Μικρά και… ενοχλητικά

Μνημόσυνο για τον Χριστόδουλο
Την επόμενη Κυριακή 24 του μηνός θα τελεστεί, έπειτα από πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καισαριανής Δανιήλ, μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Στις 28 Ιανουαρίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατό του και ο Μητροπολίτης Δανιήλ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι είναι ένας από τους ελάχιστους ιεράρχες που δεν λησμονούν τον Μακαριστό. Και υπενθυμίζει πόσο ωφέλιμος θα ήταν ιδιαίτερα στις μέρες μας ο παρεμβατικός του λόγος τόσο για την Ορθοδοξία όσο και για τον Ελληνισμό. Σε αντίθεση με άλλους Μητροπολίτες, οι οποίοι, καίτοι ευεργετηθέντες από τον Χριστόδουλο, δείχνουν να έχουν πολύ… κοντή μνήμη. Το μνημόσυνο θα τελεστεί στον ναό του Αγίου Νικολάου στην Καισαριανή και τουλάχιστον είκοσι Μητροπολίτες έχουν δηλώσει ότι θα παρευρίσκονται.

Αυτός ο κουμπαράς δεν σπάει ποτέ;
Την αμέριστη συμπαράστασή της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος στον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής που επλήγη από τον καταστρεπτικό και φονικό σεισμό (sic). Οι συνοδικοί Μητροπολίτες και ο Μακαριώτατος συγκλονίστηκαν τόσο πολύ από την τραγωδία, που αποφάσισαν να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς βάζοντας το χέρι στην… τσέπη μας! Στην τελευταία συνεδρίασή τους πήραν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν τον λαό της Αϊτής βγάζοντας… δίσκο στους ναούς. Δηλαδή έλαβαν τη… μεγαλόκαρδη απόφαση να πληρώσουν οι πιστοί τη βοήθεια που θα στείλουν οι ίδιοι στους πληγέντες. Οι άνθρωποι που πλήττονται από τέτοιες τραγωδίες δεν έχουν ανάγκη από λόγια συμπαράστασης αλλά από ουσιαστικές πράξεις, άγιοι συνοδικοί αρχιερείς. Και το να θέσετε στην «υπηρεσία» της κυβέρνησης την «Αλληλεγγύη» ή να προσφέρετε ανθρωπιστική βοήθεια από τα χρήματα που θα μαζευτούν από δισκοφορία δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά διαχείριση των χρημάτων του πιστού λαού. Επιτέλους πότε θα πάψετε να είστε διαχειριστές των προσφορών των πιστών και να τις συσσωρεύετε ακατάπαυστα; Σε ποιες περιπτώσεις ανοίγει ο συνοδικός «κουμπαράς», που είναι του λαού, αφού η μόνιμη επωδός σας όταν βγάζετε δίσκο είναι ότι Εκκλησία είμαστε όλοι εμείς; Για κάτι τέτοιες στιγμές μέρος των αποταμιεύσεων μοιράζεται σε κόσμο που έχει ανάγκη. Δεν επενδύεται σε νέα τραπεζικά προϊόντα για να αβγατίσει…

«Κλείδωσαν» οι υποψήφιοι
Στη Σύνοδο της Ιεραρχίας που θα γίνει τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι εκλογές για την κάλυψη των κενών θέσεων στη Μητρόπολη Λαγκαδά και στις δύο Μητροπόλεις που θα προκύψουν από τη διχοτόμηση της Αττικής. Οι υποψηφιότητες, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, έχουν «κλειδώσει» και φαίνεται ότι τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί βρίσκουν σύμφωνες όλες τις τάσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας και δεν θα έχουμε προστριβές και διαξιφισμούς.
Για τη νέα Μητρόπολη Κηφισιάς (περιλαμβάνει Εκάλη, Δροσιά, Ερυθραία κ.λπ.) έχει «κλειδώσει» ο νυν αρχιγραμματέας της Συνόδου Κύριλλος Μισιακούλης, ενώ η Μητρόπολη Ιλίου (περιλαμβάνει Λιόσια, Μενίδι, Καματερό, Ζεφύρι κ.λπ.) θα καλυφθεί από τον διευθυντή της Αρχιεπισκοπής Αθηναγόρα Δικαιάκο. Και οι δύο κληρικοί είναι σχετικά νέοι (λίγο πάνω από σαράντα χρονών) και προτιμώνται από την Ιεραρχία, καθώς είναι «νέοι, με όρεξη για δουλειά». Για τη Μητρόπολη Λαγκαδά ακούγονται δύο πολύ αξιόλογοι κληρικοί που κατέχουν το ίδιο πόστο, αλλά σε διαφορετική μητρόπολη. Από τη μία είναι ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Τασσιάς και από την άλλη ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Βεροίας Γεώργιος Χρυσοστόμου.

Βόρειοι, νότιοι και λοιποί
«Βόρειοι» και «νότιοι» αποκαλούνται, όπως διαβάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, οι άνθρωποι στις δύο ομάδες που περιβάλλουν τον Αρχιεπίσκοπο. Προσδιορίζονται γεωγραφικά επειδή οι μεν κατοικοεδρεύουν στη Μονή Πετράκη και οι άλλοι λίγο νοτιότερα στην οδό Αγίας Φιλοθέης. Καθώς συνεχίζουμε το ρεπορτάζ για το θέμα που θα μας απασχολήσει αναλυτικότερα στο μέλλον, απλώς προαναγγέλλουμε μερικά ακόμη προσωνύμια που θα μπορούσαν να αποδοθούν στις δύο ομάδες: οι «τραπεζικοί» και οι «πανεπιστημιακοί», οι «Da capo» (του Κολωνακίου) και οι «Μπαϊρακτάρηδες» (της Πλάκας), οι «ταμίες» και οι «θεωρητικοί» κ.ο.κ. Οι χαρακτηρισμοί «Χιούι, Λιούι και Ντιούι» και «Ντάλτονς» απορρίπτονται ως ακατάλληλοι για ανθρώπους της Εκκλησίας…


Σχολιάστε εδώ