Παραδοχή Χριστόφια: Δεν είμαστε κοντά σε λύση!

Οι τοποθετήσεις του κύπριου Προέδρου έγιναν με αφορμή τις επικείμενες εντατικές συνομιλίες του Ιανουαρίου. Οι εντατικές συνομιλίες ήταν έμπνευση των Βρετανών, οι οποίοι είχαν οργανώσει την όλη διαδικασία χωρίς να υπάρχει το ανάλογο θετικό κλίμα. Όπως είχε γράψει το «Παρόν», στόχος των Βρετανών ήταν η διάσωση Ταλάτ εν όψει «εκλογών» στα κατεχόμενα αφού φαίνεται ότι τον προσεχή Απρίλιο νέος «Πρόεδρος» των κατεχόμενων θα είναι ο Ντερβίς Έρογλου.
Τα όσα έγραφε το «Παρόν» επιβεβαιώνονται μέσα από τις συγκρούσεις του κομματικού συστήματος της Κύπρου. Οι Βρετανοί προσδοκούν όπως επιτύχουν, μέσω των εντατικών, σύγκλιση επί των θεμάτων διακυβέρνησης, οικονομίας και Ευρώπης για να εμφανίσουν πρόοδο στο Κυπριακό και να κερδίσει έδαφος ο Ταλάτ.
Οι Τούρκοι πάντως, μέσα από τις μέχρι τώρα προτάσεις τους, επιδιώκουν λύση συνομοσπονδίας στη βάση των δύο συνιδρυτικών κρατών.
Οι γενναιόδωρες προσφορές του Προέδρου Χριστόφια δεν εκλαμβάνονται ως χειρονομία καλής θελήσεως, αλλά ως αδυναμία.
Στην Κύπρο υπάρχουν φωνές που κατηγορούν τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι θα έπρεπε να διευκρινίσει προ καιρού και ειδικώς στην ΕΕ ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται κοντά σε λύση, όπως η Τουρκία ισχυριζόταν προκειμένου να δημιουργεί κίβδηλο κλίμα για τη θετική στάση της στο Κυπριακό και να φύγει -όπως και έγινε- από το ραντεβού του περασμένου Δεκεμβρίου αλώβητη.


Σχολιάστε εδώ