Θέλει αρετή και τόλμη ο «Καποδίστριας»…

Αυτή είναι η θέση του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ και δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλου και των δημάρχων Πειραιά Παν. Φασούλα, Κηφισιάς Ν. Χιωτάκη, Μεταμόρφωσης Δημ. Τζίτζιφα, Ν. Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλου, Κορυδαλλού Στ. Κασιμάτη και Ελάτειας Δημ. Παπαδόπουλου, όπως την εξέφρασαν μιλώντας αποκλειστικά στο «Π».

Οι δήμαρχοι της Αττικής πάντως είναι περισσότερο επιφυλακτικοί, καθώς πιστεύουν ότι οι συνενώσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από την επαρχία και αφού λειτουργήσουν εκεί να εφαρμοστούν μετά και στην Αττική.

Όλοι όμως τονίζουν ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν έπειτα από διάλογο και με βάση πραγματικά και συγκεκριμένα κριτήρια (χωροταξικά, γεωγραφικά, πληθυσμικά κ.λπ.) και με δικλίδες που θα αποκλείουν την εξυπηρέτηση μικροκομματικών αναγκών και στόχων.

Ας δούμε όμως στη συνέχεια τι μας είπαν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και οι υπόλοιποι έξι δήμαρχοι στους οποίους απευθυνθήκαμε:

Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω και πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ:

«Αν μιλάμε για συνολική διοικητική μεταρρύθμιση, για ανασυγκρότηση του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι απλώς για κάποιες συνενώσεις δήμων, πιστεύω ότι είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα που συνδέεται με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Εμείς άλλωστε, ως αυτοδιοίκηση, μέσα από τα συνέδριά μας έχουμε καταλήξει στο μοντέλο που θέλουμε: Ισχυρούς και οικονομικά βιώσιμους δήμους. Δήμους με αρμοδιότητες και πόρους που να μπορούν να παρεμβαίνουν στην τοπική ανάπτυξη και να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.

Εμείς, ως ΤΕΔΚΝΑ, δεν είμαστε αντίθετοι στο να υπάρξει ένας νέος ”Καποδίστριας” για την Αττική. Θέλουμε να προχωρήσει η διοικητική μεταρρύθμιση. Θέλουμε να προχωρήσει ο ”Καποδίστριας 2”. Θέλουμε να προχωρήσει η μητροπολιτική διακυβέρνηση.

Με μια αυτονόητη προϋπόθεση όμως: Όλα αυτά να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και των αιρετών εκπροσώπων τους. Έπειτα από διάλογο και σύνθεση. Στη βάση πραγματικών αναγκών και συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων (αναπτυξιακά, χωροταξικά, γεωγραφικά, πληθυσμιακά κ.λπ.).

Και φυσικά, κάθε νέα αρμοδιότητα που θα προστίθεται στην αυτοδιοίκηση, επειδή πραγματικά τη χρειαζόμαστε, να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους.

Η μεταρρύθμιση δεν αφορά απλώς το παρόν, αφορά κυρίως το μέλλον της Αττικής και οφείλουμε να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είμαι πεπεισμένος ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή του μοντέλου της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

Εκείνο που απαιτείται είναι σθεναρή πολιτική βούληση και αυτοδιοικητικός ρεαλισμός. Δεν μιλάμε απλώς για έναν μητροπολιτικό δήμο, μιλάμε για την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης σε δύο μητροπολιτικές περιοχές, τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Με τη μητροπολιτική διακυβέρνηση, η αυτοδιοίκηση θα ασκεί όλες τις λειτουργίες μητροπολιτικού χαρακτήρα και θα αντιμετωπίζει ενιαία τα προβλήματα της μητροπολιτικής περιοχής. Λειτουργίες που αφορούν το περιβάλλον, τις συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τη διαφύλαξη και ανάδειξη των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, των ορεινών όγκων, τη χωροθέτηση των υπερτοπικών δραστηριοτήτων, την πολιτική προστασία κ.λπ. θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης.

Το ζητούμενο; Η βιώσιμη ανάπτυξη των δύο μητροπολιτικών περιοχών σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Η παροχή αποτελεσματικότερων και καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες. Η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Η διαμόρφωση όρων κοινωνικής ευημερίας. Η ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης ως κέντρων αναπτυξιακής δραστηριότητας και τουριστικών προορισμών. Ακόμη, θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε».

Παναγιώτης Φασούλας (δήμαρχος Πειραιά):

«Ο διοικητικός εκσυγχρονισμός αποτελεί ιστορική αναγκαιότητα για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό η διοικητική ανασυγκρότηση του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί εκτός από ιστορική αναγκαιότητα και προϋπόθεση για την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Υπό την έννοια αυτή είμαι υπέρ του δεύτερου ”Καποδίστρια”, μια και θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης με τις τοπικές κοινωνίες».

Νίκος Χιωτάκης (δήμαρχος Κηφισιάς):

«Σαφώς και τάσσομαι με την άποψη της ΚΕΔΚΕ που είναι υπέρ του νέου θεσμού, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι. Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι δήμοι που είναι μεγάλοι και οργανωμένοι, εάν συνενωθούν με δύο ή τρεις μικρότερους, δεν θα μπορέσουν να έχουν την ίδια τροχιά ανάπτυξης που θα είχαν αν λειτουργούσαν μόνοι τους, ενώ είναι αμφίβολο αν θα έχουν κέρδη και οι μικρότεροι δήμοι που θα ενωθούν μ’ αυτούς. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην επιλογή των ΟΤΑ που θα συνενωθούν. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στους νέους ενοποιημένους δήμους και για κάθε αρμοδιότητα που θα τους μεταφερθεί να υπάρξουν οι πόροι που θα την υποστηρίξουν».

