ΟΑΕΕ: Πάνω από 1 δισ. ευρώ η εισφοροδιαφυγή το 2009!

Με δέσμη πρωτοβουλιών, πρωτοποριακών για ασφαλιστικό φορέα, μπαίνουν στο στόχαστρο του ΟΑΕΕ η υψηλή εισφοροδιαφυγή, οι υψηλές ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η έλλειψη προσωπικού και οι δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού ιδιαίτερα σημαντική είναι η απόφασή του για την ένταξη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ επαγγελματιών (σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων) όπου επικρατούσε ένα «θολό» τοπίο, σχετικά με το καθεστώς ασφάλισής τους. Μάλιστα, στις διαδικασίες ένταξης αποκαλύφθηκε εισφοροδιαφυγή 70.000 ελεύθερων επαγγελματιών (ξενοδόχων, ιδιοκτητών ταβερνών, μπαρ κ.λπ.). Ακόμη:
Για πρώτη φορά, τέθηκε σε λειτουργία πιλοτικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης των φαρμακευτικών συνταγών, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ εντατικοποιώντας τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και κάνοντας δυνατή την προβλεπόμενη επιστροφή ποσού από τις αντίστοιχες εταιρείες. Επίσης:
Ολοκληρώθηκε η Μελέτη Ωρίμανσης Έργων Πληροφορικής, ο προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 15 εκατομμύρια ευρώ. Και τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκριθεί από τον ΕΣΠΑ το ποσό για την υλοποίηση των έργων αυτών, που στοχεύουν στη παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και συνταξιούχων τόσο μέσω διαδικτύου στο σπίτι ή της επιχείρησης κάθε ασφαλισμένου όσο και στα τοπικά καταστήματα του Οργανισμού. Πολύ σημαντικό ακόμη είναι το γεγονός ότι υιοθετήθηκε η χρήση ετικέτας που παραλαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ με την οποία πιστοποιείται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθενείας. Με τον τρόπο αυτό, ανανεώνεται αυτόματα πια η ισχύς του βιβλιαρίου ασθενείας τόσο για τους άμεσα ασφαλισμένους όσο και για τα προστατευόμενα από αυτούς τέκνα (ηλικίας μέχρι 18 χρόνων) χωρίς προσέλευσή τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.
Τέλος, από τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκαν και αναρτήθηκαν για πρώτη φορά από τη λειτουργία του ΟΑΕΕ τα ονόματα των συμβεβλημένων με τον Οργανισμό γιατρών, στην ιστοσελίδα του. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν πια τη δυνατότητα για άμεση και αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στις λίστες γιατρών, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία τους, ενώ στο άμεσο μέλλον προωθείται και η δυνατότητα επιλογής τους μέσω του διαδικτύου, γεγονός που θα αποσυμφορήσει τη λειτουργία των ιδιαίτερα βεβαρημένων τμημάτων.


Σχολιάστε εδώ