Εμφύλιος στην Κύπρο για τα μάτια του Ταλάτ

Υπόσκαψη και ανεπάρκεια
Ο ΔΗΣΥ, και ειδικότερα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον κατηγορεί ότι κακώς ενεπλάκη τώρα σε εντατικές συνομιλίες και όχι από τον Σεπτέμβριο διότι, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, τώρα οι εντατικές δεν θα γίνουν για τη λύση, αλλά για να διασωθεί ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την εξουσία στα κατεχόμενα στις λεγόμενες «προεδρικές εκλογές» από τον Ντερβίς Έργολου. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη ότι υποσκάπτει με τη στάση του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δίδει έτσι άλλοθι στην Τουρκία!
Άλλοθι και λύση εξπρές
Ο κ. Αναστασιάδης ανταπάντησε ότι ο Πρόεδρος δίδει με τη στάση του άλλοθι στην Τουρκία, διότι με τους κακούς του χειρισμούς στο Κυπριακό αφήνει την Άγκυρα να περνά από την ΕΕ χωρίς κόστος. Επισήμανε ότι ο ΔΗΣΥ όταν έπρεπε υποστήριξε με κόστος τον Πρόεδρο Χριστόφια, όμως, πρόσθεσε, υπάρχει κακή διαχείριση του Κυπριακού. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι οι εντατικές συνομιλίες θα έπρεπε να αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή ήταν και είναι υπέρμαχος της λύσης εξπρές ή της διαδικασίας εξπρές, όπως και η τουρκική πλευρά, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να φανεί το συντομότερο δυνατόν εάν η Τουρκία έχει πρόθεση για λύση ή όχι.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη το βράδυ ισχυρίστηκε ότι εντός του 2010 θα υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η χώρα του αναμένει επιτάχυνση των συνομιλιών. Δηλαδή, διαδικασία εξπρές.
Οι Βρετανοί, πάντως, εάν χάσει τις «εκλογές» στα κατεχόμενα ο κ. Ταλάτ, έχουν εναλλακτικό σχέδιο να εισηγηθούν προς την Άγκυρα. Θα ήθελαν να παραμείνει ως μεσολαβητής ο κ. Ταλάτ, διότι τον θεωρούν καλύτερο από τον κ. Έρογλου επικοινωνιακά, αφού υποστηρίζει μεν, όπως εκτιμούν, την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν, αλλά με πιο κομψό τρόπο.
Τι επιτελείο
Με ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει μετατρέψει τη διαδικασία των συνομιλιών σε προεκλογικό επιτελείο του κ. Ταλάτ! Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απαντώντας είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Παπαδόπουλος δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις των συγκυβερνώντων κομμάτων.
Επισήμως, το ΔΗΚΟ χαρακτηρίζει «οβιδιακή» (φοβερά ύποπτη), την αλλαγή στην πολιτική του ΔΗΣΥ. Το ίδιο υποστηρίζει και η ΕΔΕΚ, αφήνοντας να νοηθεί ότι πρόκειται για ύποπτη αλλαγή σκοπιμοτήτων και όχι ουσίας. Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του κατηγορεί τον ΔΗΣΥ ότι η αντιπολίτευση, την οποία ασκεί σε όλα τα επίπεδα, υποδηλοί ότι βλέπει από τώρα προς τις προεδρικές εκλογές του 2013.


Σχολιάστε εδώ