Ενοχλούσε από τότε ο Μολυβιάτης

Γιατί τον είχαν κατατάξει στους… αντιπάλους. Όπως και οι Αμερικανοί. Από τη στιγμή που είχε την ευθύνη της εξωτερικής πολιτικής ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του ανιψιού του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Ποτέ δεν του συγχώρησαν το άνοιγμα προς τη Ρωσία και τις καλές σχέσεις που διαμόρφωσε με τον Πούτιν. Που ως επιστέγασμα είχαν την υπογραφή για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, που χρόνια επί ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα επί Σημίτη… κοιλοπονούσαν.
Ο ρώσος πρέσβης για πρώτη φορά είδε τόσο φιλικές σχέσεις και ήταν καλοδεχούμενος στο υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τον Μολυβιάτη τον θεωρούν οι πέραν του Ατλαντικού… πράκτορα των Ρώσων…
Και τα πρώτα… σημάδια τα είχαν εντοπίσει οι Βρετανοί, όπως προκύπτει από τα αρχεία του Φόρειν Όφις, όταν σε εμπιστευτικό έγγραφο με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 1979 αποκαλύπτεται ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τον Πέτρο Μολυβιάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο Λονδίνο. Ο πράκτορας της Σκότλαντ Γιαρντ που είχε… χρεωθεί τον Μολυβιάτη γράφει:
«Ο Μολυβιάτης είναι ένας πολύ έμπιστος επίσημος και ο Καραμανλής βασίζεται πολύ στις εισηγήσεις του. Από ό,τι γνωρίζουμε δεν είναι ενεργός σε κομματικές πολιτικές. Σε κάποιο στάδιο στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι ανήκε σε διαφορετικό κόμμα απ’ αυτό του Καραμανλή. Θα εκπλαγούμε όμως εάν δεν είναι τώρα υποστηρικτής της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά ο Μολυβιάτης παράλληλα με το γεγονός ότι είναι ένας αποτελεσματικός σύμβουλος του Καραμανλή, έχει και τις δικές του ισχυρές ιδέες για τους πολιτικούς του στόχους. Ο ρόλος του Μολυβιάτη είναι να συμβουλεύει για να υλοποιούνται αυτοί οι στόχοι, όχι να τους διαμορφώνει».
Οι αιχμές σαφέστατες. Οι Άγγλοι είχαν φαίνεται διαπιστώσει ότι ο Μολυβιάτης ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕ τότε τους πολιτικούς στόχους, με βάση «τις δικές του ισχυρές ιδέες», όπως έγινε και στην πρόσφατη παρουσία του στο υπουργείο Εξωτερικών και οι Αμερικανοί είχαν ανησυχήσει και ηρέμησαν όταν έφυγε και πήγε η Ντόρα, αλλαγή από την οποία άρχισε η κατάρρευση του Κώστα Καραμανλή…


Σχολιάστε εδώ