Ζητείται πολιτικός και τεχνοκράτης για την ΕΡΤ
Αίφνης πάντως για την κυβέρνηση υπάρχουν κριτήρια στην επιλογή του προσώπου και αυτά είναι το πολιτικό και το τεχνοκρατικό. Ίσως αυτά τα δύο κριτήρια «φωτογραφίζουν» και τα πρόσωπα που θα κληθούν να αναλάβουν τις δύο θέσεις στην ΕΡΤ.
Οι πρώτες ενέργειες, έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, στον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι η διακοπή συνεργασίας με τους δύο εντεταλμένους συμβούλους, τον Κώστα Κέκη και τον Πάνο Λουκάκο. Ο πρώτος ανέβηκε στο Ραδιομέγαρο επί κυβέρνησης Σημίτη μαζί με τον Γιώργο Χουλιάρα και πρόεδρο τον Άγγελο Στάγκο. Παρέμεινε ως εντεταλμένος και με την κυβέρνηση Καραμανλή, με πολιτικό προϊστάμενο της ΕΡΤ τον Θ. Ρουσόπουλο και πρόεδρο τον Χρήστο Παναγόπουλο. Ο Πάνος Λουκάκος αντικατέστησε τον Γ. Χουλιάρα, ο οποίος αρχικά αποχώρησε από την ΕΡΤ πηγαίνοντας στον Alpha και ιδρύοντας μετά κοινή εταιρεία με τη Μ. Ζαχαρέα. Μαζί με τους δύο εντεταλμένους διακόπηκε η συνεργασία και με τον Γιώργο Λαμπράκο, γενικό διευθυντή ενημέρωσης της ΕΡΤ, και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Β. Μπίτσης.
Ο υπουργός Πολιτισμού, που χαρακτήρισε το θέμα της «παραίτησης» Λαμπράκου «θέμα δυσάρεστο», ανέφερε πως ενημερώθηκε από τη Γενική Γραμματεία πως ο διευθυντής ειδήσεων είχε μισθό ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο υπέγραψε βεβαίωση πως δεν είχε άλλο μισθό.
Η πλευρά του δημοσιογράφου αναφέρει πως υπέβαλε την παραίτησή του στις 2 Σεπτεμβρίου 2010, χωρίς να κριθεί από τη διοίκηση, και υπέγραψε με τη Γενική Γραμματεία στις 3 Σεπτεμβρίου. Τελείωσε, επίσης, η συνεργασία με τους 14 συμβούλους του προέδρου της ΕΡΤ. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνεται στους 68 συνεργάτες των οποίων διεκόπη η σύμβαση.
Ο Γερουλάνος γι’ αυτήν την κατηγορία χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «αργόμισθοι», ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στην ΕΡΤ απασχολούνται επίσης δεκάδες ακόμη άτομα σε θέσεις «συμβούλων», αλλά σε άλλους τομείς, όπως η ψηφιακή, το οπτικοακουστικό αρχείο, οι γενικές διευθύνσεις κ.λπ.
Αξίζει πάντως να παρατηρήσει κανείς πως σε σχέση με την κριτική που ασκούσαν με ερωτήσεις και επερωτήσεις οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Χυτήρης), όσο και με τον έλεγχο που άσκησαν οι Α. Κακλαμάνης και Πετσάλνικος στον πρόεδρο της ΕΡΤ, Χρήστο Παναγόπουλο, οι παρεμβάσεις της πρώτης φάσης παραμένουν ήπιες.
Ο Π. Γερουλάνος έθεσε ως στόχο της πρώτης φάσης τη μείωση των εξόδων κατά 10 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 348 εκατ. ευρώ που αναφέρονται στον αρχικό προϋπολογισμό για το 2010. Η προσδοκώμενη μείωση κατά 10 εκατ. ευρώ εντός 2 μηνών δείχνει εντυπωσιακός αριθμός, όμως είναι πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τα οικονομικά της ΕΡΤ. Πάντως ως και την περασμένη Πέμπτη η μείωση έφτανε στα 6,9 εκατ. ευρώ και αναλυόταν ως εξής:
-Μη ανανέωση συμβάσεων ειδικών συμβούλων προέδρου: 1.080.000 ευρώ
-Προσωπικό ειδικών θέσεων (μείωση
αμοιβών κατά 10%): 140.000 ευρώ
-Αποκλειστικές συμβάσεις δημοσιογράφων 108 άτομα (μειώσεις 3% -25%): 560.00 ευρώ
-Συμβάσεις έργου (μειώσεις 5%-50%): 1.585.000
-Συμβάσεις έργου (μη ανανέωση 68 ατόμων ): 2.340.000
-Διακοπή συνεργασίας με εντεταλμένους συμβούλους: 450.000
-Μείωση μισθών γενικών διευθυντών: 350.000
-Κατάργηση αμοιβών επιτροπών: 400.000.
Οι παρεμβάσεις αυτές εντάσσονται στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης της ΕΡΤ από το μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επιλογή του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου με αλλαγή του νόμου για τον διαχωρισμό με στόχους για το πρόγραμμα, το οργανόγραμμα και την αξιολόγηση του προσωπικού. Κατά τον Π. Γερουλάνο, «η στρατηγική και οι στόχοι καθορίζουν τις ενέργειες που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ», ενώ στο σκέλος της αξιολόγησης «ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΕΡΤ θα καλούνται να ανακοινώσουν τη στρατηγική τους και να δώσουν απολογισμό στο τέλος της τηλεοπτικής σεζόν».
Τέλος, «παράνομη» χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά «τη δημοσιοποίηση μισθών», σημειώνοντας όμως πως θα ζητήσει να αλλάξει ο νόμος έτσι ώστε να αναρτώνται στο διαδίκτυο οι «αμοιβές των υψηλά αμειβόμενων στελεχών της ΕΡΤ».