Τις… κινήσεις του ΠΑΜΕ περιμένει η ΓΣΕΕ

Το ΠΑΜΕ απορρίπτει κατηγορίες για διασπαστική κίνηση με τη δημιουργία των κλαδικών συνδικάτων, στην οποία πρωτοστατεί, και ο κ. Πέρρος υπενθυμίζει ότι η ίδια η ΓΣΕΕ έχει προχωρήσει στην ίδρυση Ομοσπονδιών, στο πρόσφατο παρελθόν. Η επιτυχία της κινητοποίησης της 17ης Δεκεμβρίου αποτελεί για το ΠΑΜΕ αφετηρία για συνέχιση των δυναμικών αντιδράσεων απέναντι στις κυβερνητικές οικονομικές και κοινωνικές επιλογές και για προβολή και προώθηση του διεκδικητικού πλαισίου των εργαζομένων, καθώς εκτιμά ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ πρωτίστως και μετά της ΑΔΕΔΥ ασκούν κυβερνητικό-εργοδοτικό συνδικαλισμό και δεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Συνδικαλιστικά στελέχη από άλλους ιδεολογικούς χώρους, όπως και κυβερνητικοί παράγοντες, θεωρούν ότι το ΠΑΜΕ με τη δημιουργία κλαδικών συνδικάτων λειτουργεί ως «παράλληλη ΓΣΕΕ» και προετοιμάζει το έδαφος, όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, να προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστής συνομοσπονδίας, προοπτική που -σε αυτήν τουλάχιστον τη φάση- αποκλείουν κατηγορηματικά κορυφαία στελέχη του ΠΑΜΕ. Από την άλλη, συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων προβλέπουν ότι μόλις λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης, το ΠΑΜΕ θα αποχωρήσει αμέσως από τη ΓΣΕΕ και θα συγκροτήσει τη δική του συνομοσπονδία.
Αν δικαιωθούν οι προβλέψεις συνδικαλιστικών και κυβερνητικών παραγόντων για τους σχεδιασμούς του ΠΑΜΕ (που όλο και πιο συχνά απαξιώνει την ηγεσία της ΓΣΕΕ και της επιτίθεται) τότε θα καταστεί προβληματική η λειτουργία της Συνομοσπονδίας, καθώς θα μεταβληθούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων. Με αποχώρηση του ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΚΕ από το 45% που σήμερα «κατέχει» στο συνδικαλιστικό κίνημα θα εκτοξευθεί στο 75%, οπότε περίπου θα ακυρωθεί τόσο η παρουσία της ΔΑΚΕ όσο και της Αυτ. Παρέμβασης, με συνέπεια τη δημιουργία μιας νέας μορφής αδιεξόδου που πιθανότατα θα λυθεί με την «εξώθηση» όλων στην ίδρυση ξεχωριστών συνομοσπονδιών, σε καθαρή ιδεολογική βάση.
Η δυνατότητα του ΠΑΜΕ για κινητοποίηση των μελών του οποιαδήποτε στιγμή, και αν το αποφασίσει, του χαρίζει «προβάδισμα» έναντι των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων, και αν η ΓΣΕΕ δεν επιδείξει γρήγορα αντανακλαστικά προκειμένου να αφήσει τις γραφειοκρατικές λειτουργίες και να πρωτοστατήσει πειστικά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, τότε είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει συνδικαλιστικά το ΠΑΜΕ και στη ΓΣΕΕ να παραμείνει η σφραγίδα.


Σχολιάστε εδώ