Σοκ στον ΣΥΝ από την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ!

Ο Φ. Κουβέλης πρότεινε να υπάρξει συνεργασία του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους στον δήμο και τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, ενώ κάποια στελέχη της «Πτέρυγας» δεν απέκλειαν τη συνεργασία ακόμα και στον δήμο και την υπερνομαρχία της Αθήνας, πυροδοτώντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του ΣΥΝ και δοκιμάζοντας τις αντοχές των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν τέτοιου είδους προτάσεις ως αιτία πολέμου. Μπορεί η ηγεσία του ΣΥΝ να απέρριψε την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας, όμως η αντίδρασή της διατυπώθηκε σε ήπιους σχετικά τόνους, με την επισήμανση ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια τέτοιου είδους συνεργασία. Αντίθετα, στελέχη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυβαν την οργή τους, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις τους ότι τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας λειτουργούν ως η «πέμπτη φάλαγγα του ΠΑΣΟΚ» μέσα στον ΣΥΝ.
Από τη μεριά τους τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας θεωρούν ότι η πρότασή τους για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους στις επικείμενες δημοτικές εκλογές εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική τους πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας, κάτι που όπως λένε αποτελούσε πάγια στρατηγική της ανανεωτικής Aριστεράς εδώ και χρόνια. Τονίζουν δε ότι αυτή πρέπει να είναι η πολιτική του ΣΥΝ προκειμένου το κόμμα να δείχνει στην κοινωνία ότι διαθέτει εναλλακτική πρόταση και δεν αποτελεί ένα «αριστερίστικο κόμμα» που το σέρνουν από τη μύτη οι διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που καμία σχέση δεν έχουν με την ιστορία και τη διαδρομή της ανανεωτικής Aριστεράς. Τελικά, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ υιοθέτησε κατά το ήμισυ την πρόταση της Ανανεωτικής Πτέρυγας και αποφάσισε άνοιγμα του κόμματος στους Οικολόγους εν όψει των δημοτικών εκλογών. Προς τούτο θα επιδιώξει συνάντηση με τους Οικολόγους Πράσινους προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες μιας πλατιάς συνεργασίας της «Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Αριστεράς» με πολίτες και κινήματα που βρέθηκαν απέναντι από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές «δημοτικών αρχών του δικομματισμού». Μάλιστα η πρόταση συνεργασίας της Πολιτικής Γραμματείας –κατά πλειοψηφία– εξειδικεύεται για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, με την επισήμανση ότι πρέπει να ξεκινήσει «από τα κάτω» μια συζήτηση με τους Οικολόγους Πράσινους στην προοπτική μιας συμφωνίας που θα πηγαίνει «κόντρα στον δικομματισμό». Επίσης, σε μια προσπάθεια να φανεί και σε συμβολικό επίπεδο η αποστασιοποίηση του ΣΥΝ από τις κεντρικές επιλογές του δικομματισμού αποφασίστηκε –επίσης κατά πλειοψηφία– το κόμμα, στην εκλογή από τη Βουλή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην ψηφίσει τον Κ. Παπούλια, αλλά να προτείνει μια ιστορική προσωπικότητα της Αριστεράς.
Διαφωνεί το ΔΗΚΚΙ
Αρνητική θέση παίρνει το ΔΗΚΚΙ στην προοπτική συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ καθώς –όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του– δεν είναι δυνατόν να υποταχθεί ένας αριστερός σχηματισμός στον «κοινωνικό μεσαίωνα» που μας οδηγεί η κυβέρνηση.
«Οι δηλώσεις Κουβέλη περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο δήμο στις προσεχείς τοπικές εκλογές δημιουργούν σύγχυση και δυσχεραίνουν την προσπάθεια δημιουργίας μιας αναγκαίας ευρύτερης συμμαχίας της Αριστεράς και του συνεπή σοσιαλιστικού – προοδευτικού χώρου για την αναχαίτιση και ανατροπή του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού και μια άλλη –ριζικά διαφορετική– πορεία της χώρας. Όπως άλλωστε –από πριν από τις εκλογές– με σαφήνεια επισημαίνει στις αποφάσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει την ίδια κοινωνικά ανάλγητη και οικονομικά αδιέξοδη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που με απόλυτη συνέπεια εφάρμοσε η ΝΔ».


Σχολιάστε εδώ