδειξε αποφασισμένος να προωθήσει τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάει σε εκλογές. Εκλογές μάλιστα που θα γίνουν με λίστα υποψηφίων –όπως ο νόμος ορίζει– και όχι με σταυρό προτίμησης, αφού θα προκύψουν σε λιγότερο από 18 μήνες από τον Οκτώβριο του 2009. Κι αυτό γιατί και τα δυο αυτά σχέδια νόμου θα πάνε στη Βουλή μέσα στο 2010. Άλλωστε η κυβέρνηση δηλώνει ότι τον Νοέμβριο θα εκλεγούν και οι αιρετοί περιφερειάρχες. Ο μεν «Καλλικράτης», με βάση το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου, θα έχει τεθεί για ψήφιση μέχρι το Πάσχα και αμέσως μετά θα πάει για ψήφιση και «το γερμανικό μοντέλο» πριν η Ολομέλεια της Βουλής κλείσει για καλοκαίρι.
Όπως μάλιστα λένε καλά ενημερωμένες πηγές, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του κ. Παπανδρέου την προηγουμένη του γεύματος, δηλαδή στη συνέντευξη στο Ζάππειο, αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις βουλευτών και υπουργών, όταν υπογράμμισε πως οι διαφορετικές απόψεις είναι αναγκαίες και χρήσιμες στο στάδιο της διαβούλευσης, αλλά όταν λαμβάνονται αποφάσεις «πάμε όλοι συντεταγμένοι». Έτσι ένα εικοσιτετράωρο μετά έκανε ακόμα πιο σαφές το μήνυμα και μάλιστα με μορφή εκβιαστικού διλήμματος: «Ή ψηφίζετε τα νομοσχέδια ή πάμε σε εκλογές με λίστα».
Ο Γ. Παπανδρέου γνωρίζει όμως ότι στην ΚΟ, όπως και στο κόμμα, υπάρχουν ισχυρές αντιρρήσεις για την έγκριση των δύο αυτών μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν για το σχέδιο «Καλλικράτης» και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στο τραπέζι μαζί με τον πρωθυπουργό και τους διευθυντές εφημερίδων παρακάθiσαν επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη. Πάντως εντυπώσεις προκάλεσε η απουσία από το γεύμα οποιουδήποτε διευθυντικού στελέχους της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».


Σχολιάστε εδώ