Βλαστάρης: «Χαφιέδες» στην εφημερίδα – Συντάκτες: «Ψαλίδι» στα κείμενα

Ο Γ. Βλαστάρης ήταν εδώ και καιρό στο στόχαστρο της Μ. Τεγοπούλου, και μάλιστα προ τριμήνου διασώθηκε με προσωπική παρέμβαση του Θ. Τεγόπουλου. Δεν συνέβη το ίδιο όμως και την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010. Το «Π» ειδικά αυτήν την εβδομάδα μέσω της ηλεκτρονικής έκδοσης των «Τυπολογιών» (www.typologies.gr) παρακολούθησε στενά τις εξελίξεις στο συγκρότημα, ξεκινώντας το πρωί της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου με την αποκάλυψη της απόλυσης Βλαστάρη.
«Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα από τηλεφώνου ο κ. Θ. Τεγόπουλος μου ανακοίνωσε με βαριά καρδιά και σπασμένο τόνο στη φωνή του ότι πρέπει να αποχωρήσω από την εφημερίδα γιατί η κυρία Τεγοπούλου «δεν σε θέλει, δεν σε θέλει»», γράφει στην επιστολή που έστειλε προς τους συντάκτες ο Γιάννης Βλαστάρης. Και συνεχίζει: «Του επεσήμανα ότι ένας διευθυντής φεύγει από τη θέση του όταν έχει υποπέσει σε δημοσιογραφική γκάφα, όταν έχει διαφωνήσει με την εκδοτική «γραμμή» ή όταν παραμελεί τα καθήκοντά του. Κάτι από τα παραπάνω δεν συντρέχει και συνεπώς ζητώ την κάλυψή του. Δήλωσε αδύναμος και με πληροφόρησε ότι η ιδιοκτησία σχεδιάζει ενσωμάτωση των εκδόσεων και απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού. Προφανώς εγώ θεωρήθηκε ότι είμαι εμπόδιο στο σχέδιο…».
Κατά τον Γιάννη Βλαστάρη, «η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες η εφημερίδα -καθημερινή και κυριακάτικη έκδοση- διοικείται ανορθόδοξα: ένα παρα-όργανο εκτός γραφείων (αλλά με κάποιους χαφιέδες ανάμεσά μας) «αποφασίζει και διατάζει» πέραν της δημοσιογραφικής ιεραρχίας».
Ο Γιάννης Βλαστάρης γράφει πως «όπως όλα δείχνουν, δυστυχώς η εφημερίδα μας μπαίνει στην τελευταία της φάση, η οποία ωστόσο μπορεί να έχει πολλά επεισόδια», συμπληρώνοντας πως δεν θεωρεί ότι «η απομάκρυνσή» του «είναι ανεξάρτητη από αυτό που έρχεται: ανερμάτιστες και αντιπαραγωγικές αποφάσεις μακριά από τη δημοσιογραφική εμπειρία και δεοντολογία». Ζητάει από τους συντάκτες να ζυγίσουν και να απορρίψουν «τις εύκολες κατηγόριες που θα ακουστούν μετά» και να υπερασπιστούν «τη δουλειά απομονώνοντας τους χαφιέδες και τους μέτριους».
«Η εφημερίδα των κοριών»
Η καταγγελία για τις παρακολουθήσεις είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. «Στο μεταξύ, να προσέχετε τα τηλέφωνα και τα mail σας. Η «εφημερίδα των συντακτών» ίσως έχει ήδη γίνει «εφημερίδα των κοριών»», καταλήγει στην επιστολή του, χωρίς να δίνει επιπλέον στοιχεία γι’ αυτό που συμβαίνει και αφορά τη λειτουργία μιας εφημερίδας η οποία προασπίζεται το δικαίωμα στην ενημέρωση και τα ατομικά δικαιώματα.
Οι πληροφορίες της στήλης είναι πως πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, μετά τη λειτουργία ενός μπλογκ που αναφερόταν στα εσωτερικά της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» και έκανε τρεις τέσσερις αναρτήσεις, υπήρξε έντονη κινητικότητα εντός του κτιρίου του Νέου Κόσμου.


Σχολιάστε εδώ