«Καυτό» δίμηνο για την κυβέρνηση

Ο επικείμενος νέος εργασιακός νόμος, οι τελικές αποφάσεις και η νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, οι διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα, η διαφαινόμενη επίσπευση της επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που δύσκολα δεν θα αναφλεγεί. Και παράλληλα «κόλαση» αναμένεται να γίνει με την ανεργία μέχρι και τον Απρίλιο, καθώς μελέτες επιμένουν ότι 2 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις προβλέπεται να κλείσουν στο διάστημα αυτό, προσθέτοντας νέες στρατιές ανέργων.
Και μέσα στον πυρετό των διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων σε κυβερνητικό, κομματικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, την Πέμπτη το μεσημέρι, σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «με υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως τους αποκάλεσε ο κ. Α. Λοβέρδος, οι επισκέπτες μας πρότειναν τη λήψη μέτρων, όπως είναι η γενίκευση της ευέλικτης εργασίας, η μείωση των συντάξεων, ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και οι περικοπές των δαπανών, ενώ έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι συντάξεις των 720 ευρώ είναι αρκετές για να ζήσει κάποιος.
Η απάντηση τόσο του υπουργού όσο και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη προς τους «υπαλλήλους» της ΕΚΤ και της ΕΕ ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει τα μέτρα που θα ληφθούν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όμως τέλος Ιανουαρίου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεσμεύτηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένους αριθμούς και στοιχεία για τις εξοικονομήσεις που θα φέρουν οι αλλαγές.
Τόσο η συνάντηση όσο και οι απαιτήσεις των κοινοτικών υπαλλήλων πυροδότησαν αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που βρίσκονται σε απεργιακή ετοιμότητα για την προβολή των αιτημάτων των εργαζομένων. Επιπλέον, οι πιέσεις που ασκούνται για την περικοπή δικαιωμάτων και συντάξεων έχουν δημιουργήσει για άλλη μια φορά ένταση, καθώς την Τρίτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό συνεδριάζει με σκοπό την κατάθεση από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (κυβέρνηση, ΓΣΕΕ, εργοδοτικές οργανώσεις) προτάσεων για την εξεύρεση πόρων με σκοπό τη χρηματοδότηση του
ασφαλιστικού συστήματος.
Εκ μέρους της ΓΣΕΕ, ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης και ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας Γ. Ρωμανιάς θα προτείνουν περί τις 35 πηγές για άντληση πόρων – και πάντως θα απορρίψουν κατηγορηματικά την επιλογή άμεσου φόρου, στον οποίο φαίνεται να εμμένει ο κ. Λοβέρδος.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα γίνει ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων. Πιθανολογείται ότι οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης θα αποδεχθούν ως θετικές κάποιες από τις προτάσεις της ΓΣΕΕ, όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση και αφού προηγουμένως η κάθε πλευρά μελετήσει το σύνολο των προτάσεων που θα καταθέσουν την Τρίτη κυβέρνηση, εργοδότες και ΓΣΕΕ.
Το πρωί της Τρίτης η Αυτόνομη Παρέμβαση διοργανώνει έξω από το υπουργείο εκδήλωση στελεχών της που θα ζητήσουν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τη βελτίωση των παροχών και τη διασφάλιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος.
Για άλλη μια φορά, «άγνοια» για το τελικό κείμενο των προτάσεων των εμπειρογνωμόνων της ΓΣΕΕ για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος δηλώνουν τόσο ο γενικός γραμματέας Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ) όσο και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση), ενώ το ΠΑΜΕ επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για το σύνολο της διαβούλευσης. Πάντως, αίσθηση προκάλεσε πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Ρωμανιά, σύμφωνα με την οποία «τα Ταμεία δεν αντιμετωπίζουν θέμα ρευστότητας τώρα και τα επόμενα χρόνια», που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαπίστωση του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη ότι:
– Η κατάσταση είναι η χειρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στα ασφαλιστικά ταμεία από συστάσεώς τους μέχρι σήμερα.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρει, για παράδειγμα, ότι σε ΙΚΑ και
ΟΑΕΕ, αν δεν αυξηθούν οι επιχορηγήσεις προς αυτά, μέσα στο 2010 θα έχουν πρόβλημα στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Ο υφυπουργός σημειώνει ότι μόνο στο ΙΚΑ το κράτος οφείλει 8,5 δισ. ευρώ – ποσόν που είναι αδύνατο να καταβληθεί άμεσα. Εξάλλου και ο κ. Ρομπόλης υποστηρίζει ότι μέσα στο 2010 θα απαιτηθούν περίπου 4 δισ. ευρώ, προκειμένου τα Ταμεία να μπορέσουν να καταβάλουν τις συντάξεις. Σημειώνεται ότι:
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο υπουργείο Εργασίας για να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να αρχίσει το κυνήγι της εισφοροδιαφυγής. Μάλιστα στις 20 Ιανουαρίου θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για τον προγραμματισμό, τους στόχους και τη δέσμη μέτρων που θα υλοποιηθούν για να επιτευχθούν οι πρώτες εισπράξεις. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στους τρόπους ελέγχων, αλλαγές στην οργάνωση των Ταμείων αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών. Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ενταθούν οι συσκέψεις των κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη, για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.
Ως προς το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για «την προστασία των εργασιακών σχέσεων», φαίνεται ότι έχει σκοντάψει στις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και η καθυστέρηση που παρατηρείται αποδίδεται σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου οι τελικές αποφάσεις να μην προκαλέσουν «εκτεταμένες κοινωνικές αντιδράσεις». Για το νομοσχέδιο που αφορά τις ρυθμίσεις για το σύστημα Διαδοχικής Ασφάλισης, οι αρχικές προσδοκίες έχουν περιοριστεί καθώς το συνολικό κόστος είναι απαγορευτικό για την πλήρη αποκατάσταση της ισότητας στις συντάξεις. Όλα δείχνουν ότι οι συντάξεις θα παρέχονται από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα, ενώ θα καταβάλλεται μέρος των απωλειών και όχι το 100% της διαφοράς που έχει υπολογιστεί ότι χαρακτηρίζει τις συντάξεις αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων. Το «κέρδος» εντοπίζεται στο γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2010 οι συντάξεις αυτές θα είναι δυνατόν να καταβάλλονται εντός τριμήνου.


Σχολιάστε εδώ