XΡΗΜΑτιστήριο

Γυναίκα υπαστυνόμος
σε χρηματιστηριακό σκάνδαλο!
Για επιχειρηματίες, δικηγόρους, δημοσιογράφους, νομικούς και δικαστές, που εμπλέκονταν σε χρηματιστηριακά σκάνδαλα… είχαμε ακούσει, για αστυνομικούς όμως… είναι η πρώτη φορά! Γυναίκα υπαστυνόμος Β που υπηρετεί στη σχολή της Ελληνικής Αστυνομίας φέρεται να πραγματοποιούσε αγοραπωλησίες τίτλων, χωρίς να καταβάλλει το χρηματικό αντίτιμο στις ΑΧΕΠΕΥ Δυναμική, Βοϊλής, Πήγασος, κ.λπ. Εθισμένη στον τζόγο, παίζοντας κυρίως «αέρα», έβγαλε πολλά χρήματα κατά την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών, καρπωνόμενη η ίδια τα κέρδη, ενώ έχασε ακόμη περισσότερα στην πτώση, ζημίες τις οποίες προσπάθησε να φορτώσει σε τρίτους, είτε με απειλές είτε με ψευδείς μηνύσεις είτε με κατάχρηση εξουσίας, χρησιμοποιώντας ακόμη και στοιχεία από τη βάση δεδομένων της υπηρεσίας της, γεγονότα που φαίνεται να της κοστίζουν μια ακόμα ΕΔΕ. Έχουμε συνέχεια..

ΣΔΟΕ ο πολίτης…

>Ε, ρε γλέντια! Από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες μαζεύουν τις πάσης φύσεως αποδείξεις, εκτός από όσες αφορούν πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγορές καταναλωτικών ειδών που λειτουργούν ως τεκμήρια. Φανταστείτε λοιπόν 4 εκατομμύρια Έλληνες να συγκεντρώνουν κατά μέσο όρο 3 αποδείξεις την ημέρα, περίπου 1.000 τον χρόνο, από σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, φούρνους, εστιατόρια, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα ένδυσης, κομμωτήρια, τεχνικούς, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κ.λπ., στη συνέχεια να συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο με τον ΑΦΜ του εμπόρου, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία έκδοσης και το ποσόν της αγοράς, που θα το καταθέτουν στην εφορία προκειμένου να διασταυρώνει τα στοιχεία. Πάντως η σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις είναι αφενός ένας προσχηματικός τρόπος για να μειωθεί δραστικά η φοροδιαφυγή με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις και αφετέρου ένας εκβιασμός του πολίτη για να ξοδέψει, έχει δεν έχει…

> Ρευστά διαθέσιμα, τοποθέτηση σε προθεσµιακές καταθέσεις, αγορά υποτιμημένων ακινήτων, ομολόγων του Ελληνικού Δηµοσίου, εγχώριων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παραγώγων εμπορευμάτων και τίτλων αναδυόμενων αγορών είναι κατά σειρά κάποιες από τις επενδυτικές προτάσεις για το 2010.

> Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται! Τι και αν η Εθνική ΑΧΕ είχε προβεί στην εξαγορά της Π&Κ, προκειμένου να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της, εντούτοις το 2009 την πρώτη θέση στην κατάταξη των χρηματιστηριακών βάσει του τζίρου συναλλαγών κατέλαβε η Eurobank AEΠΕY.

> Μπορεί το φετινό δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου να αγγίζει τα 54 δισ. ευρώ, όμως οι δημοπρασίες του δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν από την αρχή της χρονιάς! Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις κοινοπρακτικές εκδόσεις, με την προϋπόθεση ότι θα έχει διασφαλίσει τα ποσά, προκειμένου από τη μια να αποφύγει το ενδεχόμενο της μη κάλυψής τους και από την άλλη να προλάβει τις όποιες κερδοσκοπικές κινήσεις, που θα πίεζαν προς τα πάνω τα spreads.

