Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος είναι διασκορπισμένο σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές των ευρωπαϊκών κρατών (Βρετανίας, Γερμανίας και Ιταλίας βασικά). Τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αναζητήσει αγοραστές των ελληνικών ομολόγων στις ΗΠΑ και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, που μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν γίνει αγοραστές ελληνικών ομολόγων. Την πρόταση αυτή υπέβαλαν στην κυβέρνηση οι πολύ γνωστές χρηματοπιστωτικές εταιρείες Goldman Sachs, JP Morgan, καθώς και η μεγάλη αμερικανική τράπεζα Bank of America. Η φιλοσοφία της λύσης αυτής βασίζεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά είναι ήδη κορεσμένη από ομόλογα άλλων ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, καθώς επίσης και ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζών στα οποία φαίνεται ότι στρέφεται η προτίμηση των ευρωπαίων επενδυτών-αγοραστών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στις αρχές του 2010 ο Νικολά Σαρκοζί θα εκδώσει προς πώληση ομόλογα του γαλλικού Δημοσίου ύψους άνω των 30 δισ. ευρώ. Και ίσως ακολουθήσει και άλλη έκδοση-μαμούθ από τη Γερμανία και μετά βεβαιότητας και από την Ιταλία. Επίσης υποψήφια για δανεισμό μέσα στο 2010 είναι και η Ισπανία με υψηλό ποσόν δανεισμού. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες υπερπροσφοράς κρατικών ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα ελληνικά ως ασθενέστερα θα πρέπει να αναζητήσουν καινούργιες διεξόδους. Κι αυτές είναι οι ΗΠΑ και η Ασία.
2 Οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκλίνουν στο ότι η Ελλάδα «θα ανοίξει τον χορό» του δημόσιου δανεισμού μέσα στον μήνα αυτόν. Η πρώτη έκδοση ομολόγων θα είναι ύψους 7-8 δισ. ευρώ. Και τον επόμενο μήνα (Φεβρουάριο) θα έχουμε και άλλον δανεισμό, πάλι του ιδίου ύψους. Και τούτο γιατί το συνολικό δημόσιο χρέος του 2010 που πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί φτάνει στα 43,7 δισ. ευρώ. Και επιπλέον θα πρέπει να καλυφθεί διά δανεισμού και το έλλειμμα που θα παρουσιάσει ο φετινός προϋπολογισμός. Και το οποίο υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα τουλάχιστον στα 23 δισ. ευρώ. Η περίοδος Απριλίου – Μαΐου 2010 είναι η πλέον επιβαρημένη από πλευράς δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Οι δανειακές υποχρεώσεις τον Απρίλιο φτάνουν στα 11 δισ. ευρώ και τον Μάιο στα 11,7 δισ. ευρώ. Μέσα στους δύο αυτούς μήνες θα πρέπει να εξοφληθεί περίπου το ήμισυ των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για το έτος 2010. Με το σκεπτικό αυτό η κυβέρνηση αρχίζει τον δανεισμό από τον Γενάρη για να μην την πάθει σαν τις «μωρές παρθένες». Αν πετύχουν οι δύο προσπάθειες για δανεισμό του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου και καλυφθεί το δάνειο που θα ζητήσει τελικά η Ελλάδα, τότε οι αναλυτές της χρηματοπιστωτικής αγοράς πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στην προσπάθεια πώλησης των κρατικών ομολόγων. Αν όμως οι δύο πρώτες αυτές εκδόσεις ομολόγων δεν καλυφθούν από τις αγορές ΗΠΑ και αναπτυσσόμενων χωρών της Ασίας, τότε τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα και θα πρέπει να βοηθήσουν στην κάλυψη του δανεισμού και οι ελληνικές τράπεζες, ακόμη και έμμεσα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ελπίδες πάντως συγκεντρώνονται στην Κίνα και στη συμβολή της στην κάλυψη των δανειακών αναγκών μας.
3 Οι προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών για το 2010 είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Δίνουν μέση τιμή του πετρελαίου στα 73 δολάρια το βαρέλι. Και επίσης προβλέπουν άνοδο του ευρώ μόνον το πρώτο τρίμηνο του 2010 και μείωση στη συνέχεια μέχρι το τέλος του 2011. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,2% σε ετήσια βάση τη φετινή χρονιά. Όμως κάθε χώρα και κάθε ένωση χωρών θα έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης. Οι ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν ανάπτυξη 0,6%, η δυτική Ευρώπη 0,2% – 0,5%, η Ιαπωνία 0,4%. Οι αναδυόμενες αγορές της Ασίας και κυρίως η Κίνα και η Ινδία θα πετύχουν και πάλι υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για την Κίνα ίσως υπερβεί το 8% και για την Ινδία ίσως προσεγγίσει το 4%. Το συμπέρασμα απ’ όλα αυτά είναι ότι το 2010 θα σημάνει το τέλος της ύφεσης για τις περισσότερες χώρες και θα αρχίσει πλέον και η άνοδος των επιτοκίων, που σήμερα βρίσκονται σχεδόν σε μηδενική βάση στις χώρες της Δύσης.


Σχολιάστε εδώ