Δημήτρης Τζίτζιφας (δήμαρχος Μεταμόρφωσης):

«Κατ’ αρχάς συμφωνώ με τον ”Καποδίστρια 2”, υπό τον όρο όμως που θέτει η ΚΕΔΚΕ, δηλαδή ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι που θα τον υποστηρίξουν. Με τον ”Καποδίστρια” και τις συνενώσεις των ΟΤΑ πιστεύω ότι θα γίνονται πιο εύκολα τα διάφορα έργα υποδομής, οι τοπικές κοινωνίες ενωμένες θα έχουν μεγαλύτερη δύναμη και οι μικροί δήμοι που θα συνενωθούν με μεγαλύτερους θα έχουν ”δυνατότερη φωνή” και θα ακούγονται πιο εύκολα στα υψηλά κλιμάκια της εξουσίας. Όλα αυτά τα θετικά όμως, θα συμβούν μόνο αν μπορέσει και λειτουργήσει ο ”Καποδίστριας 2”. Και για να λειτουργήσει χρειάζονται πόροι. Αν δεν διασφαλιστούν εκ των προτέρων οι πόροι αυτοί, ό,τι και να γίνει θα είναι καταδικασμένο σε αποτυχία».

Σταύρος Γεωργόπουλος

(δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής):

Ο ”Καποδίστριας 2” θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα στην περιφέρεια και μετά στην Αττική. Και στην Αττική θα πρέπει να ξεκινήσει με τη συνένωση των κοινοτήτων. Αν όλα πάνε καλά στα στάδια αυτά να γίνει και η συνένωση των δήμων της Αττικής. Με κριτήρια όμως γεωγραφικά και τοπικά και όχι κομματικά. Οι συνενώσεις δεν είναι δυνατόν να αλλοιώσουν τον εκλογικό χάρτη της Αττικής. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση αλλά «κομματικά φέουδα»! Αν εφαρμοστεί ο νέος ”Καποδίστριας” σωστά, μόνο τότε θα αποβεί ωφέλιμος για τη χώρα και την τοπική κοινωνία. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να υπάρξει η ανάλογη χρηματοδότηση. Χωρίς τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, που η ΤΕΔΚΝΑ τους υπολογίζει στα 4 δισ. ευρώ, ο νέος ”Καποδίστριας” θα αποτύχει. Σ’ αυτήν την περίπτωση, με παράλογες απαιτήσεις δηλαδή και χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση, η Αττική θα γίνει… κόλαση! Χρειάζεται προσοχή, σύνεση και σοβαρότητα. Δεν είναι… παιχνίδι ο ”Καποδίστριας” ούτε προσφέρεται για πειράματα.

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους και ας πράξουν ανάλογα. Από το αποτέλεσμα των αποφάσεων και των ενεργειών τους θα κριθούν πολλά. Τα θεσμοθετημένα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΤΕΔΚΝΑ, ΚΕΔΚΕ κ.ά.) έχουν εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις. Κάθε παρέκκλιση από αυτές θα είναι εγκληματική και ολέθρια. Προσοχή λοιπόν!».

Σταύρος Κασιμάτης (δήμαρχος Κορυδαλλού):

«Η ουσία των συνενώσεων πρέπει να είναι η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με τελικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Με αυτήν την έννοια οποιαδήποτε συζήτηση στη βάση απλώς του ”ποιος δήμος θα απορροφήσει ποιον” και ποιοι δήμοι θα συνενωθούν, αποπροσανατολίζει από την ουσία της συζήτησης. Η χώρα μας χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναμη τοπική αυτοδιοίκηση που θα ανταποκρίνεται στα νέα παγκόσμια δεδομένα. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, όπως οι συνενώσεις, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέθοδος επίλυσης προβλημάτων, βελτιστοποίησης συνθηκών, εργαλείο που μας βοηθά να πετύχουμε τους στόχους μας.

Από τις συνενώσεις, αλλά και από την κατάργηση των νομαρχιών και την καθιέρωση της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αυτό που πρέπει να προκύψει είναι σαφείς αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και το Σύνταγμα.

Επίσης, διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων, απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, κατάργηση των αλληλοεπικαλύψεων, εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας. Με διοικητική αυτοτέλεια που θα βασίζεται στην οικονομική αυτοδυναμία. Αυτοδυναμία θεσμικά κατοχυρωμένη με πρόνοια για τους ΟΤΑ που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις».

Δημήτρης Παπαδόπουλος

(δήμαρχος Ελάτειας Λοκρίδας):

«Για την περιφέρεια, ο νέος ”Καποδίστριας” πιστεύω ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο γιατί θα ενισχύσει την αυτοδιοίκηση και θα κάνει πιο δυνατές τις δυνατές κοινωνίες.

Όμως, για να πετύχει το εγχείρημα και να μην έχουμε τις αδυναμίες που παρουσίασε ο πρώτος ”Καποδίστριας”, θα πρέπει κάθε κίνηση, κάθε σχέδιο, κάθε πρακτική να συνοδεύεται από το αντίστοιχο κονδύλι. Χωρίς διασφαλισμένους και θεσμοθετημένους πόρους, ο κάθε ”Καποδίστριας” θα είναι καταδικασμένος να αποτύχει. Αν είναι να υλοποιηθεί λοιπόν ο ”Καποδίστριας 2”, ας γίνει συνετά. Διαφορετικά καλύτερα να μη γίνει καθόλου».

(Σ.σ.: Επιλέξαμε τον συγκεκριμένο δήμο από την περιφέρεια γιατί είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας που κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, ενώ είναι ένας από τους πρώτους δήμους της ελληνικής επαρχίας, αφού ιδρύθηκε από τον Όθωνα το 1835.)


Σχολιάστε εδώ