Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Εκτιμά ότι η δράση του τουρκικού προξενείου στην περιοχή έχει υπερβεί κάθε όριο ανοχής ενός ευνομούμενου κράτους, με αποκορύφωμα την πρόσφατη περίπτωση κατασκοπίας στη Σαμοθράκη.
>Στο αίτημα να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της Αστυνομίας στη βάση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ που συζητήθηκε πέρυσι στην ολομέλεια της Βουλής επανέρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, με ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Αφορμή το τελευταίο περιστατικό βασανισμού αλλοδαπού από αστυνομικούς στο ΑT Ακρoπόλεως στις αρχές Ιανουαρίου, που όπως τονίζει ήρθε να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο περιστατικών κατάχρησης εξουσίας από αστυνομικούς.
>Στις δικαστικές εκκρεμότητες που αφορούν στην υπόθεση της Siemens και χρειάζονται άμεσους χειρισμούς αναφέρονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης και Γιάννης Δημαράς. Ζητούν να ληφθούν μέτρα ως τελευταία ευκαιρία για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση, που εκθέτει το πολιτικό σύστημα συνολικά, αποδυναμώνει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης και έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.
>Εργοδοτική τρομοκρατία από τη διοίκηση της κοινοπραξίας ΑΤΤΙΚΑΤ με δεκάδες απολύσεις και 45 εργαζόμενους στον δρόμο τις ημέρες των γιορτών καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ηρώ Διώτη. Ερωτούν τους υπουργούς Υποδομών και Εργασίας ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν ώστε να ανακληθούν οι απολύσεις, πώς προτίθενται να ελέγξουν το καθεστώς παραβιάσεων των εργασιακών δικαιωμάτων και των κανόνων ασφαλείας στην ΑΤΤΙΚΑΤ και πώς θα διασφαλίσουν την καταβολή των δεδουλευμένων και τη συμμόρφωση της εταιρείας με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου.
>Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί έως σήμερα και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να πάψει η Αθήνα να δίνει την εικόνα τριτοκοσμικής πόλης όσον αφορά την καθαριότητα, ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας. Τους καλεί να απαντήσουν αν υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός για τη διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο, ώστε να μην κινδυνεύσουν περαιτέρω η δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και η ζωή των κατοίκων της Αθήνας.
>Για την έλλειψη πρόνοιας για τους καρκινοπαθείς της περιφέρειας ερωτά την υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα της ευρύτερης περιοχής από Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Αμύνταιο έως Φλώρινα, όπου δεν υπάρχει μονάδα χημειοθεραπείας. Προσθέτει ότι σε πολλά νοσοκομεία καταγράφεται σημαντική έλλειψη εξειδικευμένων γιατρών, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές απλοί παθολόγοι να αναγκάζονται να χορηγήσουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
>Με ποιο σκεπτικό επελέγη από τους δημάρχους Δυτικής Αχαΐας η μέθοδος της βιολογικής ξήρανσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, η οποία θεωρείται ξεπερασμένη, αντί της αναερόβιας επεξεργασίας τους, η οποία αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μέθοδο στην Ευρώπη, είναι πλήρως συμβατή με τα προγράμματα ανακύκλωσης και οι μονάδες που τη χρησιμοποιούν είναι πλήρως αυτοδύναμες ενεργειακά, ερωτά την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ζητά επίσης να κατατεθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης των φορέων της αυτοδιοίκησης που έλαβαν την παραπάνω απόφαση.
>Να αποχαρακτηριστούν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας από παραμεθόριες περιοχές, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς στη χώρα μας, με όλα τα θετικά που θεωρεί ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ζωή των ανωτέρω περιοχών, ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος.
>Σοβαρή έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Αναφέρει ότι η κατάσταση απαιτεί την άμεση παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς είναι πλέον αδύνατη ή εντελώς ενδεικτική η κατάρτιση προγράμματος ικανού να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων, επειδή τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό προσωπικό αυξάνονται αντί να καλύπτονται.
>Για την ελλιπή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών Άνδρου και Τήνου διαμαρτύρεται στην υπουργό Οικονομίας και Ναυτιλίας ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης. Υπογραμμίζει ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σημειώνεται για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλείται αδικαιολόγητος αποκλεισμός στα νησιά της Άνδρου και της Τήνου, καθώς και οικονομική ασφυξία, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
>Για τις εξελίξεις στο θέμα της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στους κατόχους συμβολαίων ζωής και υγείας της εταιρείας, ερωτά τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας. Ζητά να ενημερωθεί σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας και ποιο είναι το σαφές χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των κατόχων συμβολαίων.
>Τα προβλήματα υποδομών και εκσυγχρονισμού που αντιμετωπίζουν τα αεροδρόμια των νησιών, και ειδικότερα το αεροδρόμιο Χίου, εκθέτει στην ερώτησή του στον υπουργό Υποδομών ο βουλευτής της ΝΔ Κωστής Μουσουρούλης. Τονίζει ότι το αεροδρόμιο της Χίου παρουσιάζει ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές και έχει ανεπαρκές μήκος διαδρόμου για προσέγγιση μεσαίων αεροσκαφών (περί τα 1.500 μέτρα), κάτι που βάζει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική τουριστική κίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού.
>Για τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει στον Πειραιά η λειτουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ σε μια παλιά πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης αντί σ’ έναν κατάλληλο νοσοκομειακό χώρο κάνει λόγο στην ερώτησή του προς την υπουργό Υγείας ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, ο οποίος ζητά τη μετεγκατάστασή της, όπως συνέβη με ανάλογη μονάδα της Αθήνας που μεταφέρθηκε σε κατάλληλο χώρο του Νοσοκομείου «Σωτηρία».


Σχολιάστε εδώ