«Ψυγείο» και «απόρριψη» κειμένων
Για λογοκρισία, εμμέσως, και για «ψυγείο» συντακτών κάνουν λόγο σε κείμενό τους συντάκτες της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», μιλώντας για τα προβλήματα της εφημερίδας. Οι δημοσιογράφοι αναφέρουν «παρεμβάσεις» και τελικά κείμενα που δημοσιεύονται χωρίς να τους εκφράζουν πάντα κατά εκατό τοις εκατό. Η επιστολή συντάχθηκε περίπου είκοσι ημέρες πριν από την κρίση και τα κυριότερα αποσπάσματα έχουν ως εξής:
1. «Πολλά ρεπορτάζ που ενοχλούν την εξουσία (πολιτική και οικονομική) είτε απορρίπτονται εκ των προτέρων όταν προτείνονται, είτε απαξιώνονται, είτε μπαίνουν στο συρτάρι, είτε ψαλιδίζονται και γίνονται άνευρα».
2. «Το τελικό κείμενο που δημοσιεύεται με την υπογραφή μας δεν μας εκφράζει πάντα 100%. Επιπλέον, δεν έχουμε πάντα τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις παρεμβάσεις που γίνονται, παρά μόνο μετά τη δημοσίευση».
3. «Δεν αξιοποιούνται όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν συντάκτες πολλών ταχυτήτων. Δεν υπάρχουν καθαροί και κοινοί κανόνες για όλους».
4. «Κατά περιόδους ορισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει «στο ψυγείο» και συμπεραίνουν ότι αυτό σχετίζεται με διαμαρτυρίες ή κριτική που έχουν ασκήσει επί των θεμάτων. Και, όπως γνωρίζουμε όλοι, το «πάγωμα» ενός συντάκτη συνεπάγεται απαξίωσή του στις δημοσιογραφικές πηγές και ουσιαστικά την επαγγελματική ακύρωσή του».
5. «Υπάρχουν άλλοι που νιώθουν έντονα πως επί χρόνια και συστηματικά καταπατάται η επαγγελματική και προσωπική τους αξιοπρέπεια. Ακόμη και όσοι από εμάς δεν το έχουν ζήσει τόσο έντονα οι ίδιοι, το έχουν δει να συμβαίνει σε συναδέλφους τους».
6. «Συχνά η πίστη του συντάκτη για το ρεπορτάζ του και η υποστήριξη της αξίας αυτού του ρεπορτάζ χαρακτηρίζεται εμμονική, ενώ ο ίδιος προσβάλλεται».
7. «Πολλοί έχουν υποστεί ψυχολογική βία. Την ίδια που υπέστησαν και συνάδελφοί μας που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τα τελευταία χρόνια χωρίς να μιλήσουν γι’ αυτό. Κι αυτό γιατί όσοι προσπάθησαν να πουν κάποια κουβέντα είδαν την πόρτα της εξόδου».
8. «Οι συντάκτες δεν συμμετέχουμε στις επιλογές επί του δημοσιογραφικού περιεχομένου, που θα μπορούσαν να είναι συμμετοχικές και γόνιμες για την εφημερίδα».
Σημείωση: Και οι δύο επιστολές δημοσιεύονται αυτούσιες στο www.typologies.gr.