> Δεν πρόλαβε καλά καλά να στεγνώσει το μελάνι μας, σχετικά με την κυβερνητική «αφασία» που επικρατεί σε μείζονα ενεργειακά θέματα της χώρας, όπως η αποχώρηση της Duke Energy από την ΕΠΑ Αττικής, και ο κ. Λαφαζάνης ερωτά τη Βουλή, «μάλλον ρητορικά», γιατί το Δημόσιο (μέσω ΔΕΠΑ και ATEbank) δείχνει απροθυμία να προχωρήσει στην απόκτηση του μετοχικού ποσοστού που προτίθεται να εγκαταλείψει η αλλοδαπή εταιρεία.

> Το θέμα έχει πολύ ζουμί! Πόσες από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους εισηγμένες επιχειρήσεις, υλοποιούνται από τους βασικούς τους μετόχους χωρίς την προκήρυξη ανοιχτών διαγωνισμών; Σε πόσες εξ αυτών τα τιμήματα των συναλλαγών διαφέρουν κατά πολύ από αυτά που επισήμως εμφανίζονται;

> Αμπελοφιλοσοφίες από ορισμένα «ποντίκια που εγκαταλείπουν πρώτα το αρχοντικό του οποίου τα κελάρια έχουν αδειάσει»! Ο «σεμνός υπηρέτης» των τραπεζών, ο πολυθεσίτης και παχυλά αμειβόμενος πρόεδρος του ΧΑ Σπ. Kαπράλος έβγαλε τον χρησμό του. «Οι Έλληνες ζούσαμε τα τελευταία χρόνια σε μια “επιδοτούμενη” ευημερία, η οποία όμως βασιζόταν στα κοινοτικά κονδύλια και τον υπέρμετρο δανεισμό».

> Σανίδα σωτηρίας στην κρίση αναζητούν οι έμποροι, που κινούνται ήδη στους ρυθμούς των εκπτώσεων χωρίς να περιμένουν την επίσημη έναρξή τους. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα καλούν τους πελάτες τους σε προκρατήσεις έναντι μικρής προκαταβολής, ενώ τα μικρότερα ρίχνουν τις τιμές στο ταμείο.

> Ανεξάρτητα από το εάν τα εγχώρια πρατήρια έχουν αποθέματα! Το αλαλούμ των υπουργικών αποφάσεων, το κουτσούρεμα των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και η ανυπαρξία ελέγχων από τα αρμόδια όργανα οδήγησαν στην «αυτόματη» μετακύλιση των αυξήσεων των διεθνών τιμών των καυσίμων στα εγχώρια προϊόντα.

> Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες! Περισσότερες από κάθε άλλη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, ήταν οι εισηγμένες επιχειρήσεις, που είτε δεν προχώρησαν σε διανομή μερίσματος είτε εμφάνισαν μερισματικές αποδόσεις χαμηλότερες από τους μέσους όρους της αγοράς.

> «Καλημέρα ΠΑΣΟΚ… Καληνύχτα Ελλάδα»! Για να δούμε αν μετά τις διοικητικές αλλαγές στον ΟΠΑΠ, αναθερμανθούν τα σενάρια περί συγχώνευσης με τον βασικό του προμηθευτή… την Ιντραλότ; Γιατί όμως ο ημικρατικός οργανισμός να αγοράσει μία ιδιωτική εταιρεία που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά από τη σύμβαση που είχε υπογράψει με αυτόν;

> «Οι μεταχρονολογημένες επιταγές των συντεχνιών… σε κοινή θέα»! Στις μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της κυβέρνησης, για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας Μπολκενστάιν και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, επί του παρόντος φαίνεται να μην εμπίπτουν οι συμβολαιογράφοι και οι οδηγοί ταξί. Γιατί άραγε;

> «Είναι πολλά τα λεφτά, πατριώτη»! Δεν είναι αυτή καθαυτή η κατάχρηση ενός χρηματικού ποσού από υπάλληλο του λογιστηρίου της Forthnet, είναι που παρά τους υποτιθέμενους αυστηρούς κανόνες εσωτερικής και εξωτερικής εποπτείας, η διοίκηση μιας ακόμη εισηγμένης «πιάστηκε κοιμώμενη».

