Ρώσικη ρουλέτα το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας!

Αυτή η δέσμευση οδηγεί σε μέτρα πρωτοφανούς… αγριότητας κατά των φοροφυγάδων, στα οποία σχεδιάζεται να περιλαμβάνεται ακόμη και η δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για… καρφώματα.
Η πρωτοφανής δυσπιστία των Κοινοτικών έναντι της Αθήνας υποχρέωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναλάβει και μια εξίσου πρωτοφανή δέσμευση αυτόματης διόρθωσης δημοσιονομικών αποκλίσεων: «Αν για οποιονδήποτε λόγο τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι μικρότερα από τα προβλεπόμενα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΠΣΑ, «οι δαπάνες θα μειωθούν κατά το αντίστοιχο ποσό, έτσι ώστε να μην υπονομευτεί η επίτευξη του συνολικού στόχου για το έλλειμμα».
Κοινοτικές πηγές τονίζουν στο «Π» ότι το ΠΣΑ θα γίνει δεκτό μεν από το Συμβούλιο Υπουργών του επόμενου μήνα, παρότι οι Βρυξέλλες θα ήθελαν να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις περικοπές δαπανών, αντί της (σχετικά αβέβαιης) αύξησης των φορολογικών εσόδων. Όμως, η Ελλάδα θα είναι ανά πάσα στιγμή πιθανό να βρεθεί σε θέση… οφσάιντ, αν δεν τιμήσει αυτήν τη «βαριά» δέσμευση που έχει αναλάβει: Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να έχει έτοιμη λίστα δαπανών προς περικοπή, για να αντισταθμίζονται αποκλίσεις στα έσοδα, αλλά και η κυβέρνηση να έχει τα αποθέματα πολιτικού κεφαλαίου και τη βούληση να εφαρμόζει τις πρόσθετες περικοπές.
Ανάλογο διορθωτικό μέτρο αυτόματης εφαρμογής προβλέπεται και για τις δαπάνες, καθώς θα υποβάλλονται μηνιαίες αναφορές από τα υπουργεία στο Γενικό Λογιστήριο για την εξέλιξή τους, ενώ από τον Απρίλιο θα έχουν αρχίσει να συνεδριάζουν ειδικές μεικτές ομάδες του ΓΛΚ και των υπουργείων, που θα έχουν την ευθύνη να περικόπτουν τις δαπάνες κάθε φορά που θα εμφανίζεται κάποια απόκλιση.
Η αγωνία για τους φόρους οδηγεί σε πολιορκία φοροφυγάδων με μέτρα αμερικανικής σκληρότητας, καθώς το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει ότι κάθε υστέρηση εισπράξεων θα φέρνει την επώδυνη διαδικασία της νέας περικοπής δαπανών: Δημόσια διαπόμπευση με ανάρτηση ονομάτων στο διαδίκτυο, ποινικές διώξεις, ακόμη και δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για να «καρφώνονται» και ανώνυμα οι φοροφυγάδες είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που εξετάζονται. ΄
Επιπλέον, για τις περιβόητες ανείσπρακτες οφειλές του παρελθόντος, το ύψος των οποίων εξακολουθεί να μετριέται σε πολλά δισ. ευρώ αμφίβολης εισπραξιμότητας, αρχίζουν σύντομα, σύμφωνα με εισήγηση της PriceWaterhouse προς το υπουργείο, οι μαζικές κατασχέσεις περιουσιών όσων έχουν περιουσίες αλλά δεν πληρώνουν, ενώ παράλληλα θα οδηγηθούν σε παραγραφή τα χρέη που θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.
«Κρυφό χαρτί» του οικονομικού επιτελείου, για την αποφασιστική ενίσχυση των εσόδων, είναι η καθιέρωση ειδικής φορολογίας για τις δραστηριότητες που σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, με βασικό σημείο στόχευσης τις τράπεζες. Ο φόρος θα υπολογίζεται, σύμφωνα με τις εισηγήσεις, ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών και θα μπορούσε να αποδώσει μεγάλα έσοδα, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιλεγεί.


Σχολιάστε εδώ