Κόντρα Άννας – Μιχάλη με φόντο τον Δήμο Αθήνας

Η γερή κόντρα που αναστάτωσε από νωρίς το πρωί της Παρασκευής το Μέγαρο Μαξίμου έχει έντονο παρασκήνιο, καθώς το ενδιαφέρον της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για τον Δήμο της Αθήνας, που έχει εκδηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από ειδική ιστοσελίδα που έχει φτιάξει για τα προβλήματα της πόλης, έκανε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής επιστολής της κ. Διαμαντοπούλου στα «Νέα», να εκραγεί. Ποιος είδε τον Μιχάλη και δεν τον φοβήθηκε…

Όλα ξεκίνησαν όταν η υπουργός Παιδείας πήρε τηλέφωνο τον Χάρη Παμπούκη την Πέμπτη το πρωί και του είπε ότι σκέφτεται να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το κέντρο της πρωτεύουσας, με τους μετανάστες, τα γκέτο, τους ναρκομανείς, που ως αποτέλεσμα έχουν να πλήττεται η αγορά της Αθήνας, να καταστρέφονται έμποροι και καταστηματάρχες και να μειώνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων στις περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί από αλλοδαπούς που ζουν παράνομα στο κέντρο. Η επιστολή της Άννας όμως συνέπεσε με τη μεγάλη σύσκεψη που είχε καλέσει στο γραφείο του με 48 δημάρχους της Αττικής ως αρμόδιος υπουργός για τα ίδια θέματα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα στη σύσκεψη αυτή ο Νικήτας Κακλαμάνης, θέλοντας προφανώς να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο την έριδα των δύο υπουργών, επεσήμανε ότι είναι κρίμα να υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων σε ένα τέτοιο μείζον θέμα, παίρνοντας στην ουσία το μέρος του κ. Χρυσοχοΐδη και όχι της Άννας Διαμαντοπούλου. Η αναφορά του όμως και μόνο «φιτίλιασε» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μέγαρο Μαξίμου και ζήτησε κάλυψη του ιδίου και άδειασμα της Άννας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επικοινώνησε και με τους δύο μέχρι την ώρα του μπρίφινγκ και από τις δηλώσεις του ενοχλήθηκε η υπουργός Παιδείας, καθώς θεώρησε ότι δεν καλύφθηκε από την κυβέρνηση τη στιγμή μάλιστα που γνώριζε το Μέγαρο Μαξίμου μία μέρα νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση της επιστολής τις προθέσεις της.

Το σίριαλ του τσακωμού των δύο κράτησε μέχρι αργά, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να εμφανίζεται πολύ έντονα ενοχλημένος και τον Γιώργο Παπανδρέου να κρατάει αποστάσεις, με εμφανή όμως την ενόχλησή του, σε μια στιγμή μάλιστα που ο ίδιος μπορεί μεν να δηλώνει ότι η διαφορετική άποψη δεν πρέπει να ενοχοποιείται, αλλά με ανοικτά τα θέματα της οικονομίας, η κόντρα αυτή ήταν άλλο ένα πλήγμα στην εικόνα τα κυβέρνησης.

Σύμφωνα με άλλα στελέχη της κυβέρνησης, η Άννα Διαμαντοπούλου (η κόντρα της με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ξεκινά νωρίτερα, το 2007, και ουσιαστικά αφορά το θέμα της διαδοχής του κ. Παπανδρέου), δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια για τον Δήμο της Αθήνας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης επίσης το ίδιο, αλλά, όπως σημειώνουν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, τα πισώπλατα μαχαιρώματα δείχνουν ακριβώς το ενδιαφέρον για τον δήμο, αφού, όπως λένε, πλέον θα έχει άλλα χαρακτηριστικά μια αναμέτρηση τον ερχόμενο Νοέμβριο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ο Δήμος της Αθήνας διαθέτει, λόγω του πληθυσμιακού όγκου του και της έκτασής του, πολιτική εξουσία και αυτό, πέρα φυσικά από το ότι πλέον ένα υπουργείο δεν αναδεικνύει τη δουλειά των προσώπων που το στελεχώνουν, οδηγεί τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη σε μάχες παρασκηνίου για το ποιος τελικά θα επικρατήσει όταν τεθεί το θέμα των υποψηφιοτήτων στον Δήμο της Αθήνας. Πολλοί εκτιμούν ότι μέχρι τότε θα δούμε και άλλα επεισόδια στο σίριαλ μάχης των δύο στελεχών, μέχρι να τελικά να επικρατήσει ο ένας από τους δύο.

Έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν πως η επιστολή Διαμαντοπούλου και η αντίδραση του κ. Χρυσοχοΐδη επί της ουσίας σηματοδοτούν έναν νέο κύκλο τριβών και αντιπαραθέσεων ανάμεσα στα δύο κορυφαία στελέχη, ως συνέχεια του κύκλου αντιπαράθεσης που είχε ξεκινήσει από τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση σχετικά με το ποιο από τα δύο στελέχη θα είχε την «πρωτοκαθεδρία» και την κυριαρχία στο εναπομείναν εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. Ο μεν Χρυσοχοΐδης την περίοδο της αντιπαράθεσης του Γ. Παπανδρέου με τον Ευ. Βενιζέλο στήριξε χωρίς πολλές περιστροφές τον Γ. Παπανδρέου, ενώ η κ. Διαμαντοπούλου, έπειτα από μια «περιήγηση» για να ηγηθεί ενός ενδεχόμενου «τρίτου πόλου», κατέληξε στη στήριξη του Γ. Παπανδρέου «με σφιγμένα δόντια» και μέσα από την περίφημη φράση για «μια παράταση της θητείας του προέδρου».

Σύμφωνα πάντως με κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κ. Διαμαντοπούλου ήδη νιώθει στενόχωρα στο υπουργείο Παιδείας επειδή αισθάνεται ότι την «υπερβαίνει» ο στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου Γ. Πανάρετος και αναζητά «άλλους δρόμους».

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η κ. Διαμαντοπούλου επιχειρεί πλέον να ενισχύσει την παρουσία και τη θέση της στην κούρσα για τον Δήμο της Αθήνας, ώστε να έχει εναλλακτική λύση, που θα της δώσει πόντους «όταν έλθει η ώρα στο ΠΑΣΟΚ».

Η κ. Διαμαντοπούλου φαίνεται πως θέλει να κερδίσει το «χαμένο έδαφος» στη «μάχη της Αθήνας» και επιταχύνει τις κινήσεις της ώστε, αν τελικά αποφασίσει να μπει στη μάχη αυτή, να είναι προετοιμασμένη, καθώς η τελευταία δημοσκόπηση της FOCUS τη φέρνει στην τελευταία θέση με 8,7%. Προηγείται σταθερά η Φώφη Γεννηματά (27,8%) και ακολουθούν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (16,2%), Κώστας Σκανδαλίδης (13,6%) και Τίνα Μπιρμπίλη (9,5%).

Μια νίκη στον Δήμο της Αθήνας ύστερα από πολλά χρόνια θα «ανέβαζε κατακόρυφα στο πολιτικό χρηματιστήριο τις μετοχές του νικητή». Βέβαια, σε αυτήν την κούρσα υπάρχει και η Φώφη Γεννηματά και πιθανότατα και άλλα στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και αν πιστεύουν στο «διαίρει και βασίλευε», ξορκίζουν κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης και ανοιχτής αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στην Άννα Διαμαντοπούλου, διότι κάτι τέτοιο θα έδειχνε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει έλεγχο στους υπουργούς του και ότι η κυβέρνηση είναι «σκορποχώρι».


Σχολιάστε εδώ