«Κόκκινες γραμμές» βάζει ο Σαμαράς
Σε αρκετές περιπτώσεις οι αντιδράσεις της Ρηγίλλης σε κυβερνητικές επιλογές (κινήσεις) είναι ελαφρώς σπασμωδικές, ενίοτε αποσπασματικές και σε κρίσιμα θέματα δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δείχνει να έχει χάσει μέρος της δυναμικής που είχε αναπτύξει κατά την (εσωκομματική) προεκλογική περίοδο, με ορισμένα στελέχη να δυσφορούν για την τακτική χαμηλών τόνων που τηρεί έναντι της κυβέρνησης και ζητούν πιο δυναμική αντιπολίτευση. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι το κόμμα βγήκε από μια βαριά εκλογική ήττα, εξέλεξε νέο πρόεδρο μέσα από μια μακρά, όχι και τόσο ανώδυνη, προεκλογική μάχη, κατά συνέπεια χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα να ανασυνταχθεί και να οργανωθεί σε νέες βάσεις. Όσον αφορά την αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, οι «άνθρωποι του προέδρου» σημειώνουν ότι ο κ. Σαμαράς ακολουθεί πιστά την τακτική που είχε εξαγγείλει. Ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται να κάνει αντιπολίτευση με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Όπου συμφωνεί θα στηρίζει, όπου διαφωνεί θα ασκεί αυστηρή κριτική. Ακόμη παρατηρούν ότι μέχρι πριν από λίγους μήνες η Νέα Δημοκρατία ήταν στην εξουσία, έχει ευθύνες για ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η χώρα. «Δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα κι ότι η ιστορία της χώρας ξεκινά την 4η Οκτωβρίου» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Έστω και με αυτούς τους σχετικά αργούς ρυθμούς, ο κ. Σαμαράς οριοθετεί σταδιακά την πολιτική του σε βασικά ζητήματα, θέτει ταυτόχρονα «κόκκινες γραμμές» στην κυβέρνηση και προειδοποιεί για το ενδεχόμενο σκληρής αντιπαράθεσης. Τις προηγούμενες ημέρες ανέλαβε δυο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: Η πρώτη στο ζήτημα της διαφάνειας και η δεύτερη σχετική με τις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης για το ζήτημα της διαφάνειας, ενώ σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» την κυβέρνηση πρότεινε τη συγκρότηση ευρείας διακομματικής επιτροπής, η οποία να μελετήσει το θέμα και να προτείνει νομοθετικές πρωτοβουλίες μέχρι τη λήξη των εργασιών της Βουλής τον Ιούνιο. Παράλληλα, έστω και με ορισμένες παλινωδίες, η Ρηγίλλης κατέστησε σαφές ότι θα πάρει μέρος στην Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, απογυμνώνοντας έτσι και την κυβερνητική προπαγάνδα, ότι με τη στάση της η Ν. Δημοκρατία επιχειρεί να συγκαλύψει τυχόν ευθύνες στελεχών της. Πάντως η ηγεσία του κόμματος έχει θέσει «κόκκινη γραμμή», προειδοποιώντας ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την υπόθεση των Εξεταστικών για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα πραγματικά καυτά προβλήματα της χώρας.
Την ίδια ημέρα ο κ. Σαμαράς, με επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου, έθεσε «κόκκινες γραμμές» στο ζήτημα του νέου εκλογικού νόμου που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναινέσει στη μεταφορά του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» και την εφαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα. Τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην καθιέρωση της λίστας στην εκλογή βουλευτών, ζήτησε διάλογο από μηδενικής βάσεως, ακυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τα σχέδια της κυβέρνησης. Ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει εγκαίρως τις διαφωνίες του με δηλώσεις που είχε κάνει προ ολίγων εβδομάδων, αν και γνωρίζει ότι ορισμένα από τα προβεβλημένα στελέχη της παράταξής του δεν έχουν κρύψει την προτίμησή τους στο γερμανικό εκλογικό σύστημα.
Σκληρή στάση αναμένεται να τηρήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και για τις ρυθμίσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την ιθαγένεια των μεταναστών, ζήτημα στο οποίο ο κ. Σαμαράς πρέπει να αποδείξει το ταλέντο του στους πολιτικούς ελιγμούς. Να αποκρούσει τα σχέδια της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο στη συνείδηση της κοινής γνώμης να ταυτισθεί με τον Γ. Καρατζαφέρη. Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Δημοκρατία πήρε αποστάσεις από την πρωτοβουλία του προέδρου του ΛΑΟΣ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ταυτόχρονα όμως κατήγγειλε προκαταβολικά την κυβέρνηση ότι προχωρά μαζικά και χωρίς σαφή κριτήρια στη χορήγηση ιθαγένειας. Πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα και διακομματικό διάλογο προκειμένου να προκύψουν κοινής αποδοχής ρυθμίσεις. Αν η κυβέρνηση επιμείνει να προωθήσει τα μέτρα που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, τότε η συζήτηση στη Βουλή θα διεξαχθεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους.
Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν την… έκπληξή τους με το «αλαλούμ» και τα «μπρος πίσω» που παρατηρούνται στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής από το ΠΑΣΟΚ και καταλογίζουν στην ηγεσία του έλλειψη σχεδίου, ενώ μέχρι τις παραμονές των εκλογών υποστήριζαν ότι έχουν προτάσεις και λύσεις για όλα. Παράλληλα, σε κάθε περίπτωση θέτουν τις δικές τους «κόκκινες γραμμές». Πρώτα κατήγγειλαν τις αποφάσεις για τα «πράσινα τέλη», μέτρο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και υποχρέωσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναγνωρίσει το λάθος. Στη συνέχεια και στο μέτωπο της φορολογίας εξέφρασαν μεν τη συμφωνία τους για την αύξηση του ειδικού φόρου σε ποτά και τσιγάρα, τάχθηκαν όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα, που ήδη ανακοινώθηκε, και στα καύσιμα, που είναι θέμα ολίγων μηνών να επιβληθεί.
Με τους ίδιους ρυθμούς, στο μεταξύ, προχωρεί και η ανασυγκρότηση του κόμματος, καθώς ενάμιση μήνα μετά ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να διορίζει γραμματείς και τομεάρχες, ενώ αρκετά από τα λεγόμενα πρωτοκλασάτα στελέχη (Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος, Δήμας κ.ά.) αλλά και πρόσωπα από την καραμανλική πτέρυγα ακόμη αναζητούν ρόλους. Γεγονός που σε κάθε ευκαιρία αναζωπυρώνει τις γνωστές γκρίνιες για ευνοϊκή μεταχείριση των ημετέρων και περιθωριοποίηση των… απέναντι. Από τη Ρηγίλλης αποφεύγουν να προσδιορίσουν επακριβώς πότε θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο, στο οποίο θα γίνει συζήτηση για την ήττα στις εκλογές και θα εκλεγούν τα νέα όργανα του κόμματος. Την ίδια στιγμή φαίνεται να έχει «παγώσει» η διαδικασία εκλογής νέου γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με αποτέλεσμα ο συντονισμός των βουλευτών να είναι υποτυπώδης. Από ορισμένα στελέχη εκφράζονται αμφιβολίες και επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα των προσώπων που συγκροτούν το στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά, σε ορισμένα μάλιστα αποδίδεται και αλαζονική συμπεριφορά.