Επέτειος με παρατράγουδα

ΣΗΜΑ κατατεθέν της κυβέρνησης τείνουν να γίνουν οι «γκάφες» και οι παλινωδίες, ενώ πληθαίνουν τα φαινόμενα πολυφωνίας, που έρχονται να ενισχύσουν το «αλαλούμ» που επικρατεί γενικότερα. Οι κόντρες μεταξύ υπουργών είναι στην ημερήσια διάταξη, την ίδια στιγμή που βουλευτές και πρώην υπουργοί αμφισβητούν τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης αλλά και την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών επιλογών. Στελέχη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται προβληματισμένοι με την εικόνα του, ενώ συνολικά οι πολίτες είναι διχασμένοι (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και παράλληλα το όλο κλίμα έχει επιπτώσεις στην αγορά. Στον απολογισμό του για τις πρώτες 100 ημέρες ο Γ. Παπανδρέου, στο Ζάππειο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν και αδυναμίες. Επιχείρησε να ωραιοποιήσει την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, υποβαθμίζοντας τη σημασία των «συγκρούσεων» εντός και εκτός Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και της σημαντικής καθυστέρησης στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Παράλληλα εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης θα στεφθεί με επιτυχία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αλαλούμ»
ΑΠΟΘΕΩΣΗ της έλλειψης σχεδίου και συντονισμού οι χειρισμοί του υπουργείου Οικονομικών με τη φορολογία γονικών παροχών – κληρονομιών αλλά και σε τσιγάρα – ποτά. Αρχικά ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε νύχτα και σε άσχετο νομοσχέδιο τη… σχετική τροπολογία. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο
ΠΑΣΟΚ, γεγονός που υποχρέωσε τον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την τροπολογία και να καταθέσει ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση. Είχε προηγηθεί και η ηχηρή παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Β. Βενιζέλου, ο οποίος έθεσε θέμα συνταγματικότητας της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς κάθε φορολογική επιβάρυνση, χωρίς να υπάρχουν αναδρομικές εκπλήξεις. Το κλίμα σύγχυσης επεκτάθηκε μετά και την ανοιχτή διαφωνία του Χρ. Παπουτσή, ο οποίος μάλιστα προειδοποίησε ότι είναι η τελευταία φορά που οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με μια τροπολογία που φθάνει νύχτα στη Βουλή. Το άλλο «κρούσμα» ήταν με το θέμα του ΦΠΑ, με τη Λ. Κατσέλη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ενιαίο ποσοστό 15% και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να το διαψεύδει κατηγορηματικά. Η κ. Κατσέλη μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναγκάστηκε να διορθώσει το νομοσχέδιο για τα χρέη στις τράπεζες, και αφού είχε προηγηθεί αναστάτωση σε πολλά επίπεδα.
ΤΑ δυσάρεστα νέα από το εξωτερικό εξακολουθούν να φθάνουν με αμείωτη ένταση. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα και να εφαρμόσει πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας επηρεάζει την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά δεν αποτελεί λύση η έξοδος της Ελλάδας από αυτήν. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει αναξιόπιστα τα στοιχεία που έστειλε το φθινόπωρο η χώρα μας για τους επιμέρους δείκτες της οικονομίας μας, ενώ ο οίκος Moody’s εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία οδηγείται σε «αργό θάνατο»!
Γκρίνιες
ΕΝ ΜΕΣΩ διαφωνιών και αντιδράσεων η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις για τις αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καταργούνται όλες οι νομαρχίες και δημιουργούνται 13 περιφέρειες, ενώ συγχωνεύονται οι δήμοι και από 1.034 περιορίζονται σε 370. Οι περιφερειάρχες θα εκλέγονται και θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, γεγονός που έχει προκαλέσει γκρίνιες ακόμη και μέσα στο κυβερνών κόμμα. Με το νέο σχέδιο, που ονομάσθηκε «Καλλικράτης», επανέρχεται το 50% συν ένα για την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Παράλληλα καταργούνται 4.000 από τα 6.000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις, που σημαίνει ότι χιλιάδες συμβασιούχοι που απασχολούνται σε αυτές θα απολυθούν. Βασικά σημεία, όπως τα όρια των περιφερειών, τα κριτήρια συγχώνευσης δήμων, η χρηματοδότηση κ.ά. παραμένουν ασαφή, με συνέπεια η Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για έκθεση ιδεών. Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση για προχειρότητα και για προσπάθεια να αντιμετωπίσει με αποσπασματικά μέτρα ένα σημαντικό ζήτημα. Επιφυλάξεις και διαφωνίες εκφράζονται και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Άναψε κόκκινο
«ΚΟΚΚΙΝΗ γραμμή» σε δύο σημαντικά ζητήματα -το μεταναστευτικό και τον εκλογικό νόμο- βάζει ο Αντ. Σαμαράς. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες συγκάλεσε για πρώτη φορά τα όργανα του κόμματος (τομεάρχες, γραμματείς) δίνοντας το «σύνθημα» για αυστηρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Ως προς τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, σημείωσε ότι θα λειτουργήσουν σαν «δούρειος ίππος» για την παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα. Ζήτησε να υπάρξουν πιο αυστηρές προϋποθέσεις με βάση και ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προανήγγειλε ότι σε αντίθετη περίπτωση, ερχόμενη η Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, θα καταργήσει τον σχετικό νόμο. Οι δηλώσεις του αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που υπενθύμισε ότι το 1992 ως υπουργός Εξωτερικών είχε ανοίξει τα σύνορα με την Αλβανία, με αποτέλεσμα να μπουν παράνομα στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες. Όσον αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Σαμαράς τάχθηκε εκ νέου κατά του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου», τονίζοντας ότι αποτελεί οπισθοδρόμηση για το πολιτικό σύστημα της χώρας. Έστειλε επίσης μήνυμα προς τα στελέχη της ΝΔ που συμφωνούν με το «γερμανικό» ότι η δήλωσή του δεσμεύει τους πάντες στην παράταξη. Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης, που έχει ταχθεί υπέρ του «γερμανικού», ζήτησε να συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα του κόμματος.


Σχολιάστε εδώ