Χάνουν τη λάμψη τους τα Φώτα…

Και βέβαια η απουσία του πρωθυπουργού, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου της Βουλής… που τους αναπλήρωναν τα… τσικό.

// Ο… χαμός όμως έγινε με τις γλάστρες που είχαν τοποθετήσει τα συνεργεία του δήμου το πρωί των Θεοφανίων στη νησίδα της Ακτής Μιαούλη, απ’ όπου θα περνούσαν οι επίσημοι για να πάνε στην εξέδρα, προφανώς για διακόσμηση. Μετά το πέρας της τελετής εκατοντάδες θεατές ξεχύθηκαν στη νησίδα και έδωσαν… πραγματική μάχη για να εξασφαλίσουν μία γλάστρα! Οι επίσημοι, που μόλις είχαν περάσει για να φύγουν, έβλεπαν το… πλιάτσικο εκστατικοί και γύρευε τι θα έβαλαν στο μυαλό τους γι’ αυτόν τον κόσμο. Κρίμα!

// Μετά το τέλος της τελετής ο δήμαρχος παρέθεσε γεύμα στους επισήμους στον Ναυτικό Όμιλο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πήγε και η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη πήγε για λίγο και έφυγε στα γρήγορα. Γενικά στο γεύμα η προσέλευση ήταν μικρότερη από πέρυσι, ίσως γιατί ο καιρός ήταν καλός και οι περισσότεροι προτίμησαν τις κοντινές εκδρομές από τις τελετές. Γιατί και στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων τόσο οι επίσημοι όσο και ο κόσμος ήταν αισθητά λιγότεροι από πέρυσι. Πιο πλήρης ήταν η εκπροσώπηση της Εκκλησίας αφού παρέστησαν τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όσο και ο Μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ. Επίσης είδαμε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Μπεντενιώτη και Δημ. Καρύδη, του ΛΑΟΣ Βαΐτση Αποστολάτο, ορισμένους αντιδημάρχους, τους προέδρους των δημοτικών επιχειρήσεων, τους προέδρους των Διαμερισμάτων και από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης μόνο τον Γ. Δαβάκη και τη Λίτσα Καλαγιά. Ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας του δήμου Γ. Οικονομόπουλος, καθώς και όλη η οικογένεια του δημάρχου, δηλαδή η σύζυγός του Μάσα, τα παιδιά τους και οι γονείς του, με τη μητέρα του φανερά καταβεβλημένη λόγω της πρόσφατης περιπέτειας της υγείας της. Από τους βουλευτές της ΝΔ, νυν και πρώην, που ήταν στην τελετή στο Λιμάνι (Β. Μιχαλολιάκος, Π. Μελάς, Τ. Νεράντζης και Γ. Τραγάκης), στο γεύμα δεν πήγε κανένας. Προτίμησαν τα… ουζάκια στην πλατεία…

// Συμπερασματικά να πούμε ότι η τελετή του αγιασμού των υδάτων χρόνο με τον χρόνο απαξιώνεται. Όλο και λιγότεροι πολιτικοί, όλο και λιγότεροι επίσημοι κατεβαίνουν στον Πειραιά. Το αίσθημα φέτος ήταν ότι η τελετή έχει ατονήσει. Μόνον η Εκκλησία «κρατάει» ζωηρά το ενδιαφέρον των πιστών και δίνει τη δέουσα σημασία στον εορτασμό, αφού σχεδόν ποτέ δεν έχει λείψει ο Αρχιεπίσκοπος και φυσικά η ηγεσία της πειραϊκής Εκκλησίας. Αν πάντως ακολουθηθεί αυτή η φθίνουσα πορεία, σε λίγα χρόνια ο εορτασμός θα αποτελεί μια τοπική εκδήλωση ήσσονος σημασίας. Και η παράδοση του Πειραιά, για τον οποίο τα Θεοφάνια αποτελούν την ετήσια προβολή του στο πανελλήνιο και την αναγνώρισή του ως πρώτου λιμανιού της χώρας, θα σβήσει. Ας αναλογιστούν λοιπόν τις ευθύνες τους εκείνοι οι Πειραιώτες που βρίσκονται κοντά στις πολιτικές ηγεσίες και ας σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο. Τα Θεοφάνια δεν είναι μόνον παράδοση και ουσία για τον Πειραιά, είναι θεσμός για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Ας μην τα αφήσουμε να γίνουν… πανηγυράκι και να απαξιωθούν. Γιατί έτσι απαξιώνουμε την ίδια μας την ύπαρξη ως έθνος…

