Ρήτρα αξιοπιστίας η ρήτρα καυσίμων!

Η υπουργός διευκρίνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ισχύει η κυβερνητική δέσμευση ότι δεν θα γίνουν εφέτος αυξήσεις στα τιμολόγια των δημόσιων επιχειρήσεων και Οργανισμών και, φυσικά, της ΔΕΗ!
Για να δούμε, λοιπόν, αν η περιβόητη ρήτρα καυσίμων, η οποία επιβλήθηκε στα τιμολόγια της ΔΕΗ με υπουργική απόφαση το 2007, ώστε να συνυπολογίζεται η αυξομείωση στις διεθνείς τιμές των καυσίμων στο κόστος του ρεύματος που φτάνει στον καταναλωτή, και η οποία ανεστάλη το 2009, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα επί νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που την επανεισήγαγε. Διότι, όπως τόνιζε το ΠΑΣΟΚ συνεχώς ως αντιπολίτευση, «είναι απαράδεκτο τη ρήτρα των καυσίμων να την πληρώσει ο πολίτης καταναλωτής».
Υπενθυμίζεται ότι για τα καύσιμα, στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβανόταν επίδομα θέρμανσης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα (δεν δόθηκε εφέτος), αλλά και πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, ακόμη και σε αυτές των διυλιστηρίων, για ορισμένη περίοδο και συγκεκριμένες περιοχές, όποτε αυτό κρινόταν αναγκαίο.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί με βάση το πρόγραμμά του για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της «μείωσης των τιμών στα τιμολόγια της ΔΕΗ με κατάργηση των αυξήσεων, που, ενώ η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ως “ρήτρα καυσίμων” ξέχασε να τις αναπροσαρμόσει προς τα κάτω όταν έπεσαν οι διεθνείς τιμές», όπως τόνιζε σε σχετική ανακοίνωση.
Πράγματι, από την 1η Ιανουαρίου 2009 το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 5,6% με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων και παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, όπως είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε γιατί τέτοιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου μειώνονται, απάντησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν τις τιμές του πετρελαίου με καθυστέρηση 3-6 μηνών.
Ακόμα σε συνέντευξη Τύπου στις 16 Οκτωβρίου 2008 για την έναρξη της χειμερινής περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε επισημάνει ότι «αυξημένο κατά 19,3% (3η υψηλότερη αύξηση στην ΕΕ) θα είναι τον φετινό χειμώνα το ”ενεργειακό καλάθι” μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, καθώς θα κυμαίνεται από 1.500-1.614 ευρώ, ενώ πέρυσι κόστιζε από 1.127-1.226 ευρώ». Και συνέχισε:
«Η δαπάνη αυτή για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας μέσης οικογένειας (θέρμανση, κίνηση, ηλεκτρισμός) ισοδυναμεί με έναν μέσο μεικτό μισθό (στοιχεία ΓΣΕΕ). Και ανεβάζει τον αριθμό των οικογενειών που βρίσκονται στα όρια της ”ενεργειακής φτώχειας”, δηλαδή δαπανούν πάνω από 10% του εισοδήματος για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, σε 1.564.225 νοικοκυριά, όσες είναι δηλαδή οι ελληνικές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ (στοιχεία ΕΣΥΕ). Συνεπώς πρακτικά, φέτος τον χειμώνα το 1/3 αυτών των νοικοκυριών, δηλαδή 523.253, δεν θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης ως όφειλαν, καθώς οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης κάνουν λόγο για παροχή του επιδόματος μόνο σε όσα νοικοκυριά έχουν ετήσιο εισόδημα έως 11.800 ευρώ».
Η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων, μαζί με την εξαγγελία για επίδομα θέρμανσης, που δεν υλοποιήθηκε, είναι μια ακόμα δοκιμασία αξιοπιστίας της νέας κυβέρνησης. Αναμένουμε απτά αποτελέσματα. Δηλαδή, μειώσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος…


Σχολιάστε εδώ