> Με καζάνι που βράζει μοιάζει η ελληνική αγορά ιδιωτικής ασφάλισης! Τρεις μήνες μετά τα «λουκέτα» σε πέντε ασφαλιστικές εταιρείες και η Επιτροπή Εποπτείας φαίνεται να είναι έτοιμη να αναστείλει άλλες 2 άδειες λειτουργίας εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα φερεγγυότητας.

> Τέρμα με τις «επικοινωνιακές πιρουέτες»! Θεωρώ ότι το κράτος είναι αφερέγγυο. Εάν γνώριζα τον εμπαιγμό και την καθυστέρηση, δεν θα πήγαινα το παλαιό μου αυτοκίνητο για απόσυρση ούτε θα έμπαινα στη διαδικασία να αγοράσω άλλο. Τέτοιες πρακτικές δεν πρόκειται να ξεχαστούν, θα απαντηθούν… στην κάλπη.

> Αποτελούν τον αδύναμο κρίκο! Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης με αύξηση της μαζικής ανεργίας, με χειροτέρευση των εργασιακών τους σχέσεων, με μείωση ή πάγωμα των εισοδημάτων τους και των δημόσιων κοινωνικών παροχών.

> Με βιογραφικό και αυτός… φυσικά! Αφού «τα πήγε τόσο καλά» στην προεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και στην αντιπροεδρία της εισηγμένης εταιρείας Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες, αναμένεται να αναλάβει σύντομα θέση ειδικού συμβούλου σε υπουργείο. Περί του κ. Παναγιώτη Αλεξάκη ο λόγος.

> Στις ΔΕΚΟ… οι περισσότεροι «χαραμοφάηδες»! Πόσα από τα «golden boys» της «γαλάζιας διακυβέρνησης» έχουν ρίξει ήδη τα δίχτυα τους, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις υψηλές αμοιβές, τα παχυλά bonus και τις μεγάλες αποζημιώσεις;

> Αν και αυτό δεν είναι απόδειξη παταγώδους αποτυχίας, τότε τι άλλο είναι; Ο υπερυπουργός Παπακωνσταντίνου, υπό την πίεση των αγορών και τον κίνδυνο να απορριφθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αποφάσισε να βάλει την ουρά στα σκέλια, επιταχύνοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή κατά ένα έτος με πρόσθετα φορολογικά μέτρα, ενώ για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους επέλεξε να χρεώσει την καθυστέρηση στη «διαδρομή» Υπουργικού Συμβουλίου – Βουλής – Ecofin.

> Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το ‘φαγε και ο γάιδαρος! Από το εάν θα λυθούν οι εκκρεμότητες με τους φόρους, από την τακτοποίηση ή μη των ημιυπαίθριων και από το άνοιγμα της στρόφιγγας των δανείων θα εξαρτηθεί τόσο ο αριθμός των αγοραπωλησιών, όσο και η πορεία των τιμών των κατοικιών στην Ελλάδα.

> Και όμως… Καμία από τις πολλές υποτιθέμενες αρμόδιες εποπτικές αρχές της χώρας δεν τόλμησε να την ελέγξει! Από τους επιμέρους τίτλους τη μεγαλύτερη διακύμανση εντός 2009 παρουσίασε η Μπάμπης Βωβός, αγγίζοντας περίπου το 195%, με απόδοση πάνω από 100% που υπολείπεται πλέον κατά πολύ τόσο από τα χαμηλά όσο και από τα υψηλά του.