***

// Εντυπωσιακή ήταν η γιορτή που διοργάνωσε ο δήμαρχος Πειραιά Π. Φασούλας για την κοπή της πίτας, το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς στο γραφείο του, που θα λειτουργεί στο νεοκλασικό κτίριο των οδών Κανθάρου και Ηρώων Πολυτεχνείου. Το κτίριο αυτό αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων και θα αποτελεί το ιστορικό δημαρχείο του Πειραιά, εκείνο δηλαδή στο οποίο θα γίνονται οι τελετές, οι υποδοχές επισήμων κ.λπ. Θα λειτουργεί, όπως λένε οι αρμόδιοι, όπως το παλαιό Δημαρχείο των Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά. Στην κοπή της πίτας όπου παρά την αργία σημειώθηκε κοσμοσυρροή, ο δήμαρχος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε και στο θέμα των σκουπιδιών, το οποίο είχαμε θίξει και εμείς την προηγούμενη Κυριακή, και τόνισε την αναξιοπιστία των εργαζομένων που, παρά τις υποσχέσεις τους, βύθισαν τα Χριστούγεννα την πόλη στα… σκουπίδια.

// Υπάρχει μια πλατεία, η πλατεία Νίκης, δίπλα στο Νοσοκομείο Μεταξά, η οποία ανήκει κατά το ήμισυ στον δήμο και κατά το υπόλοιπο ήμισυ στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η έκταση που ανήκει στον δήμο συντηρείται, αλλά η υπόλοιπη έχει πνιγεί στην πυκνή βλάστηση και τα σκουπίδια. Οι περίοικοι δεν μπορούν να ζήσουν πλέον δίπλα σ’ αυτήν τη… χαβούζα και απηύθυναν έκκληση προς κάθε αρμόδιο να δώσει λύση.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία υποστηρίζει πως δεν έχει επαρκές προσωπικό για να διαθέσει προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος και ταυτόχρονα απαγορεύει την παρέμβαση άλλων συνεργείων από ιδιώτες ή από τον δήμο. Έτσι η κατάσταση παραμένει αφόρητη και, το χειρότερο, χωρίς προοπτική αντιμετώπισης.

// Μεγάλη υπόθεση για την Καλλίπολη είναι ένα μικρό εκκλησάκι, ελάχιστα γνωστό, όπου γίνεται σημαντικότατο έργο. Ένας αρχιμανδρίτης μόνος του, εξαιρετικός επιστήμονας, γλωσσομαθής αλλά αφιερωμένος στην ενορία του, ο πατήρ Χρυσόστομος, κάνει… «θαύματα»! Τι ομιλίες, τι αγρυπνίες, τι αγιασμούς, τι ευχέλαια, τι κατηχητικά, τι κύκλους μελέτης της Αγίας Γραφής… και τι δεν κάνει. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει καθιερώσει να μοιράζει καθημερινά 85 μερίδες φαγητού σε άπορους, άσχετα αν είναι Έλληνες ή ξένοι, χριστιανοί ή αλλόθρησκοι, τις οποίες μεριμνά να στέλνει ο ίδιος σε όσους δεν μπορούν να πάνε στον ναό να τις παραλάβουν! Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στον ιερωμένο όσο και στον Μητροπολίτη Πειραιά που τον επέλεξε.

// Με τους εργαζόμενους και τους ασθενείς του Νοσοκομείου «Σωτηρία», στο οποίο είναι πρόεδρος, έκανε Πρωτοχρονιά ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά και πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Δαβάκης. Αμέσως μετά επισκέφτηκε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του νοσοκομείου που βρίσκεται στον Σταθμό Λαρίσης, τον Ξενώνα Βραχείας Παραμονής στον Άγιο Νικόλαο και το Κέντρο Υγείας Καλυβίων που κι αυτά διοικητικά ανήκουν στο «Σωτηρία».

// Εκδήλωση με την ευκαιρία της ονομαστικής του γιορτής οργάνωσε την Πέμπτη το βράδυ, στο κέντρο «Shisa» στο Λιμάνι, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Βουτσινάς. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή καθώς από το μαγαζί πέρασαν από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί (!) πάνω από 400 άτομα. Μεταξύ των επώνυμων που τίμησαν τη γιορτή του Γ. Βουτσινά ήταν ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και τ. πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γ. Παπανικολάου, ο τ. περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων, οι πρώην βουλευτές Π. Μελάς και Π. Μαντούβαλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κ. Ρεσβάνης, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και άλλοι.


Σχολιάστε εδώ