Απειλούνται με κατάρρευση οι συνομιλίες στο Κυπριακό
Σε αδιέξοδη κατάσταση φαίνεται να βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Η απογοήτευση, οι φόβοι και οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται αποτυπώνονται στις δηλώσεις των κύπριων πολιτικών αρχηγών ύστερα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Λευκωσία, καθώς και στην προσωπική παρέμβαση της αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Οπισθοδρόμηση και πιθανή
επίσκεψη ΓΓ του ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επισήμανε ότι ο Πρόεδρος δεν μπορεί να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του την προηγούμενη μέρα, με τις οποίες τόνιζε ότι εάν οι Τούρκοι συνεχίσουν να επιμένουν στις ίδιες συνομοσπονδιακές θέσεις, τότε η διαδικασία θα οπισθοδρομήσει. Η Άγκυρα, πάντως, αναμένεται ότι θα καταθέσει και άλλες προτάσεις στην ίδια απαράδεκτη διχοτομική βάση που θα αφορούν τη συνολική λύση του Κυπριακού. Η κυβέρνηση και τα κόμματα στην Κύπρο δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι οι συνομιλίες μπορούν ακόμη και να καταρρεύσουν και να αποδοθούν ίσες ευθύνες. Γιʼ αυτό πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές της Κύπρου τονίζουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών. Το πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού αποδεικνύεται από την παρέμβαση της αμερικανίδας υπουργού των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια έναρξης των εντατικών συνομιλιών, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να τους διαβεβαίωσει ότι η ίδια και η χώρα της στηρίζουν την υφιστάμενη διαδικασία και τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν στην Κύπρο για να δώσει ώθηση στις συνομιλίες, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα διακοπούν σύντομα, λόγω των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα.
Η αντιπολίτευση
Η αντιπολίτευση, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι καθώς και τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, καλούν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια να υπαναχωρήσει από τις προτάσεις του για την εκ περιτροπής Προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο και την παραμονή 50.000 εποίκων ως βάση συζήτησης. Συμφωνούν, όμως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ότι θα πρέπει να γίνει διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης γιατί οι τουρκικές προτάσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούν λύση συνομοσπονδίας και όχι διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Απάντηση Χριστόφια
και «όχι» Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ως απάντηση στις τουρκικές προτάσεις για τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών υπέβαλε δικές του προτάσεις, οι οποίες είναι στο γράμμα και στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν, τη στιγμή κατά την οποία οι τουρκικές προτάσεις όχι μόνο στηρίζονται στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάν, αλλά και πέραν αυτού, ώστε στη χειρότερη των περιπτώσεων ακόμη και αν οι Τούρκοι υποχωρήσουν, η κατάληξη θα είναι πάνω – κάτω το Σχέδιο Ανάν, όπως αυτό υποβλήθηκε το 2004 και απορρίφθηκε από τους Έλληνες της Κύπρου με ποσοστό της τάξης του 76%. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε την περασμένη Πέμπτη συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, στον οποίο διευκρίνισε ότι οι τουρκικές προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από την πολιτική ηγεσία, διότι ούτως ή άλλως θα απορριφθούν από τον λαό.