Το μήνυμα των Θεοφανίων

Κύριε Διευθυντά,
Κατά την ημέρα των Θεοφανίων όλος ο κόσμος ανακαινίζεται και γίνεται μέτοχος της αγιότητος του Θεού. Την ίδια όμως αυτή ημέρα ο Χριστός μπαίνει στον δρόμο του Γολγοθά.
Δεν είχε ανάγκη ο Θεός να καθαρθεί από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή, αλλά τα νερά αυτά που βάπτισαν τόσους αμαρτωλούς έπρεπε να καθαρθούν. Βαπτίστηκε ο Χριστός και πήρε επάνω του την αμαρτία του κόσμου. Έρχεται αθάνατος κατά την ανθρώπινη και θεία φύση του και ταυτόχρονα ενδύεται την αμαρτία του κόσμου. Είναι το πρώτο βήμα που οδηγεί στον Γολγοθά. Αυτήν την ημέρα μένουμε έκθαμβοι από την αγάπη του Θεού. Το αποκορύφωμα θα συμβεί στον Γολγοθά όταν θα πει: «Θεέ μου, Θεέ μου, ίνα τι με εγκατέλιπες;». Αυτή είναι μια στιγμή κατά την οποία ο Θεός, καθώς ήταν μαζί και άνθρωπος και ακριβώς επειδή μετέσχε της μοίρας της ανθρωπότητας, θα χάσει την επικοινωνία με τον πατέρα Του. Αυτή είναι η υπέρτατη πράξη της θείας αγάπης.
Με τα Θεοφάνια μας καλεί να σηκώσουμε ο ένας το φορτίο του άλλου, στη ζωή και στον θάνατο. Ας μάθουμε να αγαπάμε. Αυτό είναι το πρώτο μάθημα του Χριστού καθώς με τα Θεοφάνια ξεκινάει τη διακονία Του.
Βασίλης Γιαννάκοβας


Σχολιάστε εδώ