Μάνια: «Δεν πουλάω»!

Μετά τις πρώτες ώρες, όπου ορατό φάνταζε, ως η επόμενη κίνηση της ιδιοκτησίας, το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας, κι αυτό δημιουργούσε κλίμα φόβου στους εργαζόμενους, ήρθε η δήλωση της Μάνιας Τεγοπούλου, ότι «Δεν πουλάω την “Ελευθεροτυπία”, βάζοντας τέλος -τουλάχιστον για τώρα- στα σενάρια που κυκλοφορούσαν για διάφορους μνηστήρες, και αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην εφημερίδα.

Όμως αυτό, ότι δεν είναι στις προθέσεις της κόρης του Τεγόπουλου να πουλήσει την «Ε», δεν σημαίνει ότι λύνει τα προβλήματα. Γιατί αυτό που δεν υπάρχει είναι ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης που περνάει η «Ε» που έχει χάσει τη ζωντάνια της και τον παλμό της, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και στην επιστροφή των αναγνωστών που έχει χάσει.

Το καπάκι στο καζάνι που έβραζε άνοιξε η τελεσιγραφική απόλυση του εδώ και 20 χρόνια διευθυντή της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», Γιάννη Βλαστάρη, ο οποίος, οργισμένος από την αποπομπή, έριξε… βόμβες, μιλώντας για χαφιέδες και κοριούς που υπάρχουν στην εφημερίδα, ενώ οι συντάκτες με κοινή δήλωση μιλούν για λογοκρισία των κειμένων τους, τραυματίζοντας ακόμα περισσότερο το κύρος και την αξιοπιστία της «Ε».

Ένας διευθυντής
και για τις δύο εφημερίδες

Είχαν προηγηθεί διαρροές ότι πρόθεση της Μάνιας είναι να μετατραπεί η εφημερίδα σε πρωινή. Με τον τρόπο αυτόν η εφημερίδα θα μειώσει το κόστος λειτουργίας της κατά 30%, καθώς θα έχει πλέον έξι εκδόσεις αντί για επτά και δεν θα κυκλοφορεί, όπως συμβαίνει με τα πρωινά φύλλα, κάθε Δευτέρα. Έχοντας έξι εκδόσεις, δεν θα συνάπτει ξεχωριστή σύμβαση για το κυριακάτικο φύλλο, που μέχρι σήμερα είναι το έβδομο, και δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τις επιπλέον αμοιβές για την κυριακάτικη εργασία του δευτεριάτικου φύλλου. Κατά συνέπεια, χωρίς απολύσεις μισθωτών εργαζομένων, αλλά ίσως με μειώσεις αποδοχών κάποιων υψηλόβαθμων στελεχών, σύμφωνα με τις σκέψεις που επεξεργάζεται η ιδιοκτησία της εφημερίδας, το κόστος λειτουργίας θα μειωθεί μέχρι και 40% (οικονομίες προβλέπεται να γίνουν από το συμμάζεμα των περιοδικών, αλλά και προβλέπουν να φέρει έσοδα η έκδοση γυναικείου περιοδικού, που έχει προγραμματισθεί).

Αυτή είναι η βασική σκέψη για τη διευθυντική ενοποίηση των δύο εφημερίδων, ημερήσιας και κυριακάτικης, με επικεφαλής τον διευθυντή του ημερησίου Βαγγέλη Παναγόπουλο, όπως και τελικά έγινε, παραμένοντας απογευματινό το ημερήσιο φύλλο, με τους συντάκτες να δίνουν ύλη και στις δύο εφημερίδες. Ήδη ο Παναγόπουλος, με τα νέα καθήκοντά του, μίλησε στους συντάκτες σε κλίμα καλό. Άλλωστε είναι ο ίδιος χαμηλών τόνων και χωρίς αντιπάθειες. Να σημειωθεί ότι η Μ. Τεγοπούλου αναζήτησε και άλλα πρόσωπα για τη διεύθυνση της εφημερίδας, και εκτός Νέου Κόσμου αλλά και εντός. Προβάδισμα είχε μέχρι πρότινος ο Σήφης Πολυμίλης, αλλά φαίνεται πως οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν διαταραχθεί, αλλά και ο. Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης, τον οποίο όμως είχε περιθωριοποιήσει η ίδια.

Υπάρχουν βέβαια πολλοί που πιστεύουν πως αν δεν γίνουν σύντομα περικοπές στις αμοιβές των 20.000 ευρώ σε ορισμένα στελέχη της διοίκησης και σε δημοσιογράφους, με άμεση αξιολόγηση των δημοσιογράφων (ορισμένοι από τους παλιούς πληρώνονται χωρίς να γράφουν) σύντομα, η εκδοτική εταιρεία θα οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο. Ζητείται η άμεση παρέμβαση για να κοπούν τα «γραφεία Τύπου», οι εμφανείς σχέσεις συζυγικών προσώπων με υπουργεία και επιχειρήσεις και η προώθηση των ανεξάρτητων δημοσιογράφων. Πάντως στην αυριανή Γενική Συνέλευση των συντακτών πολλά θα ξεκαθαριστούν.

Ένα από τα σοβαρά επίσης προβλήματα της Μάνιας Τεγοπούλου είναι πως πλέον έχει μείνει χωρίς συνομιλητές και συμμαχίες στα ΜΜΕ. Με την πολιτική που έχει ακολουθήσει, πέρα από την επαγρύπνηση του Ομίλου Βαρδινογιάννη (που τελικά δεν επιβεβαιώνεται αυτό που από χρόνια λεγόταν, ότι η εφημερίδα μετά τον θάνατο του Κίτσου θα περνούσε στα χέρια του), δεν καταγράφεται κάποια άλλη σταθερή σχέση με επιχειρηματία από τα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα. Πριν από τρία χρόνια φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έκανε μια νύξη ο Ανδρέας Βγενόπουλος, χωρίς όμως η εκδότρια να δεχθεί κάποια συζήτηση, ούτε καν να επιτρέψει το τηλεφώνημα. Επίσης ενδιαφέρον είχε δείξει και ο Κυριακού, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση!


Σχολιάστε εδώ