Βαθαίνει το χάσμα στον ΣΥΝ

Η ηγεσία του ΣΥΝ δεν έκρυψε τη δυσφορία της για το ότι δεν προσκλήθηκε στο «γεύμα Κύρκου» [προσκλήθηκαν μόνο τέσσερα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, οι Κουβέλης, Παπαδημούλης (δεν πήγε τελικά), Λυκούδης και Χατζησωκράτης] και στελέχη της καταλόγιζαν στον Λ. Κύρκο πρόθεση στήριξης του ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο που είναι δύσκολη για την κυβέρνηση λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο Λ. Κύρκος είχε καλέσει την Ανανεωτική Πτέρυγα να αποχωρήσει από τον ΣΥΝ και να δημιουργήσει νέο σχήμα στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενώ είχε ζητήσει και τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν στον ΣΥΝ υπήρξε ενόχληση για την πρωτοβουλία Κύρκου, στον ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκε οργή, αφού οι διάφοροι εκπρόσωποι των συνιστωσών θεωρούν ότι δικαιώνονται στην εκτίμησή τους ότι ο Λ. Κύρκος και η Ανανεωτική Πτέρυγα λειτουργούν ανοιχτά πλέον ως «πέμπτη φάλαγγα» του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση στον ΣΥΝ κατήγγειλε τα όργανα του κόμματος για «αφωνία» απέναντι στις δηλώσεις Κύρκου, για τον οποίο εκτιμά ότι βρίσκεται εκτός πολιτικής του ΣΥΝ.
Πρόβλημα αντιμετωπίζει όμως ο ΣΥΝ και με το θέμα της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε να στηρίξει συμβολικά μια υποψηφιότητα κάποιου ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, ο Φ. Κουβέλης ζητάει τη στήριξη της επανεκλογής Παπούλια. Μάλιστα, σε μια υπαινικτική δήλωση, είπε ότι ο τελικός λόγος για το θέμα ανήκει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία -όπως είναι γνωστό- πλειοψηφούν οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Ανανεωτική Πτέρυγα. Η δήλωση αυτή, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε αίσθηση και έδωσε τροφή σε σενάρια σύμφωνα με τα οποία η διάσπαση του ΣΥΝ και η αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, όπως έχει ζητήσει ο Λ. Κύρκος, θα γίνουν με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εάν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας προκαλέσουν ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και πετύχουν αποτέλεσμα υπέρ της εκλογής Παπούλια, κόντρα στην απόφαση που πήρε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ για υποψηφιότητα αριστερού στελέχους, η διάσπαση θα επέλθει εκ των πραγμάτων. Επιχειρώντας να προλάβει τις εξελίξεις, ο Α. Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει ότι για το θέμα αυτό η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ενιαία, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις και χωρίς να πει τι θα γίνει εάν η πλειοψηφία της προτείνει την επανεκλογή του Κ. Παπούλια.
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκονται οι περιφερειακές συσκέψεις του ΣΥΝ, με τις οποίες ο Α. Τσίπρας και τα στελέχη του στενού ηγετικού πυρήνα επιδιώκουν να περάσουν μέσω «της βάσης» την πραγματοποίηση συνεδρίου του ΣΥΝ. Ο Α. Τσίπρας επιχείρησε στο πρόσφατο παρελθόν να περάσει την πρόταση για συνέδριο, αλλά τόσο η Πολιτική Γραμματεία όσο και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή την απέρριψαν «διατασικά», αφού στελέχη από όλες τις πτέρυγες φοβούνται ότι ύστερα από ένα συνέδριο θα προκύψουν νέοι συσχετισμοί και θα προωθηθούν στελέχη που πρόσκεινται στον Α. Τσίπρα, οδηγώντας έτσι στην αποστρατεία σημαντικά παλιά στελέχη όλων των τάσεων.
Στο μεταξύ, δειλά δειλά ο Α. Αλαβάνος επιχειρεί την επανάκαμψή του και έτσι την προηγούμενη εβδομάδα γράφτηκε ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, ενώ παρακολούθησε και τη συνέλευση που έκαναν τα μέλη του. Ο Α. Αλαβάνος έχει κόψει, όπως είναι γνωστό, κάθε επαφή με τον ΣΥΝ και δηλώνει απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για την έκδοση εβδομαδιαίας εφημερίδας, η οποία θα εκφράζει τα στελέχη που προωθούν την οργανωτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό κόμμα.


Σχολιάστε εδώ