> Μπορεί σήμερα στην κυβέρνηση να κυριαρχούν «οι διορισμένοι της βασιλικής αυλής», όμως υπάρχουν και οι πολιτικοί που έδωσαν τα πάντα στον αγώνα για την αλλαγή… Καλό θα ήταν λοιπόν να στηρίζονται αναλόγως! Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας αναμένεται «να παλέψει» με μια σειρά από πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τη στήριξη της επενδυτικής ζήτησης, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή.

> Κάθε πέρσι και καλύτερα! Στο τέλος του 2009 το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε με 12 λιγότερες εταιρείες, λόγω συγχωνεύσεων, διαγραφών ή δημοσίων προτάσεων, περιορίζοντας έτσι τον αριθμό που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στις 283.

> Λιτότητα… α λα καρτ! Μπορεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της σφιχτής οικονομικής πολιτικής να έχει θέσει στόχο τη μείωση των μελών στα διοικητικά συμβούλια των οργανισμών, υπηρεσιών και εταιρειών που εποπτεύει, όμως η πρόσφατα διορισμένη διοίκηση της Εθνικής, με άλλοθι τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης αναμένεται να «προτείνει» στη γενική συνέλευση των μετόχων την αύξησή τους από 7 σε 13.

> Ως έτοιμη από καιρό… η Deutsche Telekom! Αν το ποσοστό του Δημοσίου στον ΟΤΕ υποχωρήσει κάτω από το 5% του μετοχικού του κεφαλαίου, τότε χάνει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο σε ζητήματα όπως η μεταφορά έδρας του οργανισμού, η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων και ο εταιρικός μετασχηματισμός.

> Για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα… χωρίς εμένα! Την περίοδο αυτή εξελίσσεται μια απίστευτη συμπαιγνία μεταξύ Πολιτείας, επιχειρήσεων και συνδικάτων, οι οποίοι επιχειρούν από κοινού να διασφαλίσουν τα δικά τους «ώριμα» επαγγελματικά δικαιώματα, κληροδοτώντας το κόστος στις επόμενες γενιές ασφαλισμένων.

> «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»; Παρά τις προ μηνών δηλώσεις του προέδρου της και τα φορολογικά οφέλη που ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, η αλλοδαπή εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης καθυστέρησε πολύ να ανακοινώσει τη συγχώνευσή της με τις εγχώριες θυγατρικές της, γεγονός που σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τη δανείστρια τράπεζα και τους βασικούς της μετόχους.

> Έχουν άδικο λοιπόν οι δανειολήπτες που δεν ξέρουν αν θα πρέπει να γελάνε ή να κλαίνε; Ποιο είναι τελικά το ύψος των επιπλέον εσόδων που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες από τις χρεώσεις οι οποίες έχουν κριθεί παράνομες στις δικαστικές αίθουσες;

> Δεν μπορούν να έχουν και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο! Υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να δώσουν οι ελληνικές τράπεζες για τις καταθέσεις προθεσμίας, γεγονός που αντανακλά τις συνθήκες αυξημένου κόστους χρηματοδότησης των εργασιών τους, από τη σταδιακή αντικατάσταση της φθηνής ρευστότητας που αντλούν από την ΕΚΤ, τη μεταφορά καταθέσεων στο εξωτερικό και τα αυξημένα spreads των ελληνικών ομολόγων.

> Άλλα υπολογίζουν και άλλα θα εισπράξουν! Η φορολόγηση των μερισμάτων στην κλίμακα εισοδήματος υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη των συναλλαγών με υπεράκτιες εταιρείες εκτιμάται ότι θα βάλει στα ταμεία του Δημοσίου τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

> Με την ανοχή, για να μην πούμε τη συνενοχή και των δύο κομμάτων εξουσίας! Με αργά αλλά σταθερά βήματα προχωρά η μεταβίβαση των εγχώριων θυγατρικών της Εμπορικής προς τις αντίστοιχες εταιρείες παραγωγής και διαχείρισης προϊόντων της «μητρικής» Credit Agricole SA, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους έλληνες εργαζομένους της και την οικονομία μας γενικότερα. Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και το πρόσφατο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τους διευθυντές της, λίγο πριν από την πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης για την απόσυρση των μετοχών από το Χρηματιστήριο.

> Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της δεκαετίας που πέρασε για τη χώρα, δεν ήταν άλλο από την ένταξή της στην ζώνη του ευρώ! Τα θετικά πολλά, καθώς εάν δεν είχαμε μπει τότε, σήμερα, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, με δεδομένη την παθογένεια της οικονομίας, είναι πιθανόν να ζούσαμε «τριτοκοσμικά». Στον αντίποδα υπήρξαν και αρνητικά, γιατί η είσοδός μας έγινε βιαστικά, απροετοίμαστα, αναδιοργάνωτα, με αποτέλεσμα η αισχροκέρδεια να εκτιναχθεί στα ύψη και η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

> Δεν θα είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια κυβέρνηση εκλέγεται με διαφορετικό πρόγραμμα από αυτό που υλοποιεί στη συνέχεια… Απλώς τη συγκεκριμένη περίοδο δεν υπάρχουν οι αντοχές των πολιτών! Αλήθεια ποιο είναι τελικά το ύψος των ιδιωτικοποιήσεων; Είναι δυνατόν να προηγείται η διαρροή του ποσού είσπραξης και να αποφασίζεται μετά το ποια φιλέτα θα ξεπουληθούν;

> Αποτελεί δείγμα γραφής… που φανερώνει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης! Τι και αν οι τράπεζες «διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους» ότι επαναδιαπραγματεύονταν την αποπληρωμή των οφειλών των πελατών τους, τι και αν το αρμόδιο οικονομικό υπουργείο φορούσε το φιλολαϊκό του προσωπείο «γέρνοντας» υπέρ των δανειοληπτών, εντούτοις οι διαταγές πληρωμής κατά την προηγούμενη χρονιά σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο.

> Το έργο το έχουμε… ξαναδεί! Μετά τις αλλαγές στη Διεύθυνση Εσωτερικής Επιθεώρησης της ΑΤΕbank, αναμένουμε τους ελέγχους για 1) τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις αναχρηματοδοτήσεις δανείων από το συμβούλιο χορηγήσεων, 2) τους όρους με τους οποίους διεξήχθησαν οι μεγάλοι διαγωνισμοί της ATE Τεχνικής Πληροφορικής σχετικά με τις επιγραφές των καταστημάτων, τις τηλεοράσεις πλάσμα, τις αγοραπωλησίες ακινήτων και 3) τις ευθύνες των νομικών συμβούλων της ATE AΧΕΠΕΥ που έχουν να κάνουν με τις ενιαύσιες παραγραφές χρεών πελατών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

> Η πορεία του δολαρίου αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην αγορά συναλλάγματος, αλλά συνολικά στις επενδύσεις, επηρεάζοντας καταλυτικά και τις μετοχικές αγορές, που την τελευταία δεκαετία ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία.

*

δΜεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις, κ. Μπιρμπίλη! Με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τι μέλλει γενέσθαι; Θα πληρώνονται, ναι ή όχι;

δΑρκεί να ανήκεις στο περιβάλλον του ΓΑΠ! Αλήθεια ποια η σχέση του νυν προέδρου της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, Δ. Μπράτσου, με τον πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Συνεταιριστικής Εταιρείας Διαφημίσεων και Δημοσίων Σχέσεων; Θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι, με τα έργα και τις ημέρες στη δεύτερη εταιρεία…

δΣεμνά και ταπεινά, νόμιμα και ηθικά! Είναι δυνατόν από τη μια ο αρμόδιος υπουργός να εξαγγέλλει μειώσεις στις τιμές των διοδίων και επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησής τους και από την άλλη να τοποθετεί σε καίρια πόστα του κρατικού μηχανισμού τους εκλεκτούς των μεγαλοεργολάβων που υπηρετούν αλλότρια συμφέροντα;


Σχολιάστε